Sătenii din Pungeşti vor despăgubiri de la Chevron
Dimensiune font:
Compania americană Chevron a anunţat că se retrage din România * oamenii spun însă că la Pungeşti, judeţul Vaslui, s-a câştigat doar o bătălie, nu întreg războiul * în opinia lor, pământul în care s-a forat a fost „otrăvit” şi cei de la companie trebuie să plătească pentru asta
Compania Chevron a anunţat că renunţă la explorarea gazelor de şist din România „În 2014, Chevron România a finalizat activităţile de explorare a concesiunii Bârlad, precum şi un studiu geofizic 2-D realizat în două dintre cele trei concesiuni din regiunea Dobrogea. Chevron România confirmă intenţia de a renunţa la planurile sale pentru aceste concesiuni în 2015”, au declarat reprezentanţii companiei. Ei au adăugat că este o decizie de afaceri luată în urma evaluărilor proiectului din România, care nu poate concura în acest moment într-un mod favorabil cu alte oportunităţi de investiţie din portofoliul global al Chevron.
Bucurie şi reticenţă
La Pungeşti, aflarea acestei veşti a fost primită cu bucurie, dar şi reticenţă. Cei care au luptat pentru a scăpa de Chevron spun că pământul le-a fost infestat şi vor să vină specialişti de la Agenţia de Protecţie a Mediului (AP)M să ia probe pentru a analiza solul. Dacă sătenii au dreptate, Chevron trebuie să plătească. „Noi am făcut demersuri la APM şi la Bucureşti prin Asociaţia România Fără Ei. Ne bucurăm că au plecat din ţară cei de la Chevron, dar nu considerăm încheiat războiul nostru. Avem martori care au văzut că acolo unde s-a forat pentru sondă s-a băgat o substanţă verde. Cei care lucrau erau cu echipamente speciale şi măşti, deci era un mediu toxic. Noi vrem să vină cei de la APM şi să facă analize de sol. Să avem certitudine că nu e infestat. În caz contrar, americanii să plătească pentru că ne-au otrăvit pământul”, a spus Costică Spiridon, unul din liderii mişcării de rezistenţă de la Pungeşti.
Revoluţia de la Pungeşti a învins: Chevron pleacă din România!
Anul 2013, anul de debut anti Chevron la Pungeşti
Traiul celor din Pungeşti a fost dat complet peste cap în octombrie 2013 când a început nebunia gazelor de şist. Pe de o parte activiştii anti Chevron, pe de altă parte cei pro exploatare gaze de şist au făcut cărări bătute în comună pentru a încerca să convingă populaţia fie că aceste gaze sunt nocive, iar explorarea lor periculoasă, fie de avantajele pe care le-ar putea avea dacă sunt de acord cu exploatarea. Şi nu doar Pungeştiul, întreg judeţul s-a împărţit în tabere, pro sau contra gaze de şist.
Activişti din toate colţurile ţării şi de peste hotare au pus bazele „Mişcării de Rezistenţă” de la Pungeşti şi chiar au rezistat în tabăra de la Armăşoaia aproape un an. Au organizat zeci de proteste anti-şist la care le-au fost alături mii de vasluieni şi nu numai. O voce importantă a fost şi cea a bisericii. Mulţi preoţi, cu sau fără voie de la Episcopie, s-au alăturat mişcării de protest. Totul a culminat în decembrie când au sosit primele utilaje ale companiei la Siliştea-Pungeşti. Protestatarii au făcut un lanţ viu pentru a împiedica accesul utilajelor în perimetru de explorare. Apoi, violenţele au escaladat. Protestatarii au reuşit să dărâme aproape în totalitate gardurile de pe terenul de 20.000 de metri pătraţi deţinut de Chevron. Jandarmii au evacuat zona unde erau montate corturile şi barăcile improvizate, la Pungeşti, protestatarii fiind scoşi şi îndemnaţi să părăsească perimetrul respectiv, dincolo de barajul creat de Jandarmerie de-a latul şoselei, la ieşirea din localitatea Siliştea.
14 persoane s-au ales cu dosar penal pentru ultraj contra bunelor moravuri, unei persoane i-a fost întocmit dosar penal pentru port de armă albă, asupra lui fiind găsit un cuţit, 7 persoane au primit amenzi contravenţionale cuprinse între 500 şi 5.000 de lei pentru participare la o adunare publică nedeclarată, urmată de refuzul părăsirii acesteia la solicitarea forţelor de ordine. Acesta a fost pe scurt bilanţul ciocnirii dintre jandarmi şi protestatari.
Simona POP
Chevron a finalizat în iulie 2014 activităţile de explorare la prima sondă din România, în localitatea Siliştea-Pungeşti după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri. Compania americană deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Păltiniş – Băceşti, Popeni – Găgeşti şi Puieşti. De asemenea, compania a mai obţinut anul trecut şi cea de-a doua autorizaţie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deţinut la Puieşti.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau