Şcolile profesionale sunt tot mai căutate
Dimensiune font:
În Regiunea de Nord-Est este mare nevoie de meseriaşi * singurele care îi pot pregăti sunt şcolile profesionale, care au început să atragă tot mai mulţi elevi * cei mai mulţi elevi sunt în Iaşi (2.800), Bacău (1.068) şi Suceava (1.061) * cererea va determina suplimentarea numărului de clase în anul şcolar viitor
După ani în şir în care învăţământul românesc a scos licenţiaţi pe bandă rulantă, cu şanse minime de angajare, Ministerul Educaţiei a luat decizia, în anul 2012, reînfiinţării şcolilor profesionale. Cu un orar în care predomină practica, elevii care nu s-au visat olimpici învaţă mecanică, tâmplărie, croitorie sau frizerie ca să-şi asigure un loc de muncă. În România sunt aproape 36.000 de elevi la şcoli profesionale, iar cei mai mulţi sunt în Iaşi, Suceava, Bacău şi Mureş.
Şcolile profesionale, salvarea industriaşilor
În Bacău, peste 1.000 de elevi învaţă o meserie în cele 38 de clase profesionale. Industriaşii din judeţ spun că tinerii sunt salvarea lor în condiţiile în care Bacăul se remarcă prin tehnologia înaltă a produselor exportate, dar pe general, se clasează în a doua jumătate a topului naţional. Asta după ce, potrivit Strategiei Naţionale pentru Competitivitate 2014-2020, în ultimii ani, firmele româneşti au trimis în statele UE un volum crescut de mărfuri. „Niciun judeţ din Regiunea Nord-Est nu se situează între primele 20 din clasament, ca potenţial competitiv. Bacăul, pe locul 4 din punct de vedere al exporturilor de înalta tehnologie, se regăseşte abia pe locul 34 din 42, din cauza ponderii mari a exporturilor de joasă tehnologie în totalul judeţului (aproape 70%) şi a valorii scăzute a exporturilor/populaţie ocupată, de numai 1.099 euro”, se arată într-un document făcut public de Ministerul Economiei în toamna lui 2014.
Marin Mironeasa, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România – UGIR 1903 Bacău, a spus că soluţia la rezolvarea acestei probleme este reactivarea şcolilor profesionale. „Forţa de muncă, atât de apreciată de investitorii străini, s-a pensionat, iar în locul ei nu a putut fi adusă alta. Or, şcolile profesionale tocmai asta pot face. În plus, autorităţile să fie pregătite cu facilităţi pentru mediul de afaceri, pentru că din 2015, se vor putea dispune sume din fondurile europene pe 2014 – 2020 care, folosite mai eficient, ar putea să atragă mediul de afaceri”, a completat Mironeasa. În judeţul Bacău este nevoie de forţă de muncă în industria lemnului şi a textilelor.
Elevii vasluieni se îndreaptă spre servicii
În municipiul Vaslui, cele două mari licee tehnologice, „Ştefan Procopiu” şi „Ion Mincu”, pregătesc elevi pentru ştiinţe ale naturii, industrie alimentară, protecţia mediului, comerţ, estetică şi igiena corpului omenesc, turism şi alimentaţie, construcţii instalaţii şi lucrări publice etc. Acestea sunt meseriile pe care doresc să le înveţe absolvenţii de gimnaziu. „Elevii noştri se îndreaptă în special spre servicii. Frizerie, coafor, manichiură, estetică, barmani. Tot ce cred ei că i-ar putea ajuta nu doar acasă ci şi dacă pleacă peste hotare. Nu vor să lucreze în fabrici”, a spus profesorul Pavel Toma de la Liceul Tehnologic „Ion Mincu” Vaslui. De pe urma şcolilor profesionale au de câştigat şi firmele care îi primesc pe elevi să facă practică. Angajatorii îi urmăresc pe parcursul celor 3 ani de studiu, apoi îi aleg pe cei mai buni.
Piaţa celor mai ieftine apartamente
Lucia HACMAN
Elevii care urmează cursurile unei şcoli profesionale primesc din partea statului român câte 200 de lei. În plus, unii dintre ei primesc bursă sau tichete de masă în valoare de 120 de lei chiar de la firma la care fac practică.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau