Şcoli fără autorizaţie şi fără profesori
Dimensiune font:
Începerea noului an şcolar readuce în discuţie problemele grave pe care le întâmpină sistemul de educaţie * lipsa profesorilor, a autorizaţiilor sanitare şi a paznicilor sunt principalele impedimente * şansele ca acestea să se rezolve în următoarele două săptămâni sunt aproape nule
Şcoli neautorizate, cu pereţi scorojiţi, săli de clasă improprii, toalete insalubre, aflate, în cele mai multe cazuri în curţile unităţilor de învăţământ, cadre didactice slab pregătite ori profesori care s-au săturat de salariile de mizerie şi aleg să profeseze pe bani mai mulţi în alte domenii de activitate, elevi dezorientaţi, care nu sunt pregătiţi să dea piept cu problemele atunci când termină anumite forme de învăţământ. Acesta este tabloul sumbru al învăţământului, iar speranţele ca lucrurile să se rezolve în perioada următoare sunt mici.
În judeţul Vaslui, mai bine de jumătate dintre şcoli nu pot obţine autorizaţii sanitare şi vor funcţiona ca şi până acum, fără aceste documente. Potrivit unui raport întocmit de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ), o parte dintre unităţile şcolare nu au fost igienizate total, iar alte şcoli nu au asigurat până în prezent combustibilul pentru încălzirea în sezonul rece. Ca în fiecare an, situaţia şcolilor este în atenţia autorităţilor. Mereu se caută soluţii, dar niciodată ele nu sunt găsite.
„Vom urmări situaţia autorizaţiilor sanitare şi motivele pentru care şcolile nu primesc avize. Aşteptăm bilanţul, în vederea rezolvării problemelor, acolo unde se poate face acest lucru, astfel încât elevii să poată beneficia de condiţiile necesare iar cadrele didactice să îşi poată desfăşura orele corespunzător”, spun reprezentanţii Instituţiei Prefectului.
Modernizare pentru una dintre cele mai vechi şcoli săteşti din Iaşi
Problemelor legate de starea şcolilor li se adaugă cele privind personalul didactic. La ultima şedinţă publică de repartizare a posturilor din învăţământ, nu s-a reuşit acoperirea catedrelor vacante şi în judeţ momentan sunt libere peste 750 de posturi complete şi incomplete. Şefii din învăţământ organizează un nou concurs cu probe scrise pentru cadrele didactice, astăzi şi mâine, la Liceul „Ştefan Procopiu”, la începutul săptămânii viitoare urmează să fie afişate rezultatele, iar până pe 8 septembrie pot fi depuse contestaţiile. „Sperăm ca până la debutul noului an şcolar să avem ocupate toate posturile”, a declarat inspectorul şcolar general, prof. Gabriela Plăcintă. O altă problemă a şcolilor este lipsa pazei. Cum primăriile nu au bani pentru angajarea unor firme de pază, iar în şcoli nu există resurse pentru plata unor paznici, situaţia va persista, iar copiii vor fi în continuare expuşi la pericole.
Şi în Neamţ, zeci de unităţi de învăţământ nu au autorizaţie de funcţionare sanitar- veterinară. Numărul lor este în scădere cu fiecare an, însă ritmul de autorizare este destul de lent, de cele mai multe ori fiind vorba de lipsa fondurilor necesare pentru investiţiile care le-ar asigura şcolilor intrarea în normalitate. Din 365 de unităţi şcolare, 57 nu au primit avizul Direcţiei de Sănătate Publică, scăderea faţă de anul trecut fiind de doar 5 unităţi.
„Am în vedere în mod deosebit şcolile care în momentul de faţă nu au autorizaţie de funcţionare sanitar-veterinară, vom discuta cu autorităţile locale care au un cuvânt greu de spus în realizarea investiţiilor. Vom căuta ca de la caz la caz să găsim soluţii şi să diminuăm numărul unităţilor şcolare care nu au această autorizaţie”, a spus prefectul Vlad Angheluţă.
O altă problemă este cea a autorizaţiei de securitate la incendii. Şi aici situaţia s-a îmbunătăţit faţă de anul trecut, numărul şcolilor care mai sunt în această situaţie ajungând în prezent la 26 de la 34 la începutul anului trecut. „Sperăm că acest număr al unităţilor de învăţământ care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu să scadă, principala motivaţie pentru intrarea în legalitate fiind lipsa fondurilor. Noi vom continua supravegherea şi monitorizarea lor”, a declarat Ciprian Mitrea, şef Inspecţia de Prevenire, ISU. Dacă nu toţi elevii au condiţiile cele mai bune de studiu în şcoli, există şi cazuri unde nici catedrele nu sunt ocupate la acest moment. Conducerea ISJ spune însă că situaţia se va rezolva zilele acestea, posturile fiind ocupate în prezent în procent de 95%.
Probleme cu autorizarea şcolilor sunt şi la Suceava unde doar un sfert dintre unităţile de învăţământ au primit avizele, adică doar 291 dintr-un total de 794.
Tudor IFRIM, Alina FERENŢ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau