Salvamontiştii au pierdut Cabana Dochia
Dimensiune font:
Consiliul Judeţean Neamţ a pierdut procesul cu firma SC Durău SA, care viza dreptul de proprietate asupra Bazei Salvamont Dochia * hotărârea judecătorească prevede, printre altele, şi evacuarea bazei * în urma discuţiilor purtate cu proprietarul, deocamdată nu vor apărea modificări
Serviciul Public Salvamont Neamţ a primit, zilele trecute, o adresă din partea serviciului juridic al Consiliului Judeţean (CJ), care informează că SC Durău a câştigat procesul cu instituţia. Adresa punea în vedere Salvamont să dea curs deciziei instanţei şi, în consecinţă, să evacueze baza. Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ, a dat asigurări că activitatea serviciului în zona Masivul Ceahlău nu va fi perturbată. „Desigur, decizia instanţei trebuie luată în considerare şi poate fi aplicată oricând de către proprietarul imobilului -SC Durău. În urma discuţiilor pe care le-am avut cu proprietarul, pentru a asigura un climat normal de siguranţă turiştilor care vizitează Masivul Ceahlău, vreau să informez că momentan nu va avea loc nicio evacuare şi Baza Salvamont Dochia îşi va continua activitatea cel puţin până la definitivarea construcţiei noii baze. SC Durău a mai precizat că doreşte să vină în ajutorul unei instituţii care asigură un climat turistic normal”, a declarat Raul Papalicef.
Acest aspect, precum şi alte probleme cu care se confruntă Serviciul Salvamont, au fost discutate în cadrul unei întâlniri între preşedintele CJ Neamţ, Constantin Iacoban şi şeful Salvamont. La întrevedere a participat şi Dan Manoliu, vicepreşedintele CJ, în calitate de coordonator al activităţii. „S-au clarificat multe dintre problemele existente şi s-au căutat de comun acord soluţii viabile chiar dacă rezolvarea unora presupune un timp mai îndelungat”, a spus Papalicef. Potrivit acestuia, existenţa unei baze de salvare într-o zonă aflată la aproape 2.000 de metri şi tranzitată anual de peste 45.000 de turişti este capitală şi obligatorie. În bugetul judeţului au fost prevăzute sumele necesare pentru proiectarea unei baze noi de salvare şi a unui heliport, pentru a putea beneficia de suport aero în cazurile grave. În momentul în care va exista o nouă locaţie, Serviciul Salvamont se va muta.
A renunţat la Hamburg pentru Ceahlău
Personalitate juridică pentru Salvamont
Un alt subiect abordat în cadrul întâlnirii a fost revenirea la personalitate juridică a Serviciului Salvamont. „În principiu, sunt de acord, mai sunt necesare nişte etape, formalităţi. Având personalitate juridică pot administra mai bine activitatea. Noi ne dorim dezvoltarea turismului în Neamţ şi am constatat că sunt mai multe zone unde este necesară asistenţa salvamontiştilor. Nu este vorba numai despre Durău, ci şi de Cheile Bicazului, zona Pipirig, Piatra Neamţ”, a spus Constantin Iacoban, preşedintele CJ Neamţ. Serviciul Salvamont a avut personalitate juridică până în vara anului 2013, când i-a fost retrasă din motive necunoscute.
Acreditarea Salvamont
Începând din acest an, au fost introduse normele privind acreditarea Serviciilor publice judeţene Salvamont şi certificarea nivelului capacităţii operative de intervenţie a echipelor de salvare montană, acţiune necesară în vederea desfăşurării în condiţii bune a activităţii de salvare montană. „Trebuie să îndeplinim nişte condiţii pentru a obţine acreditarea. La ora actuală, serviciul nu este acreditabil. Avem nevoie de o bază, personalitate juridică şi de cel puţin 15 oameni”, a spus şeful Salvamont Neamţ. La această dată, serviciul are 10 salvatori montani.
Ingrid CIOFOAIA
„SC Durău cu care atât Serviciul Public, cât şi Asociaţia Salvamont are relaţii foarte bune de colaborare, ne-a confirmat că nu doreşte în niciun mod vicierea activităţii derulate de noi. În final, s-a convenit ca ulterior să semnăm şi un acord juridic în acest sens” - Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau