Situaţie critică la spitalul din Câmpulung Moldovenesc
Dimensiune font:
Unitatea medicală se confruntă cu o criză majoră de personal * spitalul are un Centru de Primire Urgenţe, dar niciun medic urgentist * Secţia de Cardiologie a fost închisă după ce singurul specialist s-a pensionat anul trecut * ortopedul lucrează doar două ore pe zi, iar anestezistul urmează să se pensioneze
Spitalul Municipal din Câmpulung Moldovenesc se confruntă cu o gravă lipsă de personal. Unitatea are un Centru de Primire a Urgenţelor, dar niciun medic urgentist. Cazurile foarte grave sunt consultate de un asistent medical, care a făcut nişte cursuri de pregătire la Braşov. „Selectează pacienţii şi anunţă medicii de pe secţie: chirurgie, neurologie, pediatrie”, ne-a declarat dr Eugen Ciosnar, directorul spitalului. Asistentul medical de la „Urgenţe” anunţă pe cine poate. De cele mai multe ori nu are pe cine să cheme ca să trateze cazul urgent.
Secţia de Cardiologie a fost închisă anul trecut, după pensionarea singurului medic cardiolog. În mod paradoxal, în oraş există un cabinet privat de cardiologie, însă specialiştii nu vor să activeze şi în sistemul public. „Cardiologii din privat nu sunt interesaţi să-şi desfăşoare activitatea în spital. La privat este mai lejer, nu trebuie să dai explicaţii la Casa de Asigurări de Sănătate. Medicii sunt stresaţi spun că este mult de lucru şi nu-i interesează spitalul public”, a mai spus Ciosnar.
Neajunsurile unităţile medicale de la poalele Rarăului nu se opresc aici. Spitalul are un singur medic ortoped, care lucrează câte două ore pe zi. Medicul nu operează decât cazurile puţin complicate. Probleme sunt şi la Chirurgie unde unul dintre specialişti a fost angajat cu normă întreagă, iar celălalt lucrează doar zece zile pe lună.
Cei doi pediatri ai spitalului sunt pensionari. Unul are 73 de ani şi celălalt 63 de ani. Ciosnar a spus că are mare noroc că cei doi au rămas la muncă, pentru că dacă ar fi plecat acasă trebuia să închidă secţia. „Sunt medici cu experienţă care îngrijesc foarte bine copiii. Avem foarte mulţi pacienţi din rândul copiilor”, a mai spus directorul.
Medicii fug de Câmpulung Moldovenesc
La unitatea medicală din nordul Moldovei ar mai fi nevoie şi de cel puţin doi internişti. Toate posturile vacante au fost deblocate de Ministerul Sănătăţii şi s-ar putea face angajări. De altfel, locurile disponibile au fost scoase la concurs, susţine Ciosnar, însă nu s-a prezentat nimeni. Eugen Ciosnar a explicat că de-a lungul timpului prin spital s-au mai perindat medici rezidenţi, care au preferat să se transfere în alte unităţi medicale. „Li s-au dat locuinţe gratuite şi alte facilităţi. Am făcut şi noi cerere la primărie. Ni s-a spus că acum nu există posibilităţi de cazare a medicilor. Fiecare se descurcă pe cont propriu”, a declarat Ciosnar.
Bolnavii din zona Câmpulung Moldovenesc trebuie să se descurce pe cont propriu şi când vine vorba de unele investigaţii medicale. Spitalul nu are computer tomograf. Are o Secţie de Radiologie dotată destul de rudimentar, unde-şi desfăşoară activitatea un singur medic.
În aceste condiţii, nu mai este de mirare că Spitalul Judeţean este tot mai aglomerat şi că medicii nu mai fac faţă, iar paturile sunt insuficiente pentru suferinzii care vin din toate localităţile ca să se trateze la Suceava.
Citeşte şi: Îşi aduc aminte de vocea poporului în an electoral
Oana ŞLEMCO
246 de paturi în 11 secţii şi 22 de medici, aceasta este capacitatea Spitalului Municipal.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau