Scandal electoral pe datoriile comunelor
Dimensiune font:
Sute de milioane de lei vor acoperi găurile din bugetele comunelor până la sfârşitul anului, reprezentând cotele defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale şi plata datoriilor * o parte dintre consilierii judeţeni se tem că, în apropierea anului electoral, banii ar putea lua o direcţie nepotrivită, solicitând primăriilor un raport detaliat al arieratelor * primarii spun însă că au nevoie de aceşti bani „ca de aer” pentru investiţiile din comune şi nu se pune problema ca sumele să fie folosite în scop electoral
Sămânţă de scandal la Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi, înaintea repartizării pe unităţi administrativ-teritoriale a procentului de 20% din cotele şi sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale şi achitarea datoriilor. Consilierul judeţean PNL Constantin Şerban a cerut primăriilor un raport detaliat al redevenţelor, având bănuieli că banii din cotele defalcate urmează să alimenteze bugetele de campanie electorală ale primarilor. Discuţiile au pornit după ce directorul executiv al Direcţiei Economice din cadrul CJ Iaşi, Elena Arvinte, a explicat că nu este vorba de sume acordate efectiv autorităţilor locale în acest moment.
„Autorităţile publice locale întocmesc proiectele de buget pentru anul următor şi estimările pentru următorii ani şi comunică situaţia Direcţiei Generale a Finanţelor Publice. Aceasta este o proiecţie şi sumele nu sunt alocate efectiv autorităţilor locale. Alocarea efectivă se va face în funcţie de algoritmul de repartizare aprobat prin legea bugetului de stat şi în funcţie de calendarul aprobat prin lege”, a declarat Elena Arvinte.
De partea cealaltă, consilierul Constantin Şerban spune că unele primării nu şi-au mai achitat datoriile de ani de zile, deşi în fiecare an au primit cotele defalcate pentru plata arieratelor, motiv care a condus, pe altă parte, la falimentul unor companii. „Eu cred că trebuie să fim atenţi şi să solicităm, prin Direcţia Economică, o situaţie reală privind arieratele primăriilor, să ştim exact cum se investesc aceşti bani. Urmează un an electoral şi riscăm ca aceşti bani să meargă în altă direcţie, iar datoriile rămân neachitate. Rog Direcţia Economică, la şedinţa următoare, să remită un material din care să reiasă arieratele fiecărei comune în parte, pentru că doamna Arvinte dă o declaraţie pur politică şi nu ştiu dacă CJ are control asupra Direcţiei Economice. Sunt primării care nu şi-au achitat arieratele de ani de zile, iar unele companii au falimentat din cauza lucrărilor neplătite”, a declarat Constantin Şerban (FOTO), consilier judeţean PNL.
Vezi și Bulibăşeală fără precedent la o investiţie a Consiliului Judeţean
Primarii îi dau peste nas lui Şerban
Cu toate acestea, consilierul judeţean uită că sumele cele mai mari sume merg către primăriile PNL, exemple fiind Belceşti (785 mii lei), Deleni (1.011 mii lei), Holboca (567 mii lei) sau Răducăneni (648 mii lei). La rândul lor, primarii spun că sunt pregătiţi să pună la dispoziţie situaţia arieratelor şi demontează atacul politic al consilierului judeţean. „Am câteva datorii cu lucrările la drumuri, iar banii vor merge acolo, nu în campanii electorale. Sunt lucrări începute care trebuie terminate, iar banii vin şi aşa târziu. Nu ne permitem să facem nimic altceva decât să-i investim în comună”, a declarat primarul comunei Popeşti, Vasile Lupu.
Alţi primari spun că nu obişnuiesc să înceapă investiţii dacă nu au bani. Spre exemplu, comuna Bivolari va primi 479 mii lei, reprezentând suma pentru echilibrarea bugetului local. „Noi nu prea avem datorii. Am încercat să evit acest lucru, iar dacă ni se cere o situaţie, sigur, o putem pune la dispoziţie. Îl cunosc pe domnul Şerban, dar nu se pune problema ca tot ceea ce spune dânsul să aibă sens. Noi vrem să facem o şcoală şi o grădiniţă în Bivolari, iar numai studiile de fezabilitate costă enorm. Nu ne permitem să cheltuim aiurea”, a spus, la rândul său, Liviu Teodorescu, primarul comunei Bivolari.
Vezi și Primarii încă mai aşteaptă banii pentru peticirea drumurilor
Topul beneficiarilor
Potrivit situaţiei prezentate de Direcţia Economică a CJ Iaşi, cei mai mulţi bani vor ajunge în visteria municipiului Iaşi, suma fiind de 7.988.000 lei, din care 2.325.000 lei din TVA, iar diferenţa din impozitul pe venit global. Pe locul următor este municipiul Paşcani, cu o sumă totală de 1.314.000 lei, în timp ce oraşul Hîrlău va primi 446 mii lei, la fel ca Târgu Frumos. Spre Podu Iloaiei vor merge 462 mii lei. Aceste sume au fost stabilite în baza unui algoritm bine stabilit, însemnând 60% suprafaţa localităţii şi 40% populaţie. În topul primăriilor stă comuna Deleni, cu suma de 1.011.000 lei, având, la 1 ianuarie, suprafaţa totală de 15.115 hectare şi o populaţie de 10.520 locuitori. Următoarea comună este Belceşti, cu suma de 785 mii lei, urmată de Miroslava, cu 739 mii lei, şi Cotnari, cu 708 mii lei. Dintre toate comunele, cei mai puţini bani merg către Răchiteni – 159 mii lei, Valea Lupului – 180 mii lei şi Mirceşti – 183 mii lei.
Vezi aici documentul integral privind repartizarea banilor din cotele defalcate în județul Iași
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau