Scandal monstru la înscrierea copiilor în clasa zero
Dimensiune font:
* demarată de două săptămâni, înscrierea elevilor în clasele pregătitoare şi întâi a stârnit un conflict între Prefectură şi Inspectoratul Şcolar Judeţean * ieri, la prezentarea raportului de activitate al ISJ, prefectul Dan Cârlan a atras atenţia asupra modului fraudulos în care sunt organizate înscrierile bobocilor * nimeni nu ştie ce se va întâmpla cu elevii înscrişi deja la şcoli de elită, dar care provin din alte circumscripţii
Zeci de părinţi au cerut audienţe la Prefectura Iaşi încă din prima săptămână a înscrierilor în clasa I. Oamenii sunt nemulţumiţi de directorii şcolilor de elită care recrutează din circumscripţiile lor doar elevii cu potenţial, iar pe ceilalţi îi trimit la şcoli mai puţin performante. În încercarea de a-şi trimite copiii la o şcoală de calitate, zeci de părinţi şi-au modificat adresele pentru a figura în circumscripţiile şcolilor de top.
Practica nu este nouă, aceasta ajungând şi la urechile prefectului Dan Cârlan, care a trimis miercuri, 25 februarie, inclusiv o scrisoare către conducerea ISJ Iaşi. „Sunt foarte supărat pe un aspect pe care l-am descoperit zilele trecute în urma unor audienţe, a unor reclamaţi, motiv pentru care am trimis o scrisoare către conducerea ISJ Iaşi. A început perioada de înscriere a copiilor în învăţământul primar şi înţeleg foarte bine principiul încadrării geografice, arondării copiilor pe zone, dar este absolut inadmisibil să fracţioneze adrese şi numere de stradă în aşa fel încât anumiţi copii să aibă acces la anumite şcoli considerate bune, iar alţii nu”, a declarat prefectul Dan Cârlan. Exemplul prezentat de acesta a fost Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, semn că o parte din reclamaţiile părinţilor au vizat conducerea acestei instituţii. Precum multe alte licee teoretice, „Vasile Alecsandri” are clase primare şi face înscrieri anul acestea. „Este inadmisibil ca de pe o stradă unii să meargă la Liceul «Vasile Alecsandri», iar alţii de pe aceeaşi stradă nu, pentru că sunt mai săraci. Este o segregare pe care nu are dreptul nimeni să o facă, iar principiile europene se aplică în mod egal pentru toţi, iar dacă începem să facem şcoli separate pentru romi şi pentru români, nu rezolvăm problema romilor”, a mai spus Dan Cârlan.
Citeşte şi Război între părinţi pentru ora de religie
„Este vorba de o confuzie”
În replică, reprezentanţii Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” au fost surprinşi de faptul că instituţia a fost dată exemplu în şedinţa de consiliu prefectural şi a promis că va lua legătura cu reprezentaţii Prefecturii Iaşi pentru a clarifica acest subiect. Directorul liceului, Manuela Coţofan, crede că la mijloc e vorba de o confuzie. „La noi nu a ajuns nicio reclamaţie din partea părinţilor, iar adresele din circumscripţie nu pot fi modificate, pentru că înscrierile în unitatea noastră se fac doar în baza buletinului. Trebuie să fie vorba de o confuzie, care necesită o clarificare”, a declarat Manuela Coţofan.
Citeşte şi Cine opreşte dramele tot mai frecvente din şcoli?
Răspunsuri evazive din partea ISJ
În mijlocul conflictului a picat inspectorul şcolar general adjunct, Claudia Tănase, care nu a putut oferi explicaţii concrete cu privire la trucurile directorilor de şcoli. „Voi sesiza acest aspect către inspectorii responsabili, pentru a vedea unde s-a greşit”, a declarat Claudia Tănase. Prefectul Dan Cârlan a amintit că acelaşi lucru se întâmplă şi la programul „A doua şansă”, care ar trebui să faciliteze copiilor romi accesul la un sistem educaţional performant. „Un rom adult nu-l scoţi din ale lui, dar un copil mic integrat într-o şcoală normală, cu condiţii de educaţie normale, are şansa de a învăţa să trăiască aşa cum ne dorim. Înţeleg dorinţa de performanţă a unor directori, dar când iei un grup de copii buni din start, nu poţi spune că faci performanţă. Poţi numi performanţă atunci când iei un copil slab şi îl faci olimpic”, a completat Dan Cârlan. O întrebare la care reprezentanţii ISJ Iaşi nu au avut răspuns a făcut referire la ce se întâmplă cu copiii proveniţi din alte circumscripţii, dar care au fost deja înscrişi la şcoli. Cu această ocazie, prefectul a cerut un răspuns rapid şi detaliat în privinţa modului preferenţial în care unele şcoli înmatriculează copiii. Reamintim că Ministerul Educaţiei păstrează şi anul acesta excepţia prin care copiii de 7 ani care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2014 - 2015 pot fi înscrişi direct în clasa I. În cazul acestora, înscrierile direct în clasa I, în şcoala de circumscripţie, se fac în perioada 23 februarie - 13 martie 2015, iar între 23 martie şi 3aprilie va avea loc depunerea cererilor de către părinţii care solicită înscrierea în altă şcoală decât unitatea de circumscripţie.
Lista completă a circumscripţiilor şcolare în vederea înscrierii aici!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau