Senegalezul care a învăţat horele din Bucovina
Dimensiune font:
Malang Kabada Sambou a venit în România ca să vândă diamante * după ce a gustat sărmăluţele şi cozonacii din Bucovina nu s-a mai întors în Senegal decât în vizită * el s-a însurat cu o botoşăneancă şi s-au stabilit la Suceava
Malang Kabada Sambou are 34 de ani şi s-a născut în Senegal. Face parte dintr-o familie cu cinci copii. Tatăl său este inginer şi mama comerciantă. Tânărul are studii superioare şi în urmă cu zece ani a călcat pentru prima dată pe pământ românesc. A zburat din Africa în Europa ca să vândă diamante în România. Primul contact cu ţara noastră este o amintire neplăcută. Un taximetrist din Bucureşti l-a păcălit pe tânărul senegalez. „Trebuia să mă întâlnesc cu nişte clienţi. După ce am aterizat la Otopeni, am luat un taxi. Taximetristul mi-a cerut pentru cursă 150 de euro. Când îi dădeam banii mă miram de nivelul de trai din România. Abia la recepţia hotelului în care m-am cazat am aflat că am fost păcălit. M-am dus în cameră şi am început să râd pentru că mi s-a spus că valoarea salariului minim pe economie era de 350 de lei”, ne-a spus Malang.
Senegalezul ar fi trebuit să rămână în ţara noastră doar trei zile, după care să se întoarcă acasă în Africa. „În cea de-a cincea zi am venit la Suceava. Mi-au plăcut oamenii foarte mult. Sunt calzi şi ospitalieri, faţă de cei din Bucureşti. Semănă cu cei de la mine de acasă”, ne-a spus senegalezul.
O poveste emoţionantă de Crăciun
Malang a decis să rămână o vreme în Suceava. A stat în gazdă la un pensionar din oraş, care i-a făcut cadou un Abecedar şi l-a învăţat limba română. „Nu vă pot spune care sunt primele cuvinte pe care le-am învăţat. Nu sunt de spus în public. Le-am învăţat de la prietenii mei şi am crezut că înseamnă «Bună ziua». Mai rău este că am apucat să le spun şi unei fete”, ne-a mărturisit zâmbit senegalezul. Între timp s-a angajat ca ospătar într-un pub din Suceava, iar astăzi este unul dintre administratorii acestui local.
Ca să înţelegem mai bine de ce a ales Suceava, Malang ne-a povestit cum şi-a petrecut primul Crăciun departe de casă, departe de cei dragi. „Mă plimbam prin centrul Sucevei, unde era bradul împodobit. M-am întâlnit cu un prieten, care m-a invitat le el acasă. Când am ajuns, mama lui m-a luat în braţe plângând. Nu înţelegeam de ce plânge. Mi-a spus că nu trebuie să petrec singur Crăciunul şi m-a invitat la masă. Despre această ospitalitate vorbesc”, a mai spus străinul pe care Suceava l-a adoptat.
„Aş asculta muzică populară întruna”
Malang s-a căsătorit cu o botoşăneancă. Recunoaşte că s-a îndrăgostit de Bucovina şi că la Suceava se simte ca acasă. A descoperit gustul sarmalelor şi cozonacilor, dar mai cu seamă muzica populară. „Îmi place foarte mult muzica populară. Aş asculta tot timpul. Nu reuşesc să reţin numele artiştilor, dar când ascult muzică populară încep să dansez”, a adăugat senegalezul, care recunoaşte că uneori i se face dor de cei de acasă. „Am foarte multe rude în Franţa. Mama mă îndeamnă să merg la ele”, a mai spus africanul. Nu ştie dacă se va întoarce vreodată acasă, dar este sigur că indiferent de locul unde se va afla, Malang va lua cu el în suflet experienţele frumoase pe care le-a trăit în ultimii zece ani în România.
Oana ŞLEMCO
„Aveam 24 de ani când am venit pentru prima dată în România. Am venit ca reprezentant al unei firme care vindea diamante şi aur” – Malang Kabada Sambou
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau