Sindicaliştii strâng laţul în jurul parlamentarilor
Dimensiune font:
Șefii sindicatelor ieşene din educaţie, sănătate şi administraţie publică s-au întâlnit ieri cu reprezentanţii Prefecturii * singurii parlamentari prezenţi au fost deputaţii Viorel Blăjuţ şi Camelia Bogdănici
Şefii sindicatelor din educaţie, sănătate şi administraţie publică au purtat ieri, 23 octombrie, noi discuţii cu reprezentanţii Prefecturii Iaşi. Cu această ocazie, sindicaliştii au pus pe masă problemele din draftul noii legi a salarizării, sesizând nedreptăţi în privinţa profesorilor, medicilor şi angajaţilor din administraţia publică. Propuneri consistente au venit din partea liderului filialei judeţene a sindicatului din învăţământ „Gh. Asachi”, nemulţumit de faptul că majorarea s-ar putea aplica doar la salariul de încadrare. „Nu înţelegem de ce există atât de mult mister în spatele acestui draft de lege. A trebuit să fac rost de lista salarizării de pe surse, că nu o găseam nicăieri. Pornind de la o analiză a proiectului legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în urma consultărilor cu conducerile altor organizaţii judeţene, am notat şi trimis către comisiile de specialitate lista solicitărilor noastre. Noi ne dorim atingerea nivelului maxim de salarizare conform treptei profesionale corespunzătoare la o vechime în învăţământ de 25 de ani şi nu de 40 de ani, ca în proiectul de lege. Aici se face o mare nedreptate faţă de alte categorii. Mai mult, se ajunge în situaţia în care un profesor cu gradul didactic II să câştige mai mult decât unul cu gradul I. Pensionarii din învăţământ ajung să trăiască la limita subzistenţei”, a declarat Violeta Amariei, preşedintele sindicatului „Gh. Asachi” Iaşi. Sindicaliştii spun că treapta de 40 de ani nu poate fi atinsă decât de bărbaţi, dacă se angajează la vârsta de 20 de ani, fiind imposibil pentru femei, din cauza limitei vârstei de pensionare. Concret, angajaţii din învăţământ cred că proiectul de lege este făcut în aşa fel încât să fie aproape imposibil de atins treapta maximă de salarizare. Aceştia mai cer existenţa a cel mult şapte trepte de salarizare raportate la vechimea în învăţământ. „Acestea ar fi 0-3 ani, 3-5 ani, 5-10 ani, 10-15 ani, 15-20 ani, 20-25 ani şi peste 25 ani. În prezent sunt 11 trepte de salarizare, ultima fiind cea de peste 40 de ani vechime, treaptă atinsă de un număr extrem de mic de persoane, exclusiv bărbaţi, ceea ce duce şi la o discriminare de gen”, a mai spus Violeta Amariei.
Nemulţumiri din sănătate şi administraţie
Prezenţi printre sindicalişti, deputaţii Viorel Blăjuţ şi Camelia Bogdănici au promis că vor face interpelări cu privire la nevoile angajaţilor ieşeni din sistemul public. „Trebuie înţeles că legea cadru a pornit de la Ministerul Educaţiei şi nu de la parlamentari. În momentul în care va intra în comisiile de specialitate, eu, personal, o să vă invit la discuţii. O să vă rog să ne trimiteţi solicitările dumneavoastră şi împreună cu doamna Bogdănici vom face o interpelare în acest sens”, a spus deputatul Blăjuţ. Nemulţumiri au venit şi din partea sindicaliştilor din sănătate şi administraţie, care au promis că, în cazul în care draftul de lege nu va fi corectat, vor respinge legea în bloc. „Angajaţi fără o zi de muncă au acelaşi salariu ca alţii, cu 25 de ani de muncă. Cunosc cazuri în care sporurile sunt calculate la salarii de bază arbitrare, în sensul că, de exemplu, la o leafă de 2.000 lei, sporurile erau calculate la 1.300 lei”, a precizat Iulian Cozianu, preşedintele sindicatului Sanitas. La rândul său, Costică Trifan, preşedintele Cartel Alfa, a apreciat că „odată cu creşterea salariului minim pe economie trebuie să crească toate celelalte salarii”.
Guvernul a anunţat ieri aprobarea unei noi rectificări bugetare prin care bugetul Ministerului Sănătăţii a fost majorat cu 360 milioane lei, sumă care acoperă mărirea cu 25% a salariilor pentru întreg sistemul medical şi cheltuielile suplimentare pentru medicamente. Ministerul Educaţiei a primit 271,4 milioane lei pentru finanţarea de bază a învăţământului superior, burse, manuale şcolare, investiţii şi cotizaţii la organisme internaţionale, nefiind nimic precizat despre salariile din învăţământul preuniversitar.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau