Salubris și APM Iași nu se înțeleg în cifre
Dimensiune font:
Prefectul Marian Grigoraș a condus ieri, prima ședință, pe tema colectării și reciclării deșeurilor în județul Iași * cifrele prezentate de Salubris și Agenția pentru Protecția Mediului au diferit însă, spre nemulțumirea subprefectului Bogdan Abalași
Prima ședință dirijată de noul prefect al Iașului, Marian Grigoraș a fost una destul de tensionată. Ieri, în cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice au fost puse față în față două instituții care răsund de curățenia județului, pe tema colectării deșeurilor reciclabile, respectiv Salubris și Agenția pentru Protecția Mediului Iași. Conducerea Prefecturii Iași a notat că cele două entități au prezentat cifre diferite, deși rapoartele vizau același lucru, anume cantitate de deșeuri reciclate pe parcursul anului trecut. Primul care a luat cuvântul în cadrul ședinței a fost Dumitru Tomorug, șeful Direcței Tehnice de Investiții din cadrul Primăriei Iași. Acesta a precizat că doar 17% din totalul deșeurilor sunt reciclate, iar pentru anul acesta se așteaptă procente de 23-25%. „În general, cei care vin în vizită în Iași spun că avem un oraș curat, iar de partea cealaltă sunt ieșenii, care spun că e murdar. Nici noi nu suntem mulțumiți de calitatea de management a deșeurilor. O mare problemă este cea a noroiului de pe șosele. Motivul este că, sunt șoferi care parchează pe spații verzi și când pleacă, aduc noroiul de acolo, ori din căile de acces care nu sunt asfaltate. În paralel, pe lângă Salubris mai lucrează încă 22 de firme care lasă murdărie în procesul de colectare. În această situație am cerut chiar ajutorul poliției naționale și locale. Însă legea nu ne permite să luăm măsuri decât atunci când îi prindem în flagrant”, a declarat Dumitru Tomorug. Acesta a subliniat o altă problemă în procesul de selectare a deșeurilor. În Iași, deficitul de pubele separate de colectare este de una la zece față de cele normale. O altă problemă la care autoritățile încă mai caută răspunsuri ține de educația locatarilor atuncă când vine vorba de selectarea deșeurilor înainte de a le duce la containere.
Care sunt cifrele adevărate?
Subprefectul Bogdan Abalași a precizat că, un raport recent al APM Iași arăta un procent de doar 2 - 3% a cantității de deșeuri reciclate, în contradicție cu estimările pozitive ale primăriei și a cerut clarificări. La rândul lor, reprezentanții APM Iași au prezentat propriul raport privind colectarea deșeurilor. „Peste 90% din deșeurile municipale colectate sunt eliminate prin depozitare, fiind ultima opțiune agreată de Uniunea Europeană. În structura deșeurilor municipale din România, cea mai mare pondere o au deșeurile menajere, circa 64%, în timp ce deșeurile stradale și deșeurile din construcții și demolări au aproximativ aceeași pondere, 10% respectiv 9”, a declaratat Irina Petruc, consilier superior Compartimentul Deșeuri și Substanțe Chimice din cadrul APM Iași. Raportul mai arată că, în mediul urban 49% din totalul deșeurilor menajere sunt biodegradabile, 14,5% inerte, iar în proporții mai mici, hârtie, sticlă, plastic, metale și textile. Indicatorii arată că, în mediul urban, se generează 0,9 kilograme/locuitor zilnic, iar în mediul rural, 0,4 kilograme/locuitor zilnic. În ceea ce privește evoluția cantităților de deșeuri generate în ultimii ani, în 2009 s-au colectat 354.122 tone, față de 2014, când s-au colectat 247.740 tone.
Vezi și Copil snopit în bătaie de un angajat al primăriei EXCLUSIV
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau