Sentinţă-ŞOC în cazul unui poliţist de frontieră!
Dimensiune font:
Un agent al Poliţiei de Frontieră a fost pedepsit de judecători, după ce a fost acuzat că făcea jocurile unei reţele de trafic de migranţi * conform procurorilor, cel care trebuia să păzească graniţa se îmbogăţea pe spatele basarabenilor care voiau să ajungă în vestul Europei * pe lângă agent, magistraţii au mai condamnat trei persoane în acest dosar
Patru indivizi s-au ales cu pedepse din partea magistraţilor ieşeni, după ce au fost acuzaţi de comiterea unor infracţiuni. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi au dispus condamnarea lui Andrei Dubceac la doi ani şi zece luni de închisoare, cu suspendare, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi. De asemenea, instanţa a condamnat-o pe Alina Daniela Andrei-Munteanu la trei ani de închisoare, tot cu suspendare, sub aceleaşi acuzaţii.
Mai mult, magistraţii ieşeni au dispus condamnarea lui Cătălin Florin Ivan la doi ani şi şase luni de închisoare, cu suspendare, sub aceleaşi acuzaţii. În cazul acestuia din urmă, instanţa a încetat procesul penal pentru o acuzaţie. În final, judecătorii l-au condamnat pe Vasile Totpati la doi ani şi două luni de închisoare, cu suspendare, pentru constituirea unui grup infractional organizat.
„Instanţa dispune confiscarea de la inculpatul Totpati Vasile a sumei de 2.500 de euro”, au precizat magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la instanţa superioară.
De unde a pornit scandalul
Anchetatorii au menţionat că, în urmă cu aproximativ opt ani, Alina Daniela Munteanu Andrei, agentul IJPF Bihor Călin Florin Ivan, Vasile Totpati şi Andrei Dubceac făceau parte din reţeaua coordonată de un alt individ, care a decedat între timp, ce acţiona pe ruta Iaşi – Oradea – Satu Mare. Oamenii legii au adăugat că femeia facilita venirea în România a basarabenilor dornici să ajungă în Vest.
„Totpati asigura legătura cu agenţi din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Bihor care facilitau trecerea frontierei prin efectuarea unui control formal al actelor de identitate şi călătorie”, au subliniat procurorii. Cetăţenii moldoveni ar fi fost aduşi în România prin Vamele Albiţa sau Sculeni, pe baza unor invitaţii făcute la notariat.
Potrivit anchetatorilor, migranţii plăteau circa 4.000 - 6.000 de euro / persoană, iar moldovenii racolaţi de Dubceac treceau spre Ungaria pe fâşia verde. Până la urmă, anchetatorii au descâlcit iţele afacerii când traficanţii au încercat să treacă graniţa doi copii, de trei şi patru ani. Ciprian NEDELCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau