Soluţii pentru criza de la Spitalul Judeţean
Dimensiune font:
Cea mai mare unitate medicală din judeţul Vaslui este zguduită de scandaluri * două doctoriţe au fost reţinute pentru luare de mită * în cazul lor s-a dovedit că foloseau în interes personal şi medicamentele din spital * unitatea medicală are şi mari probleme de personal * medicii spun că lucrează într-o stare de maximă tensiune * directorul medical şi-a dat demisia, iar şefii Consiliului Judeţean caută soluţii * ideile se concentrează în jurul condiţiilor oferite specialiştilor aşteptaţi să ocupe locurile vacante * din păcate, oferta Vasluiului nu interesează pe nimeni
Problemele din sănătate s-au mutat de la Spitalul Municipal Huşi la Judeţeanul din Vaslui. Arestarea celor doi medici şi verificările făcute în mai multe secţii au perturbat activitatea şi au determinat apariţia multor nemulţumiri.
A explodat bomba nemulţumirilor
Directorul medical Lelia Croitoru a demisionat, iar restul specialiştilor aşteaptă soluţii de la Consiliul Judeţean, coordonatorul instituţiei. „Răspundem de spital şi asigurăm o parte din finanţare. Medicii au ridicat probleme concrete: lipsa de medicamente, proasta colaborare cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate, lipsa medicilor, a asistenţilor. S-au ridicat şi probleme sociale – unii nu au locuinţe, fac naveta. Sunt medici de la Iaşi care se trezesc la 4 dimineaţa şi vin la noi. Nu e vorba de mofturi, ci de probleme reale cu care se confruntă zi de zi”, a spus Corneliu Bichineţ, vicepreşedintele Consiliul Judeţean Vaslui.
Mulţi medici din spital au afirmat în ultimele zile că lucrează în tensiune, după ce, la începutul lunii februarie, două doctoriţe de la Secţia Obstetrică-Ginecologie au fost arestate preventiv pentru luare de mită, avorturi ilegale şi internări fictive. Demisia directorului medical nu a fost bine primită de vicepreşedintele CJ. „A spus că îşi reproşează blândeţea şi faptul că nu a aplicat nicio sancţiune şi fiindcă e un om de onoare, sătul de reproşuri. Probabil că a fost chemată şi prin alte locuri pentru a da socoteală şi şi-a dat demisia. Din punctul meu de vedere, e o greşeală pentru că este un om foarte capabil”, a completat Bichineţ.
Apartamente şi microbuz de serviciu
Oficialii CJ nu au foarte multe soluţii fiindcă nu au bani, spun ei. Într-o primă fază se vor putea lua câteva măsuri pentru a-i ajuta pe medici. Acestea ţin de investiţii ce pot fi realizate de CJ, dar nu se poate însă rezolva lipsa de personal. Este ştiut că medicii nu se înghesuie să vină la Vaslui, iar asistenţii pleacă în străinătate unde sunt cu mult mai bine retribuiţi. „Vom cumpăra pentru medici cinci apartamente, cel târziu în iunie-iulie. Pentru cei care fac naveta de la Iaşi vom achiziţiona un microbuz care să îi aducă şi să îi ducă înapoi la orele fixate de ei. Nu sunt pretenţii absurde, ci vorbim de o stare de normalitate”, a mai spus Bichineţ.
Unitatea medicală are mare nevoie personal, dar nu este deloc atractivă. Vasluiul este cunoscut drept un pol al sărăciei, iar medicii şi asistentele medicale spun că nu s-ar descurca deloc. Pe categorii de vârstă, mulţi dintre medicii din spital au peste 60 de ani sau între 50 şi 60 de ani. Foarte puţini au vârste între 30 şi 40 de ani sau sub 30 de ani. Volumul de munca al cadrelor medicale este deja de trei ori mai mare decât cel avizat de normativele legale.
Directorul medical de spitalul Vaslui a demisionat
Simona POP
În spital sunt ocupate 1.068 de posturi, dintr-un total de 1.641 normate. Ar trebui să existe 213 medici, dar sunt angajaţi doar 140. La asistentele medicale sunt 700 de posturi normate, dar sunt ocupate doar 506.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau