Specialiștii pleacă pe capete din Consiliul Judeţean Iași
Dimensiune font:
Posturile din Consiliul Județean Iași nu sunt atractive pentru specialiști * tinerii fug de administrația publică atunci când aud de salarii, iar specialiștii din rândurile funcționarilor publici se îndreaptă către sectorul privat sau alte instituții de stat pe lefuri mai mari * Guvernul a adoptat ieri o hotărâre prin care înființează Institutul Național de Administrație, responsabil cu formarea profesională a angajaților din administrația publică
Posturile libere din Consiliul Județean Iași îi sperie pe tinerii cu studii de specialitate, este de părere liderul sindicatului funcționarilor publici din Iași, Georgiana Niculescu. Salariile mici, în discrepanță cu alte sectoare bugetare îi alungă pe specialiști, unii mergând către domeniul privat iar alții către instituții publice pe lefuri duble. „Realitatea este că nu vine nimeni să se angajeze pe salariul minim în Consiliul Județean. Cunosc cazuri în care unele persoane, după ce s-au înteresat de un post la noi și au întrebat de leafă, s-au speriat și au plecat. Apoi am aflat că s-au angajat la Primărie. Pierdem constant specialiști iar în toamnă se mai anunță un val de plecări. Se lucrează cu oameni puțini, orele suplimentare nu sunt remunerate iar diferențele salariale între sectoarele bugetare sunt extrem de mari”, a declarat Georgiana Niculescu. O altă problemă în angajarea tinerilor specialiști la CJ Iași este lipsa de experiență după finalizarea studiilor, în condițiile în care oprtunitățile de căpătare a experienței sunt limitate. „Pentru tinerii care au terminat studiile, surse de căpătare a experienței înainte de angajarea într-o insituție publică sunt ONG-urile și internshipurile. Problema noastră este că sectorul privat este mult mai atractiv, nu există flux în ceea ce privește venirea lor din domeniul privat, ci mai degrabă invers. Au fost alte cazuri în care angajați din CJ au plecat la Finanțe, unde salariile sunt duble”, a mai adăugat liderul de sindicat. Sindicaliștii sunt nemulțumiți că funcționarii publici sunt văzuți ca fiind undeva la coadă în ceea ce privește importanța lor iar instituțiile publice nu fac mai nimic pentru atragerea și formarea tinerilor.
Guvernul vrea formare profesională pentru funcționari
În timp ce instituțiile publice din Iași au mari probleme în recrutarea specialiștilor, Guvernul a aprobat ieri înființarea Institutului Național de Administrație, care va funcționa în subordonarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Institutul va prelua de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și centrele regionale din subordinea acesteia a personalului și patrimoniului aferente activității de formare profesională, programele de formare profesională, drepturile și obligațiile care decurg din acestea. „Implementarea acestor măsuri nu este de natură să afecteze raporturile de muncă/de serviciu ale personalului preluat. INA va asigura cadrul instituțional pentru derularea activităților de formare a personalului din cadrul autorităților și instituțiilor publice. Aceasta va avea competențe sporite față de vechea instituție și va asigura cadrul organizat/formal pentru a acoperi nevoia de formare pentru toate categoriile de personal care își desfășoară activitatea în cadrul autorităților și instituțiilor publice, cât și o serie de mecanisme vizând asigurarea calității și unității în procesul de formare”, se arată în hotărârea adoptată de Guvern. De asemenea, INA va asigura formări și perfecționări specifice, destinate unor categorii sau procese prioritare în administrația publică, pentru care furnizorii privați sau cei din mediul academic nu au capacitatea sau expertiza practică de formare necesară și nici curicule dezvoltate.
Construcţiile şi exploatarea lemnoasă, raiul evazioniştilor
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau