Situaţie de tot râsul la vârful Educaţiei sucevene
Dimensiune font:
Răsturnare de situaţie în cazul transferurilor ilegale la clasa a IX-a * inspectorul general Gheorghe Lazăr nu numai că va rămâne şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Suceava, dar va conduce instituţia cel puţin doi ani de acum înainte * comisia de la vârful Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice i-a admis contestaţia depusă la concursul de fixare pe post, care a avut loc în iulie * la aproape o lună de la susţinerea interviului, şefii Educaţiei şi-au dat seama că inspectorul general de la Suceava este apt să mai conducă doi ani instituţia publică * Corpul de control a ajuns, ieri, şi la Neamţ
Gheorghe Lazăr conduce Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) încă din 2012. În iulie 2015 s-a înscris la concursul pentru fixare pe post şi a susţinut examenele la finele lunii, fiind declarat respins la proba interviului. Lazăr a contestat decizia, iar ieri membrii Comisiei de soluţionare a contestaţiei i-au dat câştig de cauză. „Această contestaţie a fost admisă, motiv pentru care domnul inspector general are acum drepturi depline, în urma promovării concursului”, ne-a declarat secretarul de stat pe problemele învăţământului preuniversitar Vasile Şalaru. Lazăr are 63 de ani şi va conduce inspectoratul până va împlini vârsta legală de pensionare.
Cercetat disciplinar
Vasile Şalaru a explicat că Gheorghe Lazăr va fi cercetat disciplinar împreună cu membrii comisiei care au aprobat transferul dintr-o şcoală în alta a celor peste 300 de absolvenţi de clasa a VIII-a, după repartizarea computerizată. „Cercetarea disciplinară va avea loc şi se referă la toţi membrii comisiei care au aprobat transferurile şi îl va viza şi pe domnul Lazăr”, ne-a spus Şalaru.
Iniţial, prin ISJ mergea vorba că va fi demis, la fel ca şi inspectorul general adjunct Cristina Teodorovici, dar se pare că Lazăr are mai mulţi îngeri păzitori.
Suspiciuni de abuz în serviciu
Inspectoratul Şcolar Suceava a fost verificat de Corpul de Control al Ministerului Educaţiei, după ce reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au atras atenţia că transferurile aprobate la clasa a IX-a, după repartizarea computerizată, sunt poarta de intrare a elevilor slab pregătiţi în liceele de top din Suceava. În urma verificărilor, inspectorii au constat că părinţii au depus 523 de cereri de transfer, dintre care comisia formată la nivelul inspectoratului a aprobat peste 380. Peste 80% dintre cererile avizate favorabil au fost aprobate fără respectarea legii, susţine Vasile Şalaru. Mai mult, conducerea ministrului Educaţiei a anunţat că va sesiza şi organele de anchetă penală în acest caz, fiind suspiciuni de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu.
Există totuşi un aspect greu de înţeles. Săptămâna trecută, când a izbucnit scandalul, secretarul de stat Vasile Şalaru anunţa că, pe fondul ilegalităţilor comise la Suceava, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Suceava, Gheorghe Lazăr şi inspectorul general adjunct, Cristina Teodorovici, îşi vor pierde funcţiile de conducere. „Nu îl voi mai propune nici pe domnul Lazăr pentru ocuparea postului de inspector şcolar general, începând cu 1 septembrie, chiar dacă în urma controlului va reieşi că totul a fost făcut fără ştirea sa. Fiind la conducerea instituţiei, el ar fi trebuit să ştie tot ce se întâmplă acolo”, declara demnitarul la începutul controlului la nivelul ISJ Suceava. Ulterior, a revenit asupra declaraţiilor şi a anunţat că doar Cristina Teodorovici va fi vizată pentru că ar fi fost preşedinta comisiei care a aprobat transferurile. Altfel spus, ministerul vrea să „decapiteze” doar adjuncta.
Citeşte şi: Dosarul transferurilor ilegale: verdict la Suceava, situaţie incertă la Iaşi
Oana ŞLEMCO, Andreea IGNEA
Verificări şi la Neamţ
Corpul de Control al Ministerului Educaţiei a ajuns ieri dimineaţă şi la Neamţ, după ce săptămâna trecută, conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) i-a fost cerută o situaţie legată de cererile de transfer ale elevilor în clasa a IX-a. În urma raportului, ministrul a stabilit că şi la Neamţ există posibilitatea unor abateri de la regulament şi a trimis în teritoriu Corpul de control. „Am încredere în seriozitatea cu care au abordat acest subiect colegii mei, membri ai comisiei judeţene. Aştept o evaluare corectă din partea corpului de control, iar dacă vor exista abateri, care sunt convins că nu sunt de natură subiectivă, ci într-un context general, vom suporta consecinţele pe care comisia respectivă le va stabili”, a declarat prof. dr. Viorel Stan, inspectorul şcolar general. La Neamţ au existat 241 de cereri de transfer, din care 161 au fost aprobate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau