Şefii de la Apa Serv se roagă să plouă
Dimensiune font:
Lipsa precipitaţiilor a creat probleme imense în judeţ * situaţia cea mai gravă este la Târgu Neamţ, unde mai bine de jumătate din populaţia oraşului primeşte apă după un program foarte strict * singurele instituţii care nu au fost afectate sunt spitalul şi şcolile * un alt motiv al greutăţilor sunt şi lucrările la reţea, care ar trebuie să se încheie săptămâna viitoare * şefii operatorului judeţean de apă spun că este cea mai grea situaţie din ultimii trei ani
Seceta şi unele investiţii au adus mari probleme la Târgu Neamţ, unde mai bine de jumătate din populaţie primeşte apă cu porţia. Situaţia este şi mai dificilă pentru locuitorii din comunele învecinate. „Comunele Bălţăteşti, Agapia şi Grumăzeşti au apă între orele 4.00- 14.00, iar în Târgu Neamţ orele de furnizare sunt între 14.00 şi 3.30. La Târgu Neamţ, 60% din populaţie este afectată de această situaţie. În 50% din cazuri furnizăm apă cu presiune redusă, iar restul nu au apă deloc până la ora 14.00“, a declarat Cătălin Dughir, directorul Apa Serv.
Programul redus de furnizare a apei potabile este impus de lucrările pe care societatea le are în desfăşurare în Târgu Neamţ, în baza Contractului CL 3 – „Alimentare cu apă şi reţele de canalizare în Aglomerarea Târgu Neamţ“. Obiectivul acestui contract îl constituie executarea de lucrări la reţeaua de alimentare cu apă şi la reţeaua de canalizare din oraşul Târgu Neamţ, precum şi la reţeaua de canalizare din comuna Vânători Neamţ. „Sunt două captări – Lunca din satul Vânători şi Preoteşti din Timişeşti – de la prima captare asigurăm 80% din necesarul de apă, iar de la a doua- 20%. Ele ar trebui să meargă simultan, dar începând cu luna iunie, am avut lucrări de remediere la rezervorul doi şi am fost nevoiţi să luăm apa numai din captarea de la Lunca. Acum, dacă avem o avarie la cei 13 kilometri de reţea de la Lunca, trebuie să sistăm apa peste tot“, a precizat Iustin Lungu, şeful Zonei operaţionale Nord, din cadrul Apa Serv.
Seceta, a doua problemă după lucrări
Pe lângă lucrările pe care societatea Apa Serv le are în desfăşurare, problemele oamenilor sunt cauzate acum şi de seceta din vară, care a dus la scăderea nivelului din pânza freatică. „Începând cu luna iulie, săptămânal, avem câte un puţ care rămâne fără apă. Acum avem cinci pompe care funcţionează, dintr-un total de 11, şi mai este una care merge intermitent. Asigurăm astfel numai 40% din necesarul de apă“, a adăugat Iustin Lungu.
Singurele care primesc apă potabilă întreaga zi sunt şcolile şi spitalul. „Seceta ne-a afectat cu totul. Nu a mai fost această situaţie de acum trei ani, când oricum a fost mai puţin grav. Peste o săptămână, când ar trebui să se termine lucrările, sperăm să putem să asigurăm furnizarea apei potabile pe durata întregii zile, dar să ne mai rugăm la Dumnezeu să mai şi plouă“, a spus inginerul Ioan Păcală, de la Apa Serv.
Valoarea contractului este de 47.995.043,17 de lei, fără TVA, având drept surse de finanţare 79,14 % fonduri europene şi 20,86% cofinanţare naţională.
Citeşte şi: Un secretar de stat vrea Arhivă Regională la Piatra Neamţ
Alexandra DOBRESCU
„Lucrările de la Târgu Neamţ trebuie finalizate pentru că sunt proiecte cu finanţare europeană. Din păcate, asta se simte în rândul populaţiei. Şcolile, spitalul şi centrul de dializă sunt prioritare, aşa că acolo nu am sistat apa” – ing. Ioan Păcală, Apa Serv
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau