Şmenuri într-un amplu proiect cu bani europeni
Dimensiune font:
38 de milioane de euro s-au cheltuit pe un proiect care viza combaterea violenţei domestice şi care s-a derulat în toată ţara * 3.981 de victime au beneficiat de indemnizaţii de 1.370 euro în cadrul proiectului „Start - O viaţă de calitate în siguranţă!” * cel puţin pe hârtie, Vasluiul a fost judeţul cu cele mai multe femei consiliate * din păcate, se pare că banii au fost folosiţi în alte scopuri decât cele iniţiale * proiectul este investigat de către Departamentul de Luptă Anti-Fraudă
Cel mai mare program de combatere a violenţei domestice derulat în România ridică semne de întrebare pe fiecare dintre componentele sale, arată o anchetă făcut de Rise Project. Este vorba despre „Start - O viaţă de calitate în siguranţă!”, iniţiat de Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) şi derulat în octombrie 2014 - decembrie 2015.
Proiectul a avut o valoare de 38 de milioane de euro şi s-a derulat în toată ţara. Potrivit anchetei derulate de Rise Project, doar un euro din cinci a ajuns direct la victime. Restul banilor s-au pierdut pe traseul firmelor implicate în proiect – pe sisteme IT, salarii, renovări, conferinţe şi studii, după cum reiese din analiza programului iniţiat de ANES, o instituţie reînfiinţată de Victor Ponta, pe când era premier, cu doar şapte luni înainte să înceapă programul dedicat victimelor violenţei domestice. Se pare că aproape un sfert din bani au mers spre o universitate care pregăteşte ofiţerii SRI şi către un sistem informatic executat de o firmă conectată cu Sebastian Ghiţă. Proiectul este investigat acum de către Departamentul de Luptă Anti-Fraudă.
Cheltuieli mari, rezultate discutabile
În proiect au fost incluse 3.981 de femei, victime ale violenţei domestice din toată ţara, care ar fi trebui să fie sprijinite să-şi depăşească problemele. Dintre ele, 341 erau din Vaslui, număr care situează judeţul pe a doua poziţie la nivel naţional, după Bucureşti.
Potrivit actelor, s-au cheltuit aproape opt milioane de euro pe asistenţă socială, cursuri de formare profesională şi ajutoare financiare de câte 6.000 lei fiecare. Din păcate, lucrurile au stat diferit – consilierea psihologică şi cursurile de recalificare (făcute în toată ţara) au fost atribuite fără licitaţie câte unui singur furnizor. Sistemul IT naţional, realizat tot de o singură firmă şi tot fără licitaţie, nu a integrat datele. „Linia de urgenţă funcţionează, dar echipele judeţene de intervenţie pregătite prin cursuri de specialitate, dotate cu laptopuri şi tablete, încă nu. Iar ANES, agenţia guvernamentală care a gestionat proiectul, şi-a cumpărat din banii alocaţi un sediu nou, de 1 milion de euro, în care a amenajat dormitoare pentru victimele violenţei domestice”, se arată în ancheta Rise Project.
Nici criteriile pe care au fost alese femeile incluse nu au fost foarte clare. În ciuda a ceea ce arată actele proiectului, multe femei nu au primit niciun ajutor, ele fiind doar date fictive, multe persoane susţinând că, de fapt, multe beneficiare nu au fost victime ale violenţei domestice. RISE a discutat cu câteva dintre cele care, pe lângă bani, au beneficiat şi de cursuri de formare profesională şi care nu lucrează deloc în domeniile în care s-au pregătit. Analiza arată că din 5 euro, doar unul singur a ajuns la fiecare victimă, restul pierzându-se între firmele participante.
Clara DIMA
38 de milioane de euro
Atât a costat proiectul, considerat cel mai mare din ţară în domeniul combaterii violenţei domestice.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau