Scandal la cel mai mare parc de distracţii
Dimensiune font:
Greşelile de proiectare au întârziat lucrările de amenajare a zonei Cornişa cu 9 luni * Ministerul Apărării a cerut modificarea proiectului de la Botoşani * discuţiile cu Primăria au apărut după ce lucrările la cel mai mare parc de agremenet au început fără avizul forului central * investiţia se derulează cu fonduri europene * investiţia trebuie încheiată în acest an, altfel se pierde finanţarea nerambursabilă
Lucrările de execuţie a parcului de agrement de la Cornişa din Botoşani sunt întârziate cu aproape nouă luni din cauza unor greşeli de proiectare, dar şi din cauza Armatei care a contestat amplasamentul unor obiective din cadrul parcului. „Au lipsit nişte avize, au fost nişte probleme legate de o sincronizare din partea Armatei şi a Cadastrului pe care au lucrat proiectanţii din Primărie. Am rezolvat această problemă chiar dacă au fost necesare numeroase întâlniri, discuţii, schimburi de adrese. A fost necesară inclusiv modificarea proiectului prin rearanjarea obiectivelor astfel încât să nu producă niciun fel de neplăceri celor din vecinătate”, a spus primarul Ovidiu Portariuc. În final, s-a primit avizul şi s-a trecut la lucrări care au fost întârziate cu aproximativ nouă luni.
Proiect contestat de Armată
Parcul de agrement se ridică în apropierea unei unităţi militare şi de aici au pornit discuţiile. Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au contestat inclusiv faptul că patinoarul acoperit are un planşeu din metal care ar bruia sistemul de comunicaţii al Armatei. Contestaţia s-a făcut după ce au început lucrările la Cornişa, ceea ce a dus la schimbări în cadrul proiectului şi la adoptarea unei soluţii care prevede construirea unui acoperiş din structură de lemn la patinoar. „Noi am recuperat o parte din timpul pierdut”, a punctat primarul Portariuc, adăugând că firma care a câştigat licitaţia, Electro Alfa Botoşani, va respecta termenul de finalizare a lucrărilor, respectiv decembrie 2015.
Investiţii imense pe bani europeni
Parcul Regional de Agrement Turistic şi Sportiv Cornişa este realizat cu 65 milioane lei, din care jumătate reprezintă fonduri europene. Investiţia se întinde pe 48 de hectare şi va fi cel mai mare parc de distracţii din zona Moldovei. Pe două hectare de teren vor fi construite o piscină acoperită, vestiare, bazine exterioare şi plajă, din care un bazin olimpic de 1.250 mp şi o plajă de 5.920 mp. De asemenea, va fi un aqua-parc unde va fi bazin de aterizare cu tobogane, bazin pentru copii, bazin de înot contra curentului, zonă de SPA, un patinoar artificial şi de agrement, terenuri de sport şi vestiare, un amfiteatru în aer liber, un hejeşteu şi un râu artificial pentru rafting pe o lungime de 287 m. Alte 41 de hectare vor fi împădurite şi transformate în parc.
Dispute politice
Proiectul parcului Cornişa a fost demarat de fostul primar Cătălin Flutur (PDL) şi a fost intens criticat de PNL şi PSD, când exista USL, cu privire la oportunitatea lui şi la volumul cheltuielilor. După tot felul de discuţii legate de suma acestui proiect, o asociere de firme condusă de Electro Alfa Botoşani a câştigat licitaţia la un preţ de 65 milioane lei (de la peste 84 milioane lei). A urmat o încleştare politică privind sursa de cofinanţare. În timp ce PNL şi fostul PDL susţineau că municipalitatea nu trebuie să se împrumute pentru a asigura cofinanţarea, urmând ca în bugetul local să fie restituiţi banii cheltuiţi la alte proiecte europene, primarul Portariuc a reuşit să obţină votul Consiliului Local pentru un credit de 32 milioane lei de la IFC, divizie de creditare a Băncii Mondiale.
Moldova pierde produsele tradiţionale
Alina CALINIUC
Dacă Parcul Cornişa nu va fi finalizat până în 31 decembrie 2015, municipalitatea riscă inclusiv să ramburseze fondurile europene primite pentru acest proiect.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau