Scandal din cauza apei la Ipoteşti
Dimensiune font:
Aproape 1.000 de case din comuna Ipoteşti au rămas fără apă potabilă din cauza unei avarii * ACET vrea să repare problema, însă Primăria se opune * de pe urma certurilor aberante au de suferit oamenii din comună, care au rămas fără apă la robinete
Aproape 1.000 de gospodării din comuna Ipoteşti stau de două zile fără apă. De vină ar fi o defecţiune, pe care angajaţii ACET au vrut să o repare. Conducerea Primăriei s-a opus pe motiv că lucrătorii de la ACET găuresc drumurile comunale proaspăt asfaltate şi, după execuţia lucrărilor, nu mai aduc terenul la starea iniţială. „Când am văzut joi pe la prânz că nu avem apă la robinet am sunat la ACET. Mi s-a spus că este vorba despre o avarie şi că vor să o repare, dar se opune Primăria. Am sunat la Primărie şi am vorbit cu domnul primar, care a spus că se opune pentru că muncitorii de la ACET strică drumurile”, ne-a declarat unul dintre localnicii care au reclamat neajunsul.
Primarul comunei, Dumitru Corjuc, a recunoscut că a fost sunat de mai mulţi cetăţeni nemulţumiţi că au rămas fără apă. Alesul local ne-a spus şi pe care dintre străzile comunei se află gospodăriile afectate: Şipote, Bisericii, Sergentului, Mihai Viteazu şi Bogdan Vodă”. „Acum, că au oprit apa, putem spune că toată comuna este afectată. Nici noi la Primărie nu avem apă. Avem cam 1000 de gospodării racordate la apă”, a declarat primarul.
Asfalt în mai toată comuna
Dumitru Corjuc a precizat că nu se opune remedierii defecţiunii, însă ar vrea ca operatorul ACET să aducă terenul la starea iniţială după fiecare intervenţie. „Noi în comună avem gaz, apă şi canalizare. Prin diferite proiecte am reuşit să asfaltăm majoritatea drumurilor. Mai avem doar 10 kilometri de drum fără asfalt. Avem străzi asfaltate recent, chiar săptămâna trecută am turnat bitum pe strada Kogălniceanu. Or, când este avarie, cei de la ACET vin, sparg şi nu mai toarnă asfalt”, ne-a spus primarul Dumitru Corjuc. El a explicat că în ultimii doi ani a peticit drumurile, după intervenţiile celor de la ACET, din banii lui sau cu ajutorul sponsorilor. „Noi nu avem bani în bugetul local pentru aşa ceva”, a declarat Dumitru Corjuc.
Conducerea ACET i-a recomandat Primăriei Ipoteşti să încheie un contract cu un constructor pentru reapărarea drumurilor, după modelul Sucevei. „Noi suntem foarte aproape de oraş, dar nu avem puterea financiară a Sucevei. Banii sunt puţini”, a explicat Corjuc.
Ce spune ACET
De cealaltă parte a baricadei, directorul tehnic al ACET, Mircea Onofreiciuc, ne-a confirmat că Primăria Ipoteşti s-a opus lucrărilor de remediere a avariei, care i-a lăsat pe localnici fără apă potabilă. Onofreiciuc a explicat că, potrivit legii, remedierea carosabilului îi revine administraţiei locale. ACET aduce terenul la starea iniţială, în sensul că acoperă groapa cu balast şi compactează terenul, dar nu toarnă asfalt. Referitor la hotărârea aprobată de Consiliul Ipoteşti, Onofreiciuc a explicat că Legea primează. „Ei pot să hotărască tot ce vor”, a declarat Onofreiciuc. Drumul spre consens al celor două părţi pare a fi destul de lung. Problema este că până la identificarea unui soluţii, cele 1.000 de gospodării nu vor avea apă potabilă.
Oana ŞLEMCO
„Din acest motiv, Consiliul Local a probat, în urmă cu două luni, o hotărâre prin care îi cere ACET să aducă terenul la starea iniţială. Este vorba despre un act adiţional la contractul de furnizare a apei. Am trimis actul adiţional, iar ei au refuzat să-l semneze” – Dumitru Corjuc, primar
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau