Spitalul Arcadia: bătaie de joc pe banii tăi!-EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 24-08-2015 00:17

În cel mai căutat spital privat din Iaşi, prestaţiile unor medici întrec atrocităţile din spitalele de stat * în ciuda aşteptărilor, şi aici bătrânii sunt lăsaţi să moară cu zile la uşile cabinetelor, din comoditatea doctorilor sau a sistemului care nu funcţionează în tandem, iar sugarii, cei mai mici dintre pacienţi, sunt ameninţaţi cu fraze de genul „Trebuie să-ţi găsesc ceva! De la mine trebuie să pleci bolnav” * drepturile pacienţilor care plătesc mii de euro pentru un serviciu sunt încălcate, bolnavii sunt căraţi pe tărgi sau în cărucioare cu rotile de către paznici, ambulanţele nu sunt pentru urgenţele pacienţilor, iar mizeriile unor medici nu cunosc limite

Spitalul Arcadia începe să-şi ştirbească din renumele de cel mai bun spital privat din Moldova, cu specialiştii cei mai policalificaţi şi pacienţii cei mai mulţumiţi. Contactul pacienţilor cu serviciile acestei unităţi medicale sunt uneori traumatizante. Între marketingul agresiv şi realitate se ascunde un sistem putred, cu oameni care murdăresc halatul de medic şi jurământul lui Hipocrate, cu multe abuzuri ascunse în regulamente sterpe sau în minţi tulburate de atotcuprinzătoarea frază „pacientul e la mâna mea, deci puterea îmi aparţine”.


Paznicii cară bolnavii precum infractorii la arest
Prin multele birouri ale spitalului bate vântul, semn că medicii colaboratori ori au renunţat la a presta servicii în acest spital, ori au plecat în concediu. În cazul unei urgenţe, e puţin probabil că vei găsi în spital medicul de care ai nevoie sau că vei avea cu ce să ajungi la Arcadia, în condiţiile în care ambulanţele nu sunt destinate pacienţilor, nici măcar celor cu afecţiuni grave ce deţin abonamente şi plătesc bani grei familiei Fiterman, deţinătoarea unităţii private. Potrivit unor surse din cadrul spitalului, aceste ambulanţe ce stau de dragul pozei în uşa spitalului au fost achiziţionate „pentru că aşa cereau normativele”, dar, din lipsă de şoferi, praful din interiorul lor nu a mai fost răscolit de luni bune, nici măcar de vântul ce bate pe şesul Bahluiului. „Spitalul Arcadia nu are în structura sa un compartiment destinat primirii şi transportului urgenţelor medicale. Ambulanţa Arcadia poate fi solicitată contra cost, exclusiv pentru transport medicalizat”, a declarat Sorin Nistor, directorul medical al Arcadia. Afirmaţiile sale sunt infirmate însă de majoritatea medicilor, care au sugerat pacienţilor să apeleze la serviciile de taxi în cazul unor urgenţe. Pentru a zugrăvi şi mai bine situaţia de la Arcadia şi lipsa de personal asimilat celui medical, precum infirmierii sau brancardierii, în cazul în care unul dintre pacienţi are nevoie de un transport special, bolnavul în cauză este dus pe scaun, pe tărgi sau în braţe, de către agentul de pază care îndeplineşte şi rol de grădinar, fiind pus să ude gazonul, alături de alte treburi „spitaliceşti”. Sesizaţi despre acest aspect, cei din conducerea Arcadia au susţinut că „transportul pacienţilor în interiorul spitalului este făcut exclusiv de către personal special instruit în acest sens, respectând normele medicale şi de securitate ale pacienţilor”. Afirmaţiile intră însă în conflict cu declaraţiile aceluiaşi director medical, care a recunoscut că spitalul nu dispune de „un compartiment destinat primirii şi transportului urgenţelor medicale”.


Bătrâni batjocoriţi la Cardiologie
În cazul programărilor, dar şi al unora dintre servicii, se reflectă aceleaşi condiţii ca la un spital clasic de stat, deoarece sunt destul de multe situaţii care escaladează „condiţiile de lux” cu care s-a autobranduit Spitalul Arcadia. Un bătrân de 90 de ani, Gheorghe Gorgoş, a fost ţinut pe holurile spitalului timp de două ore, pentru o simplă consultaţie. La uşa celor două doctoriţe de gardă pe Secţia de Cardiologie, Viorica Dobreanu şi Ana Irina Niculescu, au aşteptat peste o oră şi trei gravide aflate în ultima lună de sarcină, pentru un banal EKG. Asistenta medicală, al cărei nume nu a putut fi aflat de pacienţi, din cauza faptului că îi lipsea ecusonul de serviciu, apare la ora 9.20 şi-l ia, peste rând dintr-o fluturare a mâinii, pe cel mai sănătos pacient, o femeie în jur de 45 de ani. Pe hol, rămân să aştepte cele trei gravide şi bătrânul de 90 de ani ce moţăie în cărucior, între un fatal atac de cord şi o lume a viselor. „Vrei să te mişti, oleacă?”, îl întreabă pe bătrânul de 90 de ani însoţitorul acestuia, care se trezeşte brusc din moţăială. „Am amorţit, dar stau mai bine decât în cele două cârje”, îi răspunde bătrânul. În palme, destul de vizibile, se văd urmele sângerii de la cele două bastoane ce susţin cele peste 100 de kilograme ale bătrânului. Acesta este doar unul dintre cazurile ce reflectă dispreţul unora dintre cadrele medicale ale acestui spital, faţă de urgenţele ce le bat la uşă. Camerele de luat vederi, care în astfel de cazuri ar trebuie să fie probe vii ale incompetenţei medicilor, sunt puse doar pentru a spiona pacienţii, nu pentru a se vedea cozile şi chinurile bolnavilor ce-şi lipsesc ochii, ore în şir, de uşile cabinetelor. „Mai am o săptămână şi nasc şi am fost chemată aici ca să sprijin, de o oră, uşile cabinetului, deoarece doctorii nu sunt, iar asistenta îşi alege clienţii în mod preferenţial, deoarece nu le sunt transmise programările de la recepţie”, ne spune una dintre gravide. „Programările se fac în soft, la noi, şi se comunică pacienţilor care merg apoi la cabinete”, ne transmit angajatele de la recepţia spitalului. Ingenios mod de a dezorienta pacienţii şi a-i lăsa să se calce în picioare!


Căruţe de bani pentru o himeră a civilizaţiei şi bunului simţ
Mulţi dintre celebrii chirurgi afişaţi de Arcadia pe site-ul spitalului sau pe pereţii acestuia sunt mai mult cu numele, căci la intrarea în cabinete eşti întâmpinat de feţe tinere, care, după două palpări, trei zâmbete aruncate şi o scurtă anchetă pe diagnostice şi antecedente medicale, îţi arată amabile uşa, cu asigurări cordiale de „sănătate maximă”. După ce ieşi din cabinet, e imposibil să ratezi recepţia, unde trebuie să dai partea leului. Pleci cu aceleaşi dureri, dar măcar nu mai eşti frământat de idei. Rezidenta lipsită de experienţă ţi-a spus, cu aplombul unui mare profesor doctor, că nu se moare din atâta. Pentru astfel de şedinţe, căci analize de specialitate e mult spus, mii de ieşeni contribuie lunar la încărcarea conturilor familiei Fiterman. Sunt bani aruncaţi aiurea în buzunare private, pentru un pic de aer condiţionat, o banchetă din piele şi puţin mai multă amabilitate decât în spitalele de stat. Chiar dacă respectul este un artificiu impus, o etichetă cu titlu de brand pentru această afacere a familiei Fiterman, există foarte multe derapaje de la bunul simţ. „Am dat acestui spital o mie şi ceva de euro pentru naşterea copilului. Cu excepţia unui incident în care doctoriţa a dat un răspuns ironic unei îngrijorări pe care mi-am exprimat-o şi a veşnicei somaţii de a purta halatul acela dintr-un material infect în care te sufocai, nu am avut multe de reproşat doctoriţelor de la Clinica de Ginecologie. După externare, a trebuit să revenim cu copilul pentru nişte injecţii incluse în pachetul medical, iar atitudinea cadrelor medicale s-a schimbat radical, într-o zi fiindu-mi restricţionat accesul cu soţia şi copilul, pe motiv că are voie doar un singur părinte să asiste la injecţie. Bineînţeles că nu scria în nici un regulament de ordine interioară un astfel de lucru, această dorinţă fiind doar un abuz exercitat de una dintre doctoriţele de acolo. Practic, cu fiecare tură ce prindeam, erau condiţii diferite, de abordare, de comunicare, de restricţii sau lucruri posibile. Fiecare îşi făcea propriile reguli”, ne-a spus Virgil Marcu, tatăl unui copil născut la Arcadia. În apărarea lor, responsabilii de la Arcadia susţin, prin afirmaţii şablon, seci şi prestabilite, că „în cadrul Spitalului Acadia, întregul personal medical acţionează numai în acord cu regulamentul de ordine interioară şi normele epidemiologice în vigoare, pentru a garanta siguranţa pacienţilor şi a actului medical”.


Doctoriţe tatuate, preoţi şi respect, poate în altă parte
Pacienţii susţin cu totul altceva, şi anume, că medicii de gardă de la Secţia de Ginecologie sunt cei care fac regulile, fiecare după bunul plac. „Cea care face legea la Secţia de Ginecologie, la naşteri, este doctoriţa Enkeleida Hadîmbu, o femeie acră, ironică, care se uită la pacienţi ca la nişte exponate de la Antipa, pentru care fiecare răspuns începe cu „nu” sau cu spatele întors la cel care are nevoie de lămuriri”, ne-a spus Adriana, o tânără mămică internată la Arcadia. Lipsa de profesionalism a medicilor de la Arcadia merge şi mai departe. La Secţia de Ortopedie Pediatrică a spitalului, doctorul Cătălin Botez vede numai defecte în sistemul medical de la Arcadia, dar şi în articulaţiile nou născuţilor. „Ce e aici, e un haos! Nimic nu se compară cu ce e în Occident. (...) Imposibil să nu ai nimic! De aici trebuie să ieşi cu o boală, cu ceva!”, a afirmat medicul Cătălin Botez, la analiza unui bebeluş. Fără doar şi poate, Arcadia are şi ceva pitoresc, prin prisma personalului său. Peste asistentele cu atitudine de stewardeze, o atracţie în sine o constituie asistenta tatuată pe tot antebraţul drept, cu părul prins într-o coafură punk, de la recepţia Policlinicii Arcadia, o apariţie unică în peisajul medical ieşean. În antiteză cu aceste libertăţi neîncorsetate de rigorile unui spital „high class” se află lipsa unui colţ în care să fie amenajată o capelă de spital, după modelul celor de stat, în condiţiile în care majoritatea dintre pacienţi sunt creştini şi simt nevoia completării intervenţiei medicale printr-una spirituală. „Arcadia respectă libertatea confesională a fiecărui pacient. Orice pacient poate solicita vizita preotului sau a îndrumătorului spiritual personal, fără nici o constrângere”, a spus directorul medical al Spitalului Arcadia.
Ne întrebăm, umili, dacă păstorul venit să cureţe rănile spirituale ale oilor sale rătăcite pe paturile de la Arcadia va fi obligat să poarte aceleaşi mască şi halat, bonetă şi cipici din pungă sau va fi obligat să semneze un contract de colaborare cu spitalul din şesul Bahluiului, prin care se va obliga să nu strice afacerile familiei Fiterman, prin proslăvirea faţă de pacienţi a unor „tâmpenii” de pilde ale samariteanului milostiv, de genul „dragostea şi respectul faţă de aproapele tău”? Dan CONSTANTINESCU

* * *
Spitalul Arcadia nu are în structura sa un compartiment destinat primirii şi transportului urgenţelor medicale” - Sorin Nistor, director medical al Spitalului Arcadia

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei