Stadion Municipal de 15.000 de locuri
Dimensiune font:
Bacăul nu va avea un stadion nou * edilii spun că vor să-l modernizeze pe cel vechi * sumele destinate acestei investiţii au fost prevăzute în buget, conform reprezentanţilor municipalităţii
Primarul Bacăului, Cosmin Necula, a anunţat că renunţă la ideea construirii unui stadion nou şi că intenţionează să îl modernizeze pe cel deja existent. Noua arenă va avea 15.000 de locuri şi ar urma să fie la standarde UEFA.
„Am prevăzut în buget suma necesară reproiectării Stadionului Municipal, pentru conformarea arenei la standardele UEFA pentru un stadion de 15.000 de locuri. Stadionul va fi refăcut printr-un proiect cu finanțare multianuală”, a anunțat primarul Cosmin Necula. Deşi nu a avansat vreo sumă totală a investiţiei, aceasta se ridică la câteva zeci de milioane de euro, conform unui studiu realizat de specialişti în urmă cu patru ani.
O arenă cât o istorie
Stadionul Municipal din Bacău, anterior denumit „Dumitru Sechelariu”, are o capacitate de 17.500 de locuri şi a fost construit în anii 80, când echipa băcăuană evolua în Divizia A şi participa chiar şi în cupele europene. Arena băcăuană a fost renovată în mai multe rânduri, pe vremea când la conducerea echipei se afla însuși primarul Dumitru Secheleriu, cel care a decis să îi poarte numele, schimbându-l din „Nicolae Păduraru”, în „Dumitru Sechelariu”. După ce, în anul 2003, a primit din partea UEFA acceptul de a organiza meciuri internaționale, Stadionul Municipal nu a mai suferit vreo modificare, iar, în prezent, se află într-o stare destul de avansată de degradare, deoarece autoritățile nu au mai investit aproape deloc măcar în menținerea sa.
La finalul anului 2007, Primăria a avansat ideea ca stadionul să fie demolat, iar, în locul său, să fie amplasat un amplu complex comercial și hotelier de înaltă ținută arhitecturală, dar, până în prezent, nu s-a întâmplat nimic.
În 2014, municipalitatea a încredințat societății Vanel Exim un contract de 128.000 de lei în vederea elaborării documentațiilor de avizare a lucrărilor de intervenție la stadion. Pe punctul de a fi terminat, proiectul prevede mai multe soluții de reabilitare a stadionului, precum și o temă arhitectonică vizând modernizarea arenei. Aceasta ar urma să fie complet acoperită, după modelul arenei din Cluj, stadionul fiind proiectat atunci la o capacitate de aproximativ 20.000 de locuri.
În iunie 2013, Consiliul Local (CL) Bacău aproba un proiect de hotărâre având ca obiect reabilitarea terenului de fotbal de la Stadionul Municipal.
Hotărârea aprobată de CL fixa un buget de 3,76 milioane de lei pentru punerea sa în operă, din care 3,24 milioane lucrări de construcție, plus montaj. Proiectul de reabilitare a gazonului a fost elaborat de două societăți, Building Consult (Bacău) și Adral Proiect (Iași).
O lună mai târziu, Primăria Bacău a încredințat contractul de reabilitare a suprafeței de joc societății Segama, controlată de afaceristul PNL Liviu Goian, omul din spatele controversatei Asociații Sport Club Bacău și a clubului omonim de divizie secundă. Pe parcursul lunii, terenul a fost decopertat, de operațiuni ocupându-se societățile RKS Drumuri și BVA Construct.
În valoare de 1,53 milioane de lei, lucrările s-au oprit peste iarnă și au rămas în stand-by până în prezent, lăsând în urmă un peisaj dezolant. Cu aproximativ opt milioane de euro investiții în reabilitarea stadionului, dar și alte câteva milioane în sistematizarea împrejurimilor, arena din Bacău ar putea rivaliza oricând cu stadionul din Cluj, al cărui cost de construcție s-a cifrat la peste 30 de milioane de euro, unele surse indicând chiar suma de 45 de milioane de euro, mult mai apropiată de realitate.
Ideea demolării, analizată
Începând cu perioada 2007 - 2008, administrația locală a investigat inclusiv ideea demolării actualului stadion. Acesta urma să fie relocat în cartierul CFR, pe un teren cedat Primăriei Bacău de Ministerul Apărării. Concomitent, în locul Stadionului Municipal, un dezvoltator imobiliar ar fi urmat să ridice un city-center. Proiectul a picat, iar Bacăul a rămas cu arena municipală lăsată în paragină ani de zile de municipalitate, deși, în campaniile electorale, primarul Romeo Stavarache a defilat în mod repetat cu schițele ipoteticului stadion din cartierul CFR.
Proiectul noului stadion municipal este conceput de firma băcăuană de arhitectură Vanel Exim, care a proiectat mai multe clădiri reprezentative pentru orașul Bacău. Societatea s-a făcut remarcată după câștigarea concursului de soluții organizat de Patriarhia Română în vederea edificării Catedralei „Mântuirii Neamului”. Vanel Exim este deținută de arhitectul Constantin Amâiei, președintele filialei Bacău-Neamț a Ordinului Arhitecților din România. Florin CRĂCIUN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau