Speranţe pentru repornirea Amurco
Dimensiune font:
Omul de afaceri Ioan Niculae dă speranţe salariaţilor societăţii Amurco, din Bacău, în legătură cu repornirea instalaţiilor combinatului de îngrăşăminte chimice * activitatea ar putea fi reluată din luna ianuarie sau februarie
Din vara acestui an, Amurco, Nitroporos Făgăraş şi Ga Pro Co Săvineşti, toate firme din portofoliul companiilor InterAgro, pe care le controlează Ioan Niculae, au intrat în insolvenţă, iar salariaţii lor au fost concediaţi. Insolvenţa a fost cerută chiar de proprietarul lor, care – se spune – vrea să-şi pună banii la adăpost de la o eventuală poprire a conturilor de către stat. „Am primit vestea că instalaţiile combinatului ar putea fi repornite din luna ianuarie, poate chiar din februarie. Nu avem nimic concret intreprins până acum, în acest sens, totul este la nivel de informare din partea patronatului. Cert este că se pregăteşte o primă lucrare de anvergură în combinat, la unul dintre schimbătoarele de căldură, ceea ce ar fi o dovada că intenţiile de repornire a instalaţiilor ar fi o certitudine”, a spus Gheorghe David, liderul sindicatului Chimfert din Amurco.
„Măsură de autoconservare”
Insolvenţa a fost cerută de Ioan Niculae după ce preţul gazului metan a crescut din nou şi a afectat serios cheltuielile de producţie ale combinatelor de îngrăşăminte chimice. Preţul gazului contează în proporţie de 80% în costurile unui producator de îngrăşăminte. Cele şase combinate chimice ale InterAgro consumă, împreună, circa trei miliarde de metri cubi, la fel ca toată populaţia României. Despre insolvenţă, însă, Ioan Niculae are explicaţii personale. „Insolvenţa nu e ceva rău – spunea omul de afaceri, citat de Economica.net. Înseamnă reorganizare şi curăţare de datorii. Statul, prin multiplele lui entităţi, Garda Financiară, Garda de Mediu, începuse să mă hărţuiască, pentru a-mi lua banii. Pasămite, aş fi folosit gazele primite de la Romgaz pentru revânzarea lor şi nu pentru chimizare, în fabrică. A, vrei tu, stat, să-mi popreşti conturile şi să-mi iei banii? Ei bine, nu se poate, intrăm în insolvenţă şi în reorganizare şi căpătăm protecţie împotriva creditorilor. E o măsură de autoconservare”.
165 de şomeri
Până la alte ordine, amintim ca după intrarea în insolvenţa a societăţii Amurco la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău a ajuns solicitarea de concediere colectiva pentru 165 dintre cei 206 angajaţi rămaşi la lucru, ultimul lot de chimişti din combinat. În două rânduri, un grup de salariaţi au intrat în greva foamei, pentru a-şi primi drepturile salariale. Ioan Niculae a închis şi a redeschis de mai multe ori, în ultimii ani, combinatele sale chimice, în funcţie de evoluţia pieţei de îngrăşăminte şi a preţului gazului. În primavara acestui an, după ce salariaţii de la Amurco au ieşit să protesteze tot pentru că nu-şi primeau drepturile salariale şi nu mai avea siguranţa locului de munca, magnatul a venit la Bacău, pentru o scurtă întrevedere cu administratorii şi cu salariaţii combinatului.
Ionuţ ŞERBAN
„Se înţelege că noi toţi aşteptăm un astfel de eveniment şi mă refer la cei circa 750 – 800 de salariaţi care şi-ar putea relua, astfel, lucrul. Ar fi un dar nesperat, acum, la început de An Nou” - Gheorghe David, liderul sindicatului Chimfert din Amurco
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau