Scarlatină ţinută „la secret”
Dimensiune font:
Zeci de cazuri de scarlatină s-au înregistrat în luna ianuarie în grădiniţele din municipiul Bacău şi comuna Luizi Călugăra * în timp ce cadrele medicale încearcă să ascundă ascundă boala „sub preş“, părinţii nu au habar ce se întâmplă
La Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău au fost confirmate 34 de cazuri pozitive de scarlatină, din cele 315 cazuri suspecte de această boală infecto-contagioasă. În realitate, numărul cazurilor este mult mai mare. Însă, oricât ar părea de incredibil, reprezentanţii DSP susţin că nu există o evidenţă a tuturor cazurilor de scarlatină. „Mulţi părinţi se adresează sistemului privat de sănătate şi în aceste condiţii putem spune că mai avem cazuri pe care noi nu le-am înregistrat”, a declarat dr. Marin Buştuc, directorul executiv DSP.
Negarea adevărului pe sănătatea copiilor
Cadrele medicale din unele grădiniţe încearcă să ascundă adevărul de părinţi şi de presă. Este şi cazul Grădiniţei nr. 33 din Bacău unde, deşi s-a confirmat cel puţin un caz pozitiv de scarlatină, asistentul cabinetului medical neagă totul printr-o atitudine sfidătoare. „Aşa înţelegi dumneavoastră ziariştii şi televiziunile în general. Aveţi voie să intraţi? Nu vedeţi nicio informaţie! La revedere”, a spus asistentul. La întrebarea reporterului referitoare la informarea părinţilor, s-a primit ca răspuns un nou salut.
Părinţii nu sunt informaţi
Părinţii nu ştiu la ce pericol şi-au expus copiii aduncându-i la grădiniţă, pentru că nu au fost informaţi cu privire la existenţa cazurilor de scarlatină. Este cazul aceleaşi Grădiniţe nr.33, unde din toţi părinţii întrebaţi nici măcar unul nu ştia de existenţa cel puţin a unui caz de scarlatină confirmat în unitatea de învăţământ. „Nu ne-a anunţat nimeni nimic. Chiar sunt cazuri? Ar fi trebuit să ştim şi noi”, a spus un părinte. Un altul a aflat de la păresă: „Acum aflăm de la dumnevoastră. Nu ştim nimic. Nu aveam habar că există cazuri de scarlatină”. În cazul scarlatinei este necesară închiderea unităţii de învăţământ pentru dezinfecţie. Probabil, reprezentanţii unor unităţi de învăţământ au mizat pe vacanţa intersemestrială din perioada 31 ianuarie- 8 februarie pentru a face „la secret” şi dezinfecţia, şi pentru a nu mai ajunge în atenţia opiniei publice sau a părinţilor „problema” scarlatinei.
Piaţa celor mai ieftine apartamente
Sonia PAVELESCU
„Important este ca pacienţii să se prezinte la medicul infecţionist, pentru ca în timp, netratată corespunzator, boala poate avea urmări grave, după vârsta de 20 de ani” - dr. Marin Buştuc, directorul executiv DSP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau