SCANDAL DIPLOMATIC INTERNAŢIONAL LA IAŞI - Universitatea de Medicină a decis să reevalueze dosarele de admitere ale studenţilor străini
Dimensiune font:
La aproape trei săptămâni de la începutul anului academic, 45 de marocani declaraţi iniţial admişi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” Iaşi au aflat că nu se pot înmatricula. Situaţia a determinat reacţii din partea diplomaţilor marocani, care solicită „răspunsuri juste şi rapide”. Toate dosarele depuse pentru programele de studiu în valută sunt reevaluate, iar luni ar urma să fie publicată noua listă cu studenţii admişi.
45 de studenţi de origine marocană în anul I la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” (UMF) Iaşi nu sunt încă înmatriculaţi în cadrul instituţiei. Aceştia figurau iniţial pe listele candidaţilor admişi, însă ulterior numele lor nu mai apăreau pe noile liste publicate pe site-ul instituţiei. Situaţia incertă a studenţilor a determinat reacţii din partea Ministerului marocan de Externe, ambasadoarea României în Maroc, Simona Mariana Ioan, fiind convocată pentru a oferi explicaţii în legătură cu această problemă. În acest sens, ministrul marocan delegat, Mbarka Bouaida, a avut o întâlnire luni, 19 octombrie, cu ambasadoarea Simona Ioan, solicitându-i „răspunsuri juste şi rapide” şi accentuând faptul că studenţii marocani sunt victimele unor deficienţe exogene şi „riscă să piardă un an din parcursul lor universitar”.
Citește și Expoziţie-concurs de invenţii şi idei practice FOTO
Incertitudini, la UMF Iaşi
Îngrijoraţi de situaţia în care se află copiii, unii dintre părinţi au venit la Iaşi pentru a primi clarificări de la reprezentanţii UMF Iaşi, cu atât mai mult cu cât o parte dintre aceştia achitaseră deja prima tranşă din taxa de studiu, care anual ajunge la 5.000 euro. În acestă situaţie este şi o familie de origine marocană din Polonia, care a încercat să afle mai multe detalii de la secretariatele instituţiei, însă fără succes. În şedinţa de Senat de pe 19 octombrie, membrii hotărâseră să nu fie oferite informaţii până la rezolvarea situaţiei. „Este o problemă pe care o stăpânim foarte bine. Conducerea Universităţii a oprit înmatricularea studenţilor la programele de studii în limbile franceză, engleză şi română pe locurile în valută, după identificarea unor erori care au viciat clasamentul final al candidaţilor. Am semnalat aceste erori Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Acesta a trimis o comisie, care anchetează această problemă şi în paralel există o comisie disciplinară a Universităţii”, susţine Dragoş Pieptu, rectorul interimar al UMF Iaşi. De asemenea, acesta a precizat că UMF s-a autosesizat în această problemă şi a informat în urmă cu o săptămână Ministerul Educaţiei, precum şi Ambasada României în Maroc şi Ambasada Marocului în România.
„Noi am găsit nişte probleme în dosarele de înscriere ale studenţilor şi acum sunt în investigare. Este tot ce putem spune!” - Dragoş Pieptu, rector interimar al UMF Iaşi
Citește și „Femeilor din România le lipseşte încrederea în sine”
Toate dosarele la studiul în valută sunt verificate
În aceste zile, sunt verificate 951 de dosare de înscriere depuse pentru programele de studiu în valută, însă doar aproximativ 600 de candidaţi pot fi declaraţi admişi. „Toate dosarele sunt reevaluate pentru că în mod cert a existat o viciere a clasamentului. Ştim sigur că au existat dosare la care există o diferenţă între punctajul la evaluare şi cel apărut pe site. Probabil de luni, procesul de înmatriculare va începe din nou. La acest moment, nimeni nu este respins, nimeni nu este într-o situaţie de a nu fi admisibil”, explică Gabriel Dimofte, preşedintele Senatului UMF.
Pentru toţi studenţii UMF, cursurile au început încă pe de 1 octombrie, însă conducerea UMF susţine că mulţi dintre cei înscrişi la studiul cu taxă în valută încă nu au venit în România. „Studenţii neînmatriculaţi nu vin la cursuri. Nici nu sunt veniţi în România, nici n-au vize încă. Într-adevăr, toţi studenţii la UMF Iaşi încep cursurile pe 1 octombrie. Pentru aceşti studenţi, pentru că este un viciu, am făcut o derogare şi se vor putea înscrie până pe data de 2 decembrie, ora 16.00. Universitatea va asigura un program de refacere a acestor ore pentru că întârzierea ni se datorează nouă”, completează Gabriel Dimofte.
În acelaşi timp, coincidenţă sau nu, de sâmbătă, 17 octombrie, site-ul şi email-urile instituţiei sunt blocate, „hard disk-urile fiind arse din cauza unor probleme de curent electric”, după cum spune conducerea UMF, îngreunând comunicarea, respectiv verificarea şi accesarea informaţiilor stocate. Andreea IGNEA
Studenţii înscrişi în anul I la programele de studiu cu taxă în valută (5.000 euro/an) ar putea afla luni, 26 octombrie, dacă sunt admişi sau nu la UMF Iaşi. Înmatricularea ar putea începe a doua zi şi ar trebui să continue până pe 2 decembrie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau