Secretele fondurilor de vânătoare din Iaşi EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 05-04-2016 05:35

 Iaşul dispune la acest moment de 27 de fonduri de vânătoare în care se regăsesc exemplare cinegetice de o rară valoare * paradoxal, la acest moment, pericolul la care este expus vânatul nu mai vine atât din partea braconierilor, cât din partea haitelor de câini vagabonzi care devorează tot ce înseamnă pui de iepuri sau căprioare * la Iaşi, din acest weekend, este interzis să se mai tragă în scroafele gestante sau cu pui

 Fie că în antichitate s-a aflat sub protectoratul frumoaselor zeiţe Diana şi Artemis, fie că a devenit o preocupare aristocratică, fascinând generaţii întregi de nobili, vânătoarea rămâne un apanaj al unui cerc pe cât de restrâns de participanţi, pe atât de select. De multe ori, vânătoarea este doar un pretext pentru legarea sau consolidarea de prietenii durabile, un Five O’clock mai special, petrecut în noroaie, cu puşca în mână. Omul de afaceri Gabriel Surdu este unul dintre cei mai cunoscuţi împătimiţi ai vânătorii, iubind deopotrivă natura şi animalele, fiind de părere că actul vânătoresc contribuie esenţial la menţinerea unei faune sănătoase.
Pregătirea terenului
Înainte de a-şi pune tolba în spinare, orice vânător trebuie să cunoască anumite reguli specifice. „Nu se poate face vânătoare fără să faci o evaluare înainte, cu scopul de a vedea dacă din numărul de exemplare existent se poate avea o cotă de recoltă. Iar ca să ai o cotă de recoltă trebuie să gestionezi fondul de vânătoare, să-i duci mâncare vânatului, să-i pui hrănitor pentru iarnă, surse de apă şi să păzeşti acest fond de vânătoare împotriva braconierilor şi a dăunătorilor. Cei mai feroci dăunători pentru speciile de vânat sunt astăzi câinii hoinari”, identifică Gabriel Surdu principala ameninţare la adresa fondului vânătoresc. Câinii, mai ales în haită, nu aleg între pui, între masculi, între femelă sau sezon. „Sunt foarte mulţi câini vagabonzi pe terenuri, de aia se şi organizează acţiuni de combatere a lor care, în principal, au ca obiect îndepărtarea acestora din fondurile de vânătoare. În momentul în care au fătat iepuroaicele sau căprioarele, e foarte uşor ca puiul care nu poate alerga să fie devorat de haitele de câini vagabonzi”, afirmă Gabriel Surdu.
Grijă pentru perpetuarea speciilor
Evaluarea şi stabilirea cotelor de vânătoare sunt măsuri menite a contribui la protejarea speciilor, prin extragerea exemplarelor bolnave din fondul cinegetic, favorizându-se astfel perpetuarea speciei prin menţinerea animalelor sănătoase. La nivelul judeţului Iaşi există 27 de fonduri de vânătoare, diferenţiate prin speciile care le populează. De exemplu, cel mai bogat fond „în pană”, cu păsări, este Larga Jijia, acolo fiind un ecosistem special, fiind singura deltă din judeţ protejată de lege. În ceea ce priveşte cea mai bogată zonă în mistreţi, aceasta este Valea Prutului şi pădurile din Paşcani. „Aceste două zone sunt bogate şi în căprioare, dar vânătorii se feresc să tragă în căprioare, în scroafe, pentru că sunt cele care perpetuează specia. Recent, în adunarea generală (a Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Iaşi - AJVPS, n.r.) s-a luat o hotărâre care-ţi interzice să tragi în scroafe, iar dacă totuşi faci acest lucru, trebuie să o plăteşti de trei ori. Acest fapt denotă disciplina care există la noi, în asociaţie. Mai mult, am făcut un manual al ieşirii la vânătoare, al instruirii, atât a vânătorilor, cât şi a gonacilor”, explică Gabriel Surdu.


Braconierii, pe cale de dispariţie
Fără îndoială, braconajul este o practică repudiată categoric de către vânătorii adevăraţi.
Sunt oameni fără scrupule! Braconierul nu are niciun respect faţă de animale. Indiferent că animalul este bolnav sau că femela este gestantă, el este un ucigaş. Din fericire, acest fenomen al braconajului s-a mai diminuat, datorită activităţii susţinute a paznicilor de vânătoare şi a organelor de poliţie, care au sporit controalele. „Cei care gestionează fondurile de vânătoare nu se ocupă numai de vânătoarea propriu - zisă, ci asigură protecţia fondurilor, inclusiv prin controale inopinate, pentru a stârpi sau a avea o activitate de prevenţie în ceea ce priveşte braconajul care, după 90, a fost cea mai mare crimă care s-a făcut împotriva exemplarelor pe care le aveau fondurile de vânătoare româneşti”, arată Gabriel Surdu.
Secretul unei vânători reuşite
Pitorescul unei ieşiri la vânătoare este întregit de bucatele savuroase consumate la sfârşitul zilei, în jurul focului de tabără. Însă masa nu este pentru toţi participanţii, unii dintre ei fiind ocoliţi de şansa apăsării pe trăgaci, alegându-se astfel doar cu o poveste vânătorească. „Vânatul nu vine la preşedinte în bătaia puştii pentru că îl cunoaşte. Vânatul are spontaneităţile lui, este foarte precaut în general, şi aici mă refer la porcii mistreţi, pentru că altfel nu ar mai exista rasele respective, dacă nu ar avea un miros extroardinar. Un porc mistreţ miroase un bob de porumb sub jumate de metru de zăpadă şi un pic în pământ. El este înzestrat cu aceste simţuri suplimentare, care îi permit supravieţuirea”, spune Gabriel Surdu. În ceea ce priveşte securitatea vânătorilor, aceasta este asigurată graţie urmării unor sesiuni de instructaje în cadrul Asociaţiei. Ca urmare, nu au fost înregistrate incidente majore, mai ales prin prisma folosirii armamentului. „Sunt peste o mie de vânători numai în asociaţia noastră, care au câte o armă sau două pentru diferite tipuri de vânat. De obicei, pentru a nu răni vânatul şi a nu crea un necaz în fondul de vânătoare, trebuie să ai un armament adecvat”, a spus Gabriel Surdu. Vânătoarea este una dintre pasiunile cele mai costisitoare. În afară de costume, armament, maşini de teren, mai trebuie plătită şi ziua de vânătoare, muniţia folosită şi gonacii.
Vânătoarea, o fascinaţie de peste trei decenii
Preşedintele AVPS Iaşi a vânat nu numai în ţară, ci şi în străinătate. “Prima oară am pus mâna pe o armă de vânătoare prin anii 80. Sunt 36 de ani de când practic vânătoarea. În toţi aceşti ani am vânat în România, în aproape toate fondurile de vânătoare – munte, şes, deltă, dar şi în străinătate. De exemplu, în Africa de Sud, când am fost la nepoata mea, soţul ei ne-a organizat nişte partide de vânătoare în două fonduri de vânătoare care pentru mine nu au fost nişte realizări deosebite. Acolo, fondurile de vânătoare sunt organizate în ţarcuri ori, pe mine vânătoarea la ţarc nu mă pasionează. Cele mai frumoase vânători sunt cele de la noi, în care se întâlnesc 20-30 de vânători în lunile de iarnă şi în care orăşenii aduc mâncare şi băutură pe care o cedează celor de la ţară şi ei mănâncă ceea ce aduc ţăranii pentru că îşi aduc aminte cu plăcere de ce le ofereau bunicii sau străbunicii când mergeau la ţară, în copilărie”, a spus Gabriel Surdu. Potrivit acestuia, o zi de vânătoare se derulează pe parcursul a 3-4 ore după care urmează masa sau botezul noilor vânători la primul lor vânat. “Vânătorul, fie că împuşcă ceva sau nu în ziua de vânătoare, îşi încarcă bateriile într-o altfel de atmosferă, alături de natură, de prieteni şi animale. Nu este obligatoriu să împuşti. Sunt vânători care nu au tras un singur foc într-un an de zile, dar vin la vânătoare. Este o activitate mult mai umană decât foarte multe activităţi. Tocmai de aceea, trofeele cele mai de preţ în această activitate sunt prieteniile pe care le-am legat de-a lungul anilor la vânătoare”, a spus Gabriel Surdu.
Prinţul Sturza, membru activ în AVPS Iaşi
Printre cei peste 1.000 de vânători legitimaţi în cadrul AVPS Iaşi se regăsesc nume sonore, printre care şi prinţul Dimitrie Sturza. „Dumnealui a fost, acum mulţi ani în urmă, la câteva vânători. L-am invitat şi sperăm să vină momentul în care vom organiza noi activităţi în zonele de vânătoare. Prinţul Sturza este un om de excepţie în vânătoare şi un împătimit al vânătorii. Are multe contribuţii în a face ţarcuri şi a ajuta foarte mult fondul de vânătoare”, a spus Gabriel Surdu. Potrivit preşedintelui AVPS, principala calitate a unui vânător este, în mod paradoxal, aceea de a iubi animalele. „Vânatul, odată ce a căzut în bătaia puştii, trebuie să-l respect, pentru că poziţiile sunt total inadecvate. În timp ce tu ai armă de foc, animalul nu are decât fuga sau perspicacitatea cu care ştie să se ferească sau să se ascundă. Este o condiţie esenţială să iubeşti animalele. Nu există vânător să nu aibă câini, de exemplu, şi cu toate acestea vânează câinii hoinari, care ştiu că mănâncă vânatul. Totodată, nu există vânător care, în momentul în care găseşte un pui de căprioară sau un pui de mistreţ rătăcit de scroafă prin pădure, să nu-l ia şi să-l protejeze. Pe măsură ce practici vânătoarea, ajungi să iubeşti şi mai mult animalele”, a spus Gabriel Surdu. Nelu PĂUNESCU

Gabriel Surdu, reales şef al vânătorilor şi pescarilor din Iaşi
În weekendul ce tocmai a trecut, Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Iaşi şi-a ales conducerea după o analiză a activităţii vânătoreşti şi financiare a asociaţiei. În urma alegerilor, Gabriel Surdu a fost reales în unanimitate ca preşedinte al asociaţiei. În cadrul asociaţiei, peste cei 2.500 de membri există preşedintele, consiliul asociaţiei este format din 15 membri şi cei trei preşedinţi de cluburi, care sunt şi vicepreşedinţi ai asociaţiei. „Preşedintele şi consiliul asociaţiei nu au niciun avantaj în plus faţă de membri. Cotizaţia pe care o plăteşte preşedintele este aceeaşi cu a oricărui membru-vânător. Este o activitate pe care o faci de plăcere, o activitate care îţi oferă multe prietenii, care până la urmă sunt cele mai frumoase trofee ale vânătorii, pentru că acolo întâlneşti oameni de o factură deosebită. La vânătoare, toţi sunt egali. Nu există o eşalonare după studii sau poziţie socială”, a spus preşedintele AVPS Iaşi.

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei