Scandal privind un contract încheiat cu Primăria Suceava
Dimensiune font:
Anchetatorii au trimis în faţa instanţei doi administratori de firmă, precum şi o companie * este vorba despre Florconstruct SRL, una dintre cele mai mari firme de salubritate din nordul Moldovei
Procurorii DNA Suceava au dispus trimiterea în judecată a lui Vasile Florea, la data faptelor administrator al SC Florconstruct SRL Suceava, dar şi a firmei amintite, pentru participație improprie la folosirea sau prezentarea de acte ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene şi evaziune fiscală, precum şi a lui Vasilică Puşcaşu, pentru complicitate la participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de acte ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene şi complicitate la evaziune fiscală.
Citeşte şi Ce a uitat să spună Moș Nicolae
Pe 12 septembrie 2011, după o procedură de licitație deschisă, între Primăria Municipiului Suceava și o asociere de firme, din care făcea parte și SC Florconstruct SRL, a fost încheiat un contract de lucrări, în valoare de 28.500.000 de lei (fără TVA), finanțat din fonduri nerambursabile, având ca obiect „Reabilitare străzi, pod și pasaj, modernizarea parcuri și creare stații modulare de transport public în municipiul Suceava”.
Anchetatorii au menţionat că, deși niciuna dintre firme nu a declarat anterior vreun subcontractant, lucru impus de Primăria Suceava, pe 19 septembrie 2011, fără a informa liderul asocierii, achizitorul sau autoritatea contractantă, reprezentanții SC Florconstruct SRL au încheiat și semnat un contract de prestări servicii cu societatea administrată de Pușcașu, în condițiile în care aceasta a fost înființată în martie 2011 și avea ca obiect principal de activitate „Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun”.
Oamenii legii au adăugat că, în derularea acestui contract, Pușcașu, acționând în complicitate cu Florea, a semnat mai multe situații de lucrări în baza cărora a emis facturi fiscale ce conțineau date nereale. Apoi, Florea, în baza acestor înscrisuri falsificate, a întocmit, la rândul său, acte ce conțineau date fictive care au fost acceptate și preluate ca atare de liderul asocierii cu ocazia întocmirii Centralizatoarelor situațiilor de plată. În baza acestor acte, reprezentanții asocierii, fără vinovăție, au întocmit facturi fiscale care au fost depuse la Primăria Suceava, în vederea decontării, lucru care s-a și întâmplat.
Conform procurorilor, prin aceste demersuri, cei doi au cauzat un prejudiciu în cuantum total de 644.084,68 lei, din care 431121,22 lei prejudiciul material cauzat bugetului Uniunii Europene, 135.050,03 lei - prejudiciul material cauzat bugetului Primăriei Municipiului Suceava - și 77.913,47 lei - prejudiciul cauzat bugetului statului.
Un prejudiciu considerabil
Anchetatorii au afirmat că, prin folosirea în contabilitatea proprie a înscrisurilor falsificate care atestau efectuarea cheltuielilor fictive, puse la dispoziție de Pușcașu, SC Florconstruct SRL Suceava, prin administratorul Florea, și-a micșorat baza impozabilă cu privire la impozitul pe profit cu suma de 519.423,16 lei și a dedus nejustificat TVA în valoare de 124.661,52 lei.
„Acționând în acest mod, a fost creat un prejudiciul material bugetului consolidat al statului în cuantum total de 207.769,22 lei. Primăria Suceava s-a constituit parte civilă cu suma de 135.050,03 lei. Ministerul Dezvoltării Regionale s-a constituit parte civilă cu suma totală de 509.034,69 lei. Prejudiciul material cauzat prin evaziune a fost achitat de Florconstruct SRL în 2016”, au spus procurorii DNA. Ciprian NEDELCU
644.084,68 lei
Aceasta este valoarea prejudiciului cauzat de cei doi oameni de afaceri.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau