Senatul UMF riscă închisoarea
Dimensiune font:
În scandalul demiterii rectorului Vasile Astărăstoae, Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie îşi riscă libertatea. Reamintim că, în iulie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv acţiunea rectorului împotriva raportului ANI privind conflictul său de interese. Inspectorii de integritate i-au reproşat semnarea a 10 contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, în valoare totală de 204.759 lei, cu UMF şi Institutul de Medicină Legală, pentru sine şi fiica sa, la implementarea proiectelor cu finanţare europeană. De altfel, pentru situaţia de la IML, rectorul a şi fost recent trimis în judecată de procurorii ieşeni, primul termen al procesului fiind stabilit în octombrie. Acesta este al doilea dosar penal în care apare numele lui Astărăstoae, pe lângă cel judecat la Suceava, privind mânării cu platforma de e-learning de la UMF.
Amenzi sau plângeri penale
Ministerul Educaţiei a recomandat demiterea lui Astărătoae de la cârma UMF, însă reprezentanţii universităţii dau din colţ în colţ. Ei au cerut ministerului să-şi reanalizeze poziţia, invocând faptul că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu şi-a motivat decizia, iar ANI ar fi interpretat-o distorsionat. Această atitudine i-ar putea costa însă scump pe membrii Senatului UMF.
Potrivit ANI, „în conformitate cu dispoziţiile articolului 29, alineatul (3) din Legea nr.176/2010, neaplicarea sancţiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcţiei publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracţiune. De asemenea, potrivit articolului 287 din noul Cod Penal, refuzul de a pune în aplicare hotărârile judecătoreşti constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”. Precizarea a venit în cazul a doi parlamentari pentru care s-a constatat tot de ICCJ incompatibilitatea - senatorul Akos Daniel Mora şi deputatului Bucur Stoica.
Având în vedere că, potrivit Legii 176/2010, constatarea stării de conflict de interese e motiv de demitere sau sancţionare disciplinară, iar ICCJ a dat un verdict final şi în cazul Astărăstoae, situaţia e clar similară. Totuşi, membrii Senatului nu par să-şi facă griji că se vor alege cu amenzi sau chiar plângeri penale. „Nu sunt jurist, nu ştiu prevederile. Senatul nu a fost înştiinţat de nicio decizie. Când va fi una, ne vom putea pronunţa”, a declarat Gabriel Dimofte, preşedintele Senatului UMF. În aceste condiţii, mingea rămâne în curtea ANI... Ştefana CZELLER, Andreea IGNEA
Şi-a dat o căruţa de bani
Ancheta procurorilor a arătat că Astărăstoae şi-a împărţit o căruţă de bani printr-un proiect european. În baza unui contract de prestări servicii, rectorul primea 180 lei/oră, iar a celui de muncă – 9.087 de lei/lună.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau