Şotronul reinventat
Dimensiune font:
În urmă cu 20 de ani, „Raţele şi Vânătorii”, „Ţară, ţară vrem ostaşi” sau „Sticluţa cu otravă” erau principalele jocuri ale copiilor * în timp au fost înlocuite cu distracţiile jocurilor pe calculator, cu televizorul şi telefoanele * copiii stau mai mult în casă, iar specialiştii atrag deja atenţia asupra efectelor generate de lipsa de mişcare * ca urmare, multe asociaţii şi instituţii de învăţământ sau de cultură au decis să readucă în actualitate jocurile vechi ale copilăriei, la care cei mici sunt foarte receptivi
Într-o lume invadată de calculatoare, televizoare, jocuri video şi distracţii la mall, puţini sunt cei care se mai gândesc la jocurile copilăriei, aşa cum erau odată. Plimbaţi la mall şi hrăniţi la fast-food, copiii din ziua de azi nu ştiu să se joace. Cel puţin, nu aşa cum o făceau părinţii lor: simplu şi frumos. Cei mici sunt fascinaţi de Spiderman, Ben Ten, Prinţesa Sofia sau Frozen Copiii de ieri, deveniţi azi părinţi, spun că vâltoarea lumii în care trăim ne-a făcut să ignorăm lucrurile simple şi să ne lăsăm duşi de valul occidental, în care jocurile fermecătoare de odinioară nu mai au loc. Dacă înainte, cete de copii mişunau pe la scările blocurilor comuniste, făcând cu rândul „să se tragă” cu bicicleta vreunui vecin mai înstărit, acum spaţiile din jurul blocurilor sunt aproape pustii. Copiii sunt prin case, la desene animate, cel mai adesea violente şi răvăşitoare pentru mintea unui copil, la calculator sau jucând vreun joc video.
Jocuri online
Cei mai mari iubesc jocurile de strategie online printre cele mai cunoscute fiind Empire şi Clash of Clans. Jocurile video nu pot fi evitate din programul copiilor, dar acesta nu reprezintă neapărat un lucru negativ, copiii putând să se joace pe XBOX, fie singuri, fie împreună cu prietenii sau chiar cu părinţii lucru care contribuie la consolidarea relaţiei părinte-copil şi la starea generală de fericire a celui mic. „George are 10 ani şi iubeşte jocurile online, dar joaca lui din lumea virtuală se mută fără probleme pe maidanele din cartier, când copiii vecinilor îl strigă la poartă. «De-a v-aţi ascunselea» sau «De-a prinselea», plus multe altele inventate chiar de ei, nu lipsesc”, a spus Ana, o mămică din Botoşani. La fel de interesante sunt însă şi jocurile cu piese lego, Comoara Piraţilor sau Monopoly care pot fi jucate cu prietenii.
Citeşte şi: Big Brother în Cetatea lui Ştefan cel Mare
Fotbalul din copilărie
Înainte de Revoluţie, copiii aveau altfel de preocupări. Petreceau mai mult timp în aer liber şi făceau mai mult sport, după cum ne-a spus şi senatoarea Vasilica Steliana Miron. Ea şi-a petrecut copilăria la Roman. Îşi aminteşte că în copilărie se juca de-a „V-aţi ascunselea”, „Şotron” sau „Ţară ţară vrem ostaşi”. „Jucam fotbal şi volei şi colecţionam şerveţele şi timbre”, a completat senatoarea, adăugând că de 1 Iunie mergea la cofetărie. Şi vasluianul Cristian Condrea îşi aminteşte ce simplu era pe vremuri: „După ce ne scriam temele, stăteam până seara la joacă. Astăzi copiii noştri n-ar mai putea să facă asta. Pericolul îi pândeşte la fiecare pas”.
Atenţi la bucuria celor mici, foarte mulţi membri ai unor organizaţii au pus la punct caravane de joacă. Unii merg prin ţară şi îi învaţă pe cei mici jocurile de altădată, iar princhideii se distrează foarte bine.
În excursie la Iaşi
Ca dar de ziua lor, copiii de la Grădiniţa din Ţibăneşti (Iaşi) au mers ieri în excursie la Iaşi. Cei 55 de prichindei s-au bucurat enorm când s-au urcat în autocarul care i-a dus la Primăria Iaşi, apoi la Bojdeuca lui Ion Creangă, la Muzeul Vasile Pogor, la teatrul Luceafărul şi la Grădina Botanică, unde au stat la picnic. Cei mici au cântat Ceata lui Piţigoi, au spus poezii, au primit dulciuri şi jucării în dar. „Cunoaşteţi o mai mare bucurie decât cea oferită de copii? Ne-am dorit mult să petrecem ziua de 1 Iunie împreună şi le-am oferit o excursie în avans”, am aflat de la Denisa Timofte, iniţiatorul campaniei.
La Vaslui, simţind pericolul invaziei modernismului excesiv chiar şi în jocurile copiilor, câţiva oameni cu iniţiativă s-au gândit să editeze un manual al jocurilor de odinioară. Cartea a fost deja distribuită în şcoli.
Grupaj realizat de Lucia HACMAN
„Jocul are un rol foarte bun în procesul învăţării. Învăţăm când ni se stârneşte curiozitatea şi suntem cei mai curioşi când ne jucăm. Starea pe care o avem atunci este benefică asimilării de informaţii. Mai mult, învăţarea se produce într-un mod care nu este resimţit drept o obligaţie” - psihoterapeutul Iulia Cruţ.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau