Scandal public la impresie pe cadavrul Fortus
Dimensiune font:
Zeci de angajaţi disperaţi că nu au mai văzut un leu de jumătate de an de la administratorii Fortus au fost martorii unui spectacol stradal fără precedent în faţa Prefecturii Iaşi * o scenetă de impresie publică pe problemele colosului muribund i-a avut ca protagonişti pe subprefectul Bogdan Abalaşi şi pe directorul combinatului, Gheorghe Chişcă * aceştia şi-au aruncat vorbe grele în faţa protestatarilor * în vreme ce şefii combinatului încasează lefuri de peste o mie de euro lunar, fabrica nu mai are utilităţi, iar hoţii dau iama în fiecare seară, pentru că administratorii nu-şi mai permit servicii de pază
Deşi problemele financiare ale combinatului Fortus erau cunoscute de ani de zile, reprezentanţii Guvernului în teritoriu s-au dezmorţit abia acum, jucând o scenetă publică de imagine în faţa protestanţilor. Principalii actori au fost, la mijlocul acestei săptămâni, subprefectul Bogdan Abalaşi şi directorul Fortus, Gheorghe Chişca, cei doi schimbând replici dure în faţa angajaţilor Fortus şi a presei, într-o încercare făţarnică de a demonstra publicului prezent că le pasă de situaţia disperată a angajaţilor. Asta după ce, până şi angajaţii combinatului au uitat numărul protestelor din acest an din faţa Prefecturii, fără să-i ia cineva în seamă.
„Situaţia actuală a salariaţilor Fortus se datorează exclusiv managementului defectuos. Îi cer public domnului Chişcă şi administratorului judiciar să prezinte câţi bani au încasat atât ei, cât şi conducerea unităţii de la combinat, în ultimii patru ani. Mai am o întrebare pe care doresc sa o adresez domnului Gheorghe Chişcă. Iaşul este unul din cele mai puternice centre universitare din ţară, cu o filială de excepţie a Academiei Oamenilor de Ştiinţă, minţi luminate, specialişti în domeniul metalurgic. Cu câte dintre aceste somităţi în domeniu v-aţi consultat domnule Chişcă, pentru a găsi soluţii viabile pentru Fortus?”, a fost reacţia subprefectului Bogdan Abalaşi, după ce a ieşit în mulţimea de oameni şi s-a luat de guler cu directorul Chişcă. Mai mult, subprefectul a cerut să fie publice lefurile celorlalţi şefi din conducerea combinatului, promiţând că nu va mai tolera direcţia în care merge cesta.
Cât câştigă lunar Gheorghe Chişcă?
În replică, directorul Fortus i-a răspuns subprefectului că, până în ianuarie anul acesta, ar fi încasat 4.500 lei lunar. Asta în condiţiile în care angajaţii Fortus au de recuperat 5 milioane euro restanţe salariale din ultimii patru ani.
Gheorghe Chișcă
Liderul de sindicat de la Fortus spune că oamenii nu au ştiut niciodată leafa directorului şi este convins că acesta a minţit în privinţa veniturilor. „Domnul Chişcă nu a vorbit cu noi niciodată. El spune să salariaţii sunt de vină, statul e de vină, dar nu dumnealui. Acela nu este salariul lui, în condiţiile în care şefi de ranguri inferioare câştigă mai mult de atât”, ne-a declarat Adrian Flondor, liderul de sindicat de la Fortus. Tot acesta spune că ieri, 7 octombrie, a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta, în care prezintă situaţia dramatică de la Fortus şi cere măsuri urgente. „Astăzi (7 octombrie, n.r.), am înaintat, prin intermediul Prefecturii Iaşi, o scrisoare domnului premier, în care cerem o rezolvare a situaţiei de la combinat. Tot astăzi se discută schimbarea administratorului judiciar, pentru că nu se vinde nimic. S-a discutat despre vânzarea unor părţi din combinat pentru plata restanţelor salariale şi nu s-a întâmplat nimic. Până acum cinci luni mai primeam câte un ban, dar de atunci angajaţii nu au mai văzut nimic. Nu se mai lucrează, nu există nici utilităţi, fie că e vorba de apă sau energie electrică”, a mai spus Adrian Flondor.
Din combinat se fură pe rupte
Din cauza situaţiei falimentare, combinatul Fortus a rămas şi fără servicii de pază. Sindicaliştii spun că hoţii dau iama aproape în fiecare noapte şi, de multe ori, au fost nevoiţi să asigure singuri paza fabricii. „Nimeni nu ştie câţi angajaţi mai avem acum şi câţi au plecat. La un moment dat erau 565, apoi 535. Nu avem nici serviciu de pază. E un real pericol, se fură aproape în fiecare noapte, iar unii au fost chemaţi de acasă să facă de pază. Au plecat inclusiv angajaţii oficiului juridic, lucru care îngreunează luarea unor decizii în combinat”, a mai adăugat Adrian Flondor. Angajaţii Fortus sunt la capătul puterii şi s-au săturat ca autorităţile să le întoarcă spatele, fiind nevoie de gesturi extreme, cum s-a întâmplat recent, când un angajat a vrut să se arunce de pe clădirea combinatului. „Am de luat 16.000 lei, restanţe pe doi ani de zile. Tot anul acesta am luat 300 de lei în mână, în total”, povesteşte unul dintre protestatari. „Am de recuperat 28.000 lei, din 2013, luna mai. Anul ăsta am luat 200 lei, în luna aprilie, altceva nimic. Ne descurcăm prin împrumuturi, ori cu bani de acasă de la părinţi”, a spus un alt angajat. Oamenii au promis că vor continua protestele până la recuperarea restanţelor salariale.
Vezi și Afaceri bisericeşti lângă un simbol turistic lăsat în paragină FOTO-EXCLUSIV
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau