SEARĂ CULTURALĂ ISRAELIANĂ, LA MOINEŞTI
Dimensiune font:
În incinta Bibliotecii Municipale „Ştefan Luchian” din Moineşti a avut loc zilele trecute, o seară dedicată culturii şi civilizaţiei evreieşti organizată de elevii Liceului Teoretic „Spiru Haret”, coordonaţi de prof. Adriana Căzănel - directorul liceului, cea care de altfel a fost și sufletul manifestării, una menită să aducă în faţa tinerilor informaţii despre istoria și cultura poporului israelian, prin directa implicare a acestora în cunoașterea tradiţiilor şi obiceiurilor evreiești.
La evenimentul organizat de tinerii liceeni în parteneriat cu Primăria Moinești, Fundația ,,Leolam” (,,Eternitate) Moinești și Comunitatea evreilor din Bacău, au participat dl Izu Butnaru - preşedintele Comunităţii Evreilor din Bacău, dna Mihaela Rusu - membru al Fundația ,,Leolam”, reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice locale, cadre didactice, elevi, mass-media. ,,În ziua de 3 septembrie 2010, între Moineştiul nostru şi Moineştiul din Ţara Sfântă numit Rosh Pinna s-a încheiat un parteneriat prin care cele două oraşe s-au înfrăţit. Deoarece aproape 80% dintre locuitorii din Rosh Pinna au plecat în Israel din Moineşti, ne leagă chiar mai mult decât o hotărâre a consiliilor locale din cele două oraşe.
Mulţi din strămoşii celor din Rosh Pinna se odihnesc în cimitirul evreiesc de la noi, iar rădăcinile nu se uită niciodată. Evreii originari din Moineşti au întemeiat colonia Rosh Pinna la 21 iulie 1882, denumită şi `mama aşezărilor din Galil`, însemnând `Piatra de temelie`, după versetul biblic: `Piatra pe care ziditorii au nesocotit-o a devenit piatra de temelie`. Cred că astfel de întâlniri sunt benefice pentru toți cei implicați, întrucât ele formează o punte cultural-afectivă construită în conștiințele auditoriului, o deschidere către toleranță, prin înțelegere și cunoaștere”, a declarat prof. Adriana Căzănel.
Elevii de la Liceul Teoretic ,,Spiru Haret” au oferit publicului spectator o serată muzicală presărată cu dansuri, dar și cu un fragment din piesa de teatru ,,Tache, Ianke şi Cadâr”. De asemenea, aceștia au mai prezentat un eseu despre Tristan Tzara şi multe alte informaţii despre istoria, filosofia, geografia și arhitectura Israelului, prezentări power point realizate sub coordonarea profesorilor Claudiu Pistol, Maria Lupu și Amalia Cazan.
Seara a fost deschisă de Imnul Israelului, în interpretarea corului ,,Resurrectio” condus de prof. Gabriela Biea, după care au urmat cunoscutele melodii evreiești Hava Nagila și Hatikva. Seara s-a încheiat cu o prezentare generală a Israelului și a Fundației ,,Leolam”, trecându-se în revistă cele mai importante momente ale istoriei acestei ţări, precum și a activităţilor pe care fundația le întreprinde în Moinești.
Fundația ,,Leolam” a luat naştere la iniţiativa a patru persoane de origine evreiescă născute la Moineşti şi răspândite în diverse colţuri ale lumii: surorile Josephine şi Beatrice Kohlenberg şi fraţii Hedi şi Rinel Enghelberg. Acestă fundaţie se ocupă nu numai cu întreţinerea cimitirului evreiesc ci şi cu promovarea Moineştiului, făcând cunoscut lumii întregi că pe aceste meleaguri s-au născut printre alții, Dr. Moses Rosen - fostul Şef Rabin al Cultului Mozaic, scriitorul Alexandru Sever, poetul şi publicistul Abraham Clain, poetul şi eseistul Samuel Rosenstock (Tristan Tzara), artistul plastic Pincu Grinberg (Pic G. Adrian), jurnalistul Nestor Rateş (cunoscut din emisiunile postului de radio ,,Europa Liberă” etc).
ROMULUS DAN BUSNEA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau