Şantierele care dau bătăi de cap băcăuanilor FOTO
Dimensiune font:
Municipiul Bacău „funcţionează” la cote de avarie pentru al doilea an consecutiv * unele proiecte sunt în plină derulare, altele au fost abandonate * Spitalul Municipal este de peste 7 ani în construcţie, iar Sala Polivalentă se află în conservare de câţiva ani * şi un proiecte de infrastructură rutieră s-a blocat pentru că firma constructoare a abandonat lucrările
Proiectele de infrastructură rutieră, de sănătate, de agrement, de sport şi de utilităţi au umplut municipiul de gropi şi de şanţuri. Dacă la unele investiţii se lucrează de zor, sunt şi multe care fie au fost abandonate.
Nervi întinşi pentru şoferi
Lucrările la infrastructura rutieră solicită la maximum răbdarea şoferilor, în special în orele de vârf. Anul trecut, o jumătate de municipiu a fost în lucru - pasajul Letea, pasajul Mărgineni, zona Mioriţei- Energiei, dar şi zona Milcov-I.L.Caragiale, ultima fiind şi acum în şantier. Lucrările din zona Milcov – I.L. Caragiale par a fi urmărite de ghinion. În aprilie 2015 a expirat termenul de execuţie, investiţia este finalizată doar în proporţie de 60%, iar şantierul este părăsit. Constructorul, SC IMROM SA Roman, nu şi-a respectat obligaţiile, contractul a fost reziliat, iar lucrările s-au oprit până la contractarea unui nou constructor. „Din păcate, există şi astfel de situaţii în care firmele sunt neserioase sau intră în insolvenţă, în unele cazuri, altceva mai mult nu putem explica băcăuanilor”, a precizat viceprimarul Vasile Tescariu. Autorităţile locale au reuşit să obţină o prelungire a termenului de execuţie până în noiembrie 2015, altfel se poate pierde finanţarea europeană. Artera este foarte importantă nu doar pentru municipiul Bacău, ci şi pentru traficul de tranzit din zona de sud în zona nord-estică a ţării.
Un al doilea proiect important de infrastructură rutieră este cel de „Reabilitare infrastructură urbană strada Ştefan cel Mare”, care a figurat pe lista de rezerve a POR. Ordinul de începere a lucrărilor s-a dat pe 9 martie 2015, proiectul urmând a se derula în continuarea lucrărilor de pe Milcov- I.L.Caragiale astfel încât traficul să nu fie blocat. Din păcate, lucrurile nu stau chiar aşa. Strada Ştefan cel Mare reprezintă calea de acces şi pentru traficul de tranzit spre Piatra Neamţ-Bicaz.
Proiecte abandonate
Proiectul „Baza Sportivă-Sala Polivalentă a Sporturilor”, cunoscut drept „Groapa polivalentă” a Bacăului, cu o valoarea totală de aproximativ 13, 9 milioane de euro, este unul mai vechi al autorităţilor locale. Construcţia a început în toamna anului 2011, urmând ca sala să aibă la final circa 8.000 de locuri. Până acum s-au cheltuit câteva milioane de lei, iar investiţia este tot la nivelul fundaţiei. Sala a rămas o groapă care necesită bani pentru întreţinere. În bugetul 2015, Primăria a inclus suma de 8 milioane de lei pentru continuarea proiectului, dar până acum nu s-a făcut nimic.
Spitalul Municipal este un al proiect aflat în conservare. Lucrările au început în 2007, iar inaugurarea fusese stabilită pentru anul 2009, dar nu a fost aşa. „Spitalul Municipal se află în stadiul de realizare a expertizei tehnice. Avem promisiuni că în 10 zile va fi finalizată şi aprobată expertiza tehnică, apoi putem începe întocmirea caietului de sarcini şi într-o lună şi ceva vom putea demara licitaţia pe SEAP”, a spus viceprimarul Vasile Tescaru. Valoarea totală iniţială a obiectivului a fost de 125.400.000 lei (fără TVA), iar cea actualizată este de peste 218 milioane de lei (TVA inclus).
Lucrări la foc automat la Insula de Agrement
Tot în acest an trebuie finalizat proiectul de la Insula de Agrement Bacău. Pe ultima sută de metri şi după ani de zile pierduţi cu licitaţii şi contestaţii, complexul a intrat în modernizare. Autorităţile locale au semnat pe 19 martie contractul de execuţie cu asocierea de firme câştigătoare CONBAC-SSAB-AG-MOLDOCOR – CASA DESIGN. „Sunt aproape zece milioane de euro, bani foarte mulţi, şi chiar dacă timpul este foarte scurt este o şansă pe care trebuie să o folosim”, a declarat la data semnării contractului primarul Romeo Stavarache. Finanţarea proiectului este asigurată din fonduri europene (48,16%) şi de la bugetul local (51,84%). Dacă lucrările nu se încheie până la sfârşitul acestui an, finanţarea va reveni 100% Consiliului Local.
Spălare de bani la noul operator de salubritate din judeţ
Sonia PAVELESCU
Dacă în zona de nord şi de est sunt şantiere pe strada principală, în restul cartierelor se lucrează printre blocuri, la reabilitarea reţelelor secundare de termoficare. Doar 8 luni mai au la dispoziţie constructorii pentru finalizarea investiţiei de peste 342,7 milioane de lei, ce vizează retehnologizarea sistemului de termoficare din Bacău, finanţată prin POS Mediu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau