Şedinţă-fulger la Consiliul Judeţean Suceava
Dimensiune font:
Alegerile parlamentare au adus liniştea în Consiliul Judeţean Suceava * şedinţă de ieri a deliberativului a durat doar 11 minute, un record pentru instituţia condusă de Gheorghe Flutur * fără certuri, cum era de obicei, consilierii au repartizat sumele pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2016 * din păcate, banii au fost puţini * suma repartizată este de 17 ori mai mică decât cea solicitată de primării
Înainte de debutul şedinţei Consiliului Judeţean care a avut loc ieri, preşedintele Gheorghe Flutur (PNL) i-a felicitat pe membri PSD pentru rezultatele obţinute la alegerile parlamentare. „Este prima întâlnire după un eveniment foarte important din viaţa politică şi administrativă românească. În calitate de şef al deliberativului judeţean, felicit colegii din PSD pentru rezultatele de la alegerile parlamentare din 11 decembrie”, a declarat Gheorghe Flutur.
Citește și Puterea plantelor magice
Pe ordinea de zi a şedinţei au fost trei proiecte de hotărâre. Dacă şedinţele din ultimele cinci luni au durat ore în şir indiferent de numărul punctelor de pe ordinea de zi, cea ce ieri s-a terminat în 11 minute. De această dată au lipsit certurile, dezbaterile inutile şi cuvintele jignitoare pe care şi le-au adresat consilierii Puterii şi Opoziţiei mai ales în timpul întrunirilor din perioada de campanie electorală. „Minunea” a fost posibilă datorită lui Flutur care, pentru prima dată de când a preluat conducerea CJ, l-a chemat la consultări pe liderul grupului PSD, Cătălin Nechifor, înainte de debutul şedinţei. „Am vorbit despre principii cu Gheorghe Flutur”, ne-a declarat Nechifor, care a câştigat un mandat de parlamentar şi, după învestire, va părăsi deliberativul judeţean.
Linişte şi bani puţini
Pe de altă parte, pentru repartizarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor, Consiliul Judeţean a solicitat în prealabil de la primării sumele necesare pentru programele de dezvoltare locală, şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură ce necesită cofinanţare locală precum şi valoarea ratelor de capital care trebuie achitate pentru împrumuturile contractate în baza Ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului nr. 2 şi nr. 46 din 2015. Ei bine, suma repartizată ieri de instituţiile din teritoriu este de 17 ori mai mică decât suma solicitată de cele 114 primării.
Cum s-au împărţit banii
Fiecare municipiu a primit câte 100.000 de lei. Excepţie a făcut municipiul Suceava, căruia i s-au alocat 150.000 de lei. Oraşele au primit câte 80.000 de lei, iar comunele câte 60.000 de lei. A fost pentru prima dată când în Consiliul Judeţean s-a procedat în acest mod, adică fiecare localitate a primit sume egale. Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a menţionat că la recenta rectificare bugetară, judeţului Suceava i s-au repartizat, în total, 46,4 milioane de lei. Deşi pare mare, suma este mică în comparaţie cu necesităţile primăriilor. „Am cerut 1,8 milioane de lei, ca să ne acoperim inclusiv partea de cofinanţare la proiecte şi am primit în total 60.000 de lei. Cu banii primiţi nu acoperim nici măcar cheltuielile de funcţionare până la sfârşitul anului. Avem şi cămin de bătrâni şi serviciu de pompieri. Vom încerca să mai adunăm din taxe, impozite şi executări ca să acoperim cheltuielile de funcţionare”, ne-a declarat primarul comunei Todireşti, Vasile Avram.
Oana ŞLEMCO
11 minute
Atât a durat şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean Suceava.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau