Spitalul Judeţean este în centrul unui scandal-monstru
Dimensiune font:
Instituţia se află printre unităţile spitaliceşti care achiziţionează dezinfectanţi de la firma Hexi Pharma * în urma unei anchete jurnalistice a ieşit la lumină faptul că societatea care livrează produse de curăţat le-ar dilua şi de 10 ori
Potrivit conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bacău, de la firma Hexi Pharma au fost achiziţionate trei produse, însă deocamdată nu se poate lua o decizie, fiind aşteptate indicaţii de la Ministerul Sănătăţii. „Firma respectivă a prezentat toate avizele necesare, iar noi facem controale la dezinfectanţi. Au ieşit bine până acum. Nu putem anula un contract doar pe baza unor articole de presă. Când va veni o hârtie oficială de la Minister sau se dovedeşte că produsul nu mai e bun, atunci vom face o nouă procedură de achiziţie. E păcat că un producător român are problemele astea”, a explicat managerul Adrian Popa.
Conform SEAP, SJU Bacău a încheiat un contract cu firma Hexi Pharma chiar în luna aprilie 2016, în valoare de 606.000 lei, fără TVA, pentru „Dezinfectant detergent de nivel mediu pentru suprafeţe mari inerte, inclusiv dispozitive şi mobilier medical plasate pe suprafeţele respective”. De asemenea, managerul Adrian Popa a confirmat că mai sunt alte două achiziţii directe făcute cu aceeaşi firmă.
DSP demarează controale
DSP Bacău va demara o serie de controale prin care se vor ridica probe din dezinfectanţi pentru a fi trimise la testare în vederea stabilirii eficienţei acestora. De asemenea, în cadrul aceloraşi controale, se vor recolta probe separat şi vor fi trimise la laboratoare pentru a verifica dacă concentraţiile înscrise pe etichetă sunt în concordanţă cu conţinutul. „Ministrul Sănătăţii va dispune, prin intermediul direcţiilor de sănătate publică, ca toate unităţile sanitare din ţară care utilizează dezinfectanţii achiziţionaţi de la compania Hexifarma să verifice prin autocontrolul propriu eficienţa acestora. Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică vor supraveghea acest proces şi, de asemenea, prin sondaj vor recolta probe suplimentare pe care le vor analiza în laboratoarele proprii”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. Mai mult, se arată că „aceste controale se vor derula, în strânsă legătură cu ancheta penală aflată pe rolul Parchetului General”.
Spitalul are antecedente
În 2014, Spitalul Judeţean de Urgenţă a fost obligat de Curtea de Apel Bacău la plata unei despăgubiri de peste jumătate de milion de euro unui fost pacient care a luat stafilococul auriu pe perioada internării în unitatea medicală, ceea ce i-ar fi provocat infirmitate pe viaţă. De asemenea, în octombrie 2013, o femeie de 67 de ani din Bacău a murit la două luni după ce a fost operată la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Familia a acuzat că femeia s-ar fi infectat cu un microb pe care l-ar fi luat din spital.
Clara DIMA
606.000 lei, fără TVA
Aceasta este valoarea contractului încheiat de spital cu firma Hexi Pharma.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau