Scandal la vârful învăţământului EXCLUSIV
Dimensiune font:
În urma sesizării făcute la Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) de către reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” cu privire la situaţia transferurilor elevilor din clasa a IX-a din judeţul Suceava, oficialii au cerut rapoarte în acest sens din întreaga ţară * după primele date, reţeta de păcălit admiterea la liceu nu este folosită doar în Suceava, ci şi în alte judeţe, inclusiv în Iaşi * la Suceava se anunţă deja demiteri la vârful Inspectoratului Şcolar Judeţean
Iaşul ocupă un loc de „cinste” în topul naţional al numărului de cereri de transfer, după Suceava şi Bihor, comisia Inspectoratului Şcolar Judeţean considerând că nu mai puţin de 71 de solicitări din cele 104 înregistrate se încadrează în litera legii. Numărul este foarte mare având în vedere că există şi judeţe care nu au nici măcar o cerere acceptată. „În acestă situaţie legată de cererile de transfer depuse de părinţi după repartizarea elevilor în clasa a IX-a, Iaşul ocupă locul III la nivel naţional, după Suceava şi Bihor. Fiecare cerere va fi analizată una câte una, iar cel mai târziu joi (13 august – n.r.) voi şti dacă există cazuri în care nu au fost respectate criteriile legale”, a explicat Vasile Şalaru, secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar în cadrul MECS, pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei”. Cu toate acestea, la doar câteva ore a venit răspunsul MECS cu privire la situaţia din Iaşi, arătându-se că raportul a fost finalizat deja. „La Iaşi, toate cele 71 de cereri de transfer aprobate de inspectorat au fost făcute în conformitate cu legea, respectându-se criteriul mediei (media elevului care cere transferul trebuie să fie mai mare decât cea minimă de admitere la unitatea de învăţământ în care s-a cerut mutarea – n.r.). Numărul de cereri a fost foarte mare, dar au fost soluţionate corect”, a concluzionat demnitarul.
Şmenuri aproape legale
Scandalul a plecat de la Suceava. Inspectorul general adjunct al ISJ, Cristina Teodorovici, ne-a declarat că părinţii elevilor de clasa a IX-a au depus 523 de cereri de transfer de la un profil la altul, în cadrul aceleaşi unităţi de învăţământ, sau dintr-o şcoală în alta. Peste 400 de cereri au fost aprobate. „Procedura este legală. Am aprobat peste trei sferturi dintre cereri. Legea spune că solicitările de transfer se aprobă în funcţie de nota obţinută de elev, domiciliul copilului. Aprobăm cererile de transfer şi în situaţia în care copilul are probleme de sănătate, nu este deplasabil. Aprobăm şi în situaţia în care copilul mai are un frate în unitatea de învăţământ unde solicită transferul”, ne-a declarat Cristina Teodorovici. Tot ea ne-a transmis că ISJ şi-a dat girul pentru transfer şi în cazul copiilor ale căror cereri de înscriere la liceu au fost completate greşit de părinţi şi bunici. Numărul mare de solicitări aprobate a dat de bănuit. Ministerului Educaţiei şi Cercetării ştiinţifice (MECS) a cerut un control în toată ţara, iar astăzi sunt aşteptate rapoartele. Deja se ştie că la Suceava vor cădea capete la vârful instituţiei, care va avea alţi şefi de la 1 septembrie.
Cine ţine frâiele învăţământului sucevean?
Inspectoratul Şcolar Judeţean din Bucovina este condus de inspectorul general Gheorghe Lazăr, profesor de matematică. Lazăr este un apropiat al PSD şi a obţinut funcţia prin delegare în interesul învăţământului, în 2012.
Anul acesta, când MECS a organizat concursurile pentru fixare pe post, Gheorghe Lazăr a ratat nu una, ci două şanse ca să conducă instituţia de învăţământ încă patru ani de acum înainte. El are 63 de ani şi, potrivit legii, nici nu avea voie să se înscrie la concurs. Legislaţia spunea că se pot înscrie în competiţie doar candidaţii care la data susţinerii probelor erau cu patru ani mai tineri decât vârsta legală de pensionare. În februarie, legea a fost modificată în favoarea celor aflaţi în pragul pensionării.
Lazăr a profitat de ocazie şi, în luna martie, şi-a depus dosarul ca să participe la concurs. Nu a mai apucat să susţină probele pentru că a omis să depună un certificat medical şi a fost nevoit să se retragă. Totuşi, a fost norocos deoarece contracandidatul său, Virginel Iordache, a picat concursul. Aşa se face că Lazăr a continuat să conducă ISJ. La sfârşitul lunii iulie, profesorul de matematică s-a înscris la cel de-al doilea concurs pentru funcţia de inspector general. A fost declarat „respins” după ce a picat proba interviului. Lazăr va conduce ISJ până la sfârşitul lunii august, când îi va expira ordinul de delegare în interesul învăţământului, şi asta pentru că şi de această dată contracandidaţii săi au picat concursul.
Inspectoratul Şcolar Suceava mai este condus de doi adjuncţi. Este vorba despre Cristina Teodorovici, care nu a reuşit să ia concursul pentru fixare pe post, retrăgându-se după prima probă, şi despre Gabriela Scutaru care a trecut cu brio examenul.
Citeşte şi: O singură companie va avea curse aeriene de la Salcea
Andreea IGNEA, Oana ŞLEMCO
„Dacă se va constata că cererile nu au fost soluţionate în conformitate cu prevederile legale, voi face o sesizare la organele de anchetă penală” - Vasile Şalaru, secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar în cadrul MECS
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau