Şcoala în care se învaţă cu program ca la uzină
Dimensiune font:
Peste 300 de copii din satul Mironu învaţă în trei schimburi, într-o şcoală veche şi dărăpănată * administraţia locală a construit o clădire nouă, dar nu are bani ca să facă racordurile la energie electrică, apă şi canalizare * primarul comunei susţine că a cerut fonduri şi de la Ministerul Dezvoltării şi de la Consiliul Judeţean Suceava, dar fără succes
Primăria Valea Moldovei are nevoie de 600.000 de lei ca să termine şcoala din satul Mironu. Primarul Constantin Moroşan ne-a declarat că edificiul a fost construit cu bani de la Banca Mondială, iar acum administraţia locală ar trebui să asigure fonduri pentru centrala termică, racordurile la energie, apă şi canalizare, dar şi pentru alte amenajări în unitatea de învăţământ. Problema este că suma necesară este mult prea mare pentru bugetul comunei. Edilul ne-a declarat că administraţia locală ar trebui să adune anual din taxe şi impozite de la cetăţeni 140.000 de lei, însă reuşeşte să colecteze doar 40 la sută din această sumă. „Păi dacă stăm să economisim noi bani, nu mai terminăm niciodată şcoala. Nu avem de unde să contribuim cu această sumă”, a spus Constantin Moroşan.
Citește și
Ce a uitat să spună Moș Nicolae
Primarul a mai spus că a solicitat fonduri de la Ministerul Dezvoltării şi Consiliul Judeţean pentru şcoală, dar fără succes. În plus, a informat şi Inspectoratul Şcolar, mai ales că cei peste 300 de elevi din Mironu învaţă în trei schimburi într-o şcoală veche de peste 100 de ani, care este dărăpănată. „Am fost informaţi că la Mironu se învaţă în trei schimburi. Primăria are nevoie de bani ca să termine şcoala cea nouă. Ştim că a informat şi Consiliul Judeţean şi Ministerul Dezvoltării şi Prefectura Suceava”, a fost singurul răspuns al lui Gheorghe Lazăr, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Problema trenează de patru ani
Construcţia şcolii din Mironu a început în anul 2012. Ghinionul a făcut ca firma care a câştigat licitaţia să intre în insolvenţă. De aici a apărut un şir lung de probleme. Până să fie terminate, lucrările au fost amânate în mai multe rânduri. Asta în timp ce şcoala veche în care învaţă cei peste 300 de copii se degradează sub ochii neputincioşi ai părinţilor. Structura de rezistenţă este cea mai mare problemă a clădirii.
La Valea Moldovei există şi o grădiniţă nou construită care stă închisă. Primăria mare are nevoie de 100.000 de lei ca să o doteze. Edificiul a fost ridicat tot cu bani de la Banca Mondială. „Căutăm un sponsor pentru dotarea grădiniţei”, ne-a mai spus primarul de la Valea Moldovei.
Oana ŞLEMCO
300
Acesta este numărul elevilor de la Şcoala Mironu care învaţă în condiţii improprii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau