Se caută paharnic pentru groapa de gunoi de la Moara
Dimensiune font:
Consiliul Judeţean Suceava nu va prelua depozitul de deşeuri de la Moara până când constructorul nu va bea apă rezultată în urma tratării levigatului * gestul ar fi unul demonstrativ şi ar trebuie să arate cât de bine s-a lucrat la staţia de epurare * lucrarea este gata de aproape un an, însă staţia de tratare a levigatului nu funcţionează la parametrii optimi
Groapa ecologică de la Moara face parte dintr-un megaproiect cu finanţare europeană, implementat de Consiliul Judeţean Suceava. Este vorba despre Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID). Proiectul mai prevede, printre altele, construcţia gropii de gunoi de pe Mestecăniş, şi peste o mie de platforme de colectare a deşeurilor în tot judeţul. Valoarea totală a proiectului, fără TVA, este de peste 218 milioane de lei. Consiliul Judeţean a pregătit procedura pentru stabilirea unui operator care să gestioneze SMID, dar mai sunt lucruri de pus la punct.
Constructorul, invitat la “degustare”
Lucrarea de la Moara este finalizată de aproape un an, numai că beneficiarul investiţiei, Consiliul Judeţean (CJ), nu a preluat-o nici acum de la constructor. Ioan Cătălin Nechifor, preşedintele CJ, susţine că instituţia va demara procedura de preluare a investiţiei după ce constructorul va bea apa rezultată în urma tratării levigatului, ca să demonstreze că staţia funcţionează la parametri promişi şi prevăzuţi în contract. „Eu nu pot să-mi asum preluarea unui obiectiv care nu funcţionează. Constructorul m-a asigurat în urmă cu un an şi jumătate că va funcţiona şi acum vreau să văd când va fi gata, pe 30 octombrie, 1 sau 4 noiembrie, cum ei beau apă de acolo”, ne-a spus Cătălin Nechifor.
Şeful CJ Suceava a precizat că nu va reuşi să identifice un operator care să preia groapa de la Moara dacă staţia de tratare a levigatului, care este cel mai importat obiectiv al investiţiei, nu va funcţiona aşa cum prevede contractul. „Vine operatorul şi spune că i-am vândut mâţa în sac. Cei care au ofertat şi au spus că fac ceea ce trebuie. M-am întâlnit cu ei acum câteva zile, ei spun că termină. De un an de zile nu sunt în măsură să termine. Eu nu sunt specialist în ape uzate sau levigat, dar ei ne-au ofertat şi ne-au asigurat că sunt cei mai buni. Vreau să văd lucrul acesta. Nu reproşez nimic, dar nu pot prelua ceva ce nu funcţionează”, a spus Nechifor.
Niciun reprezentant al firmei care execută staţia de tratare a levigatului nu a putut fi contactat ca să-şi spună punctul de vedere cu privire la acuzaţiile transmise de conducerea CJ Suceava.
Levigatul este substanţa toxică, în formă lichidă, care rezultă în urma depozitării deşeurilor. La vechile gropi de gunoi, otrava ajungea în sol şi polua. Ei bine, noile platforme de depozitare din judeţul Suceava, construite la standarde europene, sunt dotate cu staţii de captare şi tratare a levigatului.
Citeşte şi: Milioane de euro îngropate în asfalt la Suceava
Oana ŞLEMCO
„Aşa mi-au spus, că va fi apă potabilă” – Cătălin Nechifor, preşedintele CJ Suceava
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau