Semnal de alarmă tras de medici pentru toţi părinţii
Dimensiune font:
Campania „Vaccinarea salvează vieţi” a ajuns şi în Bacău, continuându-şi misiunea de informare şi educare în ceea ce priveşte imunizarea prin vaccinare * „E momentul să ne reevaluăm priorităţile naţionale, altfel riscăm vieţile copiilor noştri!”, a declarat dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei
În cadrul conferinţei organizate la Centrul de Afaceri „Mircea Cancicov” din Bacău, cu ocazia lansării campaniei de informare şi educare „Vaccinarea salvează vieţi”, autorităţile publice, împreună cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică şi iniţiatorii campaniei, au formulat o opinie comună în ceea ce priveşte nevoia de informare corectă, bazată pe dovezi medicale.
Medicii de familie din judeţ au tras un semnal de alarma referitor la refuzul din ce în ce mai crescut al părinţilor privind vaccinarea, considerând necesar ca aceştia să parcurgă istoria medicală şi să vadă ce sechele şi traume pot apărea în absenţa vaccinării. Campania a fost iniţiată de către Asociaţia „Pro Imunizare”, împreună cu Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Societatea Română de Microbiologie, beneficiind de sprijinul Primăriei şi al Direcţiei de Sănătate Publică Bacău. „Vaccinarea este un exerciţiu de prevenţie pe care vom încerca să îl explicăm pe înţelesul tuturor, astfel încât deciziile să fie asumate punând în balanţă riscurile şi beneficiile”, a declarat dr. Anca Drăgănescu, preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare.
„Riscăm vieţile copiilor noştri!”
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a spus că e extrem de important ca oamenii să aibă acces permanent la informaţii corecte şi fundamentate ştiinţific când vine vorba despre vaccinuri şi vaccinare. „Activitatea de vaccinare, componentă prioritară a sistemului de sănătate, trebuie explicată oamenilor astfel încât ei să înţeleagă că, în absenţa ei, sănătatea copiilor şi siguranţa naţională sunt puse în pericol”, a spus Alexandru Rafila.
Pe de altă parte, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tănăsescu, a menţionat că România tinde să ajungă pe „harta neagră” a imunizării europene. „O strategie eficientă de aprovizionare, o informare de durată a pacienţilor cu materiale dedicate şi adaptate, o motivare a medicilor vaccinatori, a altui personal medical sau nemedical implicat în vaccinare, o bună înţelegere a importanţei momentului de către decidenţi sunt urgenţe indiscutabile. E momentul să ne reevaluăm priorităţile naţionale, altfel riscăm vieţile copiilor noştri!”, a subliniat Tănăsescu.
Aproape 6.000 de cazuri de rujeolă
Epidemia de rujeolă declarată oficial în România încă din septembrie 2016 a înregistrat până pe data de 12 mai 2017 un număr total de 5.728 de cazuri, dintre care 25 s-au soldat cu decese. În contextul creşterii considerabile a numărului de îmbolnăviri ca urmare a bolilor infecţioase pediatrice, la care se adaugă rata din ce în ce mai scăzută a acoperirii vaccinale în România, sub 75 %, specialiştii trag un semnal de alarmă şi atenţionează asupra implicaţiilor ce pot apărea.
Florin CRĂCIUN
5.728 DE CAZURI DE RUJEOLĂ
au fost depistate în ultimele luni la nivel naţional
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau