Şase parlamentari cer deblocarea Rădăuţiul
Dimensiune font:
La invitaţia prefectului judeţului, Constantin Harasim, unii dintre parlamentarii Sucevei, cei mai mulţi din Opoziţie, au decis să ceară Guvernului să organizeze alegeri parţiale la Rădăuţi, chiar dacă a expirat terenul legal în care se poate face acest demers * ei au semnat o scrisoare pe care o vor trimite la Bucureşti * localitatea se află într-un vid legislativ, cu urmări grave * multe proiecte sunt blocate, angajaţii de la spital nu-şi pot lua salarii fiindcă nu are cine să semneze alocarea banilor, asistaţii social rămân flămânzi
Parlamentarii suceveni şi prefectul Constantin Harasim s-au întâlnit, ieri, în sala „Nicolae Labiş” din Palatul Administrativ. Oficialul le-a cerut deputaţilor şi senatorilor să creeze baza legală ca să deblocheze oraşul rămas fără primar, viceprimar şi Consiliu Local. „Spitalul municipal riscă să intre în incapacitate de plată”, a spus Harasim.
Cu toate că problemele Rădăuţiului sunt uriaşe şi unice în ţară, la întrunirea organizată de Prefectură au venit doar 6 din cei 18 parlamentari ai judeţului. Este vorba despre senatorii PNL Gheorghe Flutur şi Steliana Miron, deputaţii PNL Ioan Bălan şi Sanda Ardeleanu şi deputatul UNPR Mihai Neagu. Singurul parlamentar al PSD prezent la dezbatere a fost Neculai Bereanu.
„Susţinem orice demers legal pentru Rădăuţi”
Senatorul Gheorghe Flutur a declarat că susţine orice demers legal pentru deblocarea Rădăuţiului şi a explicat că soluţia ar fi trebuit să vină de la Guvern, printr-o Ordonanţă de Urgenţă. „Soluţia trebuie să vină din partea Guvernului, pentru că este o unitate administrativă blocată. E o chestiune care doare şi executivul este primul care trebuie să ţipe, şi trebuia să ţipe de mult”, a declarat Flutur.
Parlamentarii PNL, care au luat parte la întrunire, sunt de părere că Guvernul trebuie să aprobe o ordonanţă de urgenţă, ca să poată fi organizate alegeri la Rădăuţi. Demersul ar dura mai puţin, faţă de procedura de schimbare a legislaţiei prin Parlament.
Care sunt probleme Rădăuţiului
Necazurile au început anul trecut, odată cu arestarea primarul Aurel Olărean într-un dosar de şantaj şi abuz în serviciu. Ulterior el a fost suspendat din funcţie. Consiliul Local a fost dizolvat, iar acum oraşul este condus de un secretar, care poate să rezolve doar problemele curente, nefiind ordonator de credite. Secretarul nu poate să dea dispoziţii de primar şi nici să aprobe rectificările bugetare. Din aceste motive, proiectele europene sunt blocate, săracii nu-şi pot ridica ajutoarele sociale, iar, la iarnă, cei 1.300 de beneficiari nu vor putea obţine ajutoarele pentru încălzire. Mai mult, în condiţiile actuale, cei 460 de angajaţi ai spitalului nu-şi vor putea primi salariile pe ultimele trei luni ale anului, cu toate că bani există. Primăria nu poate să elibereze autorizaţii de construcţie sau certificate de urbanism. Cu toate că rădăuţenii se confruntă cu aceste neajunsuri, ei trebuie să plătească taxe la nivelul celor de anul trecut.
Citeşte şi: Cetatea lui Ştefan cel Mare a fost deschisă şi pentru public
Oana ŞLEMCO
La finalul întrunirii de ieri, cei şase parlamentari au semnat o scrisoare cerându-i Guvernului să creeze baza legală pentru deblocarea administrativă a municipiului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau