S-au înmulţit revoluţionarii ca ciupercile după ploaie
Dimensiune font:
A fost publicată în Monitorul Oficial lista a 1.667 de „luptători cu rol determinant” în evenimentele din 1989 * din Bacău, în total, pe listă se află 27 de persoane care s-ar fi născut aici şi ar fi influenţat decisiv mişcarea din 1989 * ciudat este că deşi apar pe listă atâtea persoane, în Bacău, nu s-a tras niciun foc de armă şi nu s-a înregistrat nicio victimă
27 noi „luptători cu rol determinant” se adaugă unei liste de alte 33 de persoane, care deţin certificate de revoluţionar conform legislaţiei. Printre numele sonore de pe lista iniţială cu revoluţionari băcăuani se numără Viorel Hrebenciuc, Corneliu Iacobov sau Iordache Ciupercă. Luptătorii au apărut cu pe listă cu toate că în Bacău, în 1989, nu s-a tras niciun foc de armă şi n-a fost nicio victimă.
Ce spune legea
Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii din decembrie 1989 a fost modificată în anul 2014, fiind introdusă o nouă categorie de beneficiari, „luptătorii cu rol determinant”. Titlul se acordă la cerere celor care în perioada 14 - 22 decembrie au avut un rol decisiv în declanşarea şi victoria revoluţiei. Conform legii, în această categorie se includ cei care şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului.
Beneficii cu duiumul pentru revoluţionari
Conform legii, cei incluşi în categoria „luptătorilor cu rol determinant“ vor beneficia de indemnizaţii în valoare de 110% din salariul mediu brut pe economie. Valoarea acestuia este în prezent de 2.415 lei, ceea ce ar însemna că indemnizaţia lunară s-ar ridica la 2.656 lei. Totuşi, prin Ordonanţa de Urgenţă 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, indemnizaţiile au fost plafonate la valoarea din decembrie 2015, respectiv la 2.020 lei.
În plus faţă de indemnizaţii, luptătorii din revoluţie au dreptul la prioritate în asigurarea unei locuinţe sociale, stabilirea chiriei la nivelul minim legal, acordarea gratuită de proteze, orteze şi scaune cu rotile, accesul gratuit al copiilor la creşele şi grădiniţele de stat, rechizite gratuite pentru şcolari, subvenţionarea cu 50% a dobânzii la un credit pentru cumpărarea sau construirea unei locuinţe, transport urban gratuit, 12 călătorii gratuite pe calea ferată la clasa I, dus-întors, anual, accesul gratuit la tratamente şi medicamente în unităţile sanitare sau balneoclimaterice de stat, accesul gratuit la toate medicamentele, loc de veci gratuit, scutirea de la plata taxelor şi impozitelor pentru o locuinţă, terenul aferent acesteia şi automobilului, posibilitatea de cumpărare sau închiriere fără licitaţie, a unui spaţiu comercial de până la 100 mp, pensionarea cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei legale, scutirea de la taxa Radio-TV, atribuirea unui teren de 10.000 mp în extravilan şi a unuia de 500 mp intravilan, ca şi acordarea unei indemnizaţii lunare, adăugate la pensia pentru limita de vârstă, echivalentă cu 60% din salariul mediu brut pe economie.
Clara DIMA
Drepturile acordate nu sunt considerate venituri, nu se impozitează şi nu afectează acordarea altor drepturi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau