Satele părăsite ale Bacăului
Dimensiune font:
Localităţile fie nu mai au niciun locuitor, potrivit ultimului recensământ, fie în realitate se află acum pe fundul unui lac de acumulare sau au dispărut complet * unele sate nu mai au nicio construcţie, nu au căi de acces, însă continuă să rămână în bazele de date oficiale * aceste localităţi ar trebui radiate din evidenţe
O echipă de pasionaţi au participat la un „Hackaton”, eveniment în care programatori, ingineri de software, graficieni participă şi colaborează pe un anume proiect, şi a realizat un proiect care ilustrează fenomenul localităţilor „fantomă” din ţară. În total, în România există 126 de localităţi „fictive”, dintre care 10 sunt în judeţul Bacău.
Localităţi „fantomă” din Bacău
Tisa din comuna Sănduleni a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (PDT, 1916-1959), dar pe ortofotoplanuri perimetrul delimitează un teren viran, fără construcţii, pe poziţia vechii vetre a satului. Populaţie 0 şi în 2002 şi în 2011.
În Costei din comuna Săuceşti, localitatea nu avea niciun locuitor la recensământul din 201. A fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959), iar ortofotoplanurile arată că localitatea Costei nu mai are nici o urmă în teren, perimetrul delimitând terenuri virane, lipsite de construcţii vizibile.
Nici în Valea Fânaţului, din comuna Secuieni, nu exista niciun locuitor în 2011. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959), dar pe ortofotoplanuri perimetrul delimitează un teren viran, fără construcţii, pe poziţia vechii vetre a satului. Satul a fost desfiinţat în 1986.
Zero locuitori avea, în 2011, şi localitatea Bota din comuna Ungureni. Perimetrul ei, identificat conform PDT, delimitează un teren viran, fără construcţii (în apropierea cotei 1001 m), într-o zonă izolată, fără drum de acces. Conforn serverului cartografic al Institutului Naţional al Patrimoniului, localitatea a fost desfiinţată în anul 1970.
Aceeaşi situaţie este şi în Ţâgâradin, din comuna Plopana. Localitatea a fost identificată pe PDT, dar pe ortofotoplanuri perimetrul delimitează un teren viran, fără construcţii, pe poziţia vechii vetre a satului.
În 2011, un singur locuitor avea localitatea Poiana din comuna Coloneşti. Conform imaginilor din satelit, în perimetrul localităţii există o singură construcţie, iar pe site-ul primăriei localitatea nu este enumerată printre satele componente. Potrivit Serverului cartografic al Institutului Naţional al Patrimoniului, localitatea a fost desfiinţată în 1977.
Doi locuitori avea, în 2011, localitatea Bălăneşti din comuna Dealu Morii. În perimetrul vechii localităţi se mai observă o singură gospodărie, cu trei construcţii, aparent părăsite. În conformitate cu informaţiile statistice din anul 2013 ale Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor localitatea figurează cu 250 de ovine.
În schimb, în 2011, în localitatea Dorofei, din comuna Dealu Morii, nu mai trăia nimeni. Localitatea a fost identificată pe PDT. În perimetrul localităţii pe imaginile satelitare recente se mai poate observa o singură gospodărie, dar satul a fost părăsit.
Doi locuitori avea, la data ultimului recensământ, localitatea Bostăneşti din comuna Dealu Morii. Perimetrul localităţii mai are o singură gospodărie identificabilă pe imaginile satelitare recente. Conform unui articol din anul 2002, primarul Ion Stan a declarat că „la Bostăneşti mai este o casă cu două persoane”. Conform serverului cartografic al Institutului Naţional al Patrimoniului, localitatea a dispărut.
Niciun locuitor nu mai exista în 2011, în Boboş din comuna Dealu Morii. Pe imaginile din satelit recente se poate observa că în zona vechii localităţi nu există gospodării sau o reţea de acces. Perimetrul localităţii înconjoară un teren viran, fără construcţii. Potrivit unui articol apărut în anul 2002, localitatea nu mai există.
Cartierele de groază ale Moldovei
Lucia HACMAN
Proiectul îşi propune eliminarea acestor anomalii din registrele administrative din România. Rezultatele au fost trimise la Autoritatea Electorală Permanentă, Agenţia Naţională de Cadastru, Secretariatul General al Guvernului şi la alte structuri guvernamentale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau