Sentinţă definitivă pentru fostul rector al Universităţii de Medicină Iaşi
Dimensiune font:
Magistraţii Curţii de Apel au pus ieri punct procesului rectorului demisionar al UMF, în dosarul conflictului de interese * pedeapsa acestuia a fost redusă de la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare la un an
Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au dat ieri verdictul în procesul fostului rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa”. Reamintim că Vasile Astărăstoae a fost trimis în judecată pentru conflict de interese, fiind vizată activitatea sa ca ex-director al Institutului de Medicină Legală, unde s-a derulat un proiect cu fonduri europene. „Ca reprezentant al IML, inculpatul a încheiat contracte de prestări de servicii şi de muncă cu sine însuşi ca persoană fizică, semnând şi la rubrica angajator, şi la angajat”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel.
Învârtea banii cu lopata
În baza unui contract de prestări servicii, Astărăstoae primea 180 lei/oră, iar a celui de muncă – 9.087 de lei/lună. Rectorul s-a justificat prin faptul că numirea sa manager de proiect ar fi fost decisă de Consiliul Consultativ al IML, dar şi prin aceea că era singurul care avea funcţie de conducere în institut. Procurorii nu i-au luat însă în calcul explicaţia. Menţionăm că, după ce ANI a vorbit despre incompatibilitate, el a demisionat de la cârma IML. Acesta este al doilea dosar penal în care apare numele lui Astărăstoae, pe lângă cel judecat la Suceava, privind mânării cu platforma de e-learning de la UMF.
Magistraţii Judecătoriei l-au condamnat pe Astărăstoae la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, dar acesta a contestat verdictul. Acum, Curtea de Apel a luat o decizie definitivă. Pedeapsa lui Astărăstoare a fost redusă la un an, tot cu suspendare. Dacă fostul rector calcă strâmb în următorii trei ani, aceasta ar putea deveni închisoare cu executare. În plus, cheltuielile de judecată au fost majorate de la 840 la 1.700 de lei. Cristina CZELLER
Încă un dosar la Suceava
În alt dosar, la Suceava, pe lângă Astărăstoae sunt judecaţi prorectorul Dragoş Pieptu, directorul de comunicaţii al UMF, Adrian Ciureanu, cel administrativ Daniela Druguş, directorul Maguay Impex Corvin Pughin, afaceristul Laurian Gabriel Tănăsescu, consilierii din Ministerul Comunicaţiilor Dănuţ Muşat şi Dan Verner, fiica rectorului, Daniela Astărăstoae, şi funcţionarul ministerial Raluca Isabela Vătuiu. Anchetatorii au spus că proiectul privind platforma de e-learning de la UMF ar fi primit ilegal, cu ajutorul lui Vătuiu, fonduri de 5,2 milioane de lei. Astărăstoae, Druguş şi Ciureanu au fost acuzaţi că ar fi atribuit ilegal un contract de lucrări către Maguay Impex.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau