Stadiul şantierelor din oraş
Dimensiune font:
Reabilitarea tripleţilor din Piaţa Unirii a luat sfârşit, ieri. Este a doua investiţie din oraş, după pasajul „Octav Băncilă”, care a avut nevoie de prelungiri, termenul iniţial de finalizare fiind octombrie 2015 * alte şantiere deschise în prezent sunt cele din Păcurari, Bârnova şi Nicolina, unde se lucrează la reabilitarea străzilor Culianu, Vişan şi a Crucii lui Ferentz
Lucrările de reabilitare termică a blocurilor turn din Piaţa Unirii s-au terminat. Ieri, constructorii demontau ultimele schele montate pe două din lateralele blocului cu numărul 7, fiind respectat astfel termenul impus de Ministerul Dezvoltării pentru finalizarea investiţiei: 30 iunie 2016. Este meritul firmei InBit, care, spre deosebire de vechiul constructor, a mobilizat un număr mare de muncitori reuşind astfel să încheie lucrarea. Proiectul de reabilitare a „tripleţilor” a prevăzut termoizolarea pereţilor exteriori cu polistiren expandat ignifugat de 10 cm, protejat cu tencuială subţire armată, inclusiv realizarea finisajelor cu tencuială acrilică, izolarea termică a pereţilor exteriori pe conturul golurilor de tâmplărie, pe 20 cm lăţime, cu polistiren extrudat de 20 cm, protejat cu o şapă de egalizare slab armată, schimbarea tâmplăriei de lemn ale faţadelor, acolo unde este cazul, cu tâmplărie de PVC cu geam termoizolant, termoizolarea terasei cu polistiren extrudat de 20 cm, protejat cu o şapă de egalizare slab armată, precum şi termoizolarea planşeului peste subsol cu polistiren expandat de 10 cm, protejat cu tencuială armată. Cu ocazia lucrărilor, la unele blocuri, pe partea cu băile şi bucătăriile, zidăria de BCA a fost deteriorată de timp şi intemperii, aceasta fiind schimbată în totalitate. De asemenea, muncitorii care au reabilitat blocurile susţin că s-au folosit materiale de o calitate superioară celor care, de regulă, sunt utilizate la reabilitările altor blocuri din oraş.
Au uitat de „pasajul” de sub blocuri
Singura „bilă neagră” o constituie faptul că edilii au omis să includă în proiect reparaţia şi vopsirea grinzilor care susţin copertinele pe sub care trec pietonii. „Nu intră în atribuţiile noastre”, a spus ieri unul dintre constructori. Practic, dacă de la distanţă imaginea „tripleţilor” renovaţi încântă ochii trecătorilor, stâlpii murdari şi ciobiţi din faţa blocurilor dau senzaţia unei investiţii nefinalizate.
Lucrări pe Aleea Profesor Ioan Petru Culianu
Un alt şantier deschis anul acesta de municipalitatea ieşeană este cel de pe str. Prof. Ioan Petru Culianu. Strada din Păcurari a fost scoasă la licitaţie la pachet cu modernizarea străzii Vişan, din Bucium, câştig de cauză având firma Conest, pentru 4,7 milioane lei. În total, vor fi reabilitaţi aproape 3,5 km de drum, din care 2,2 km se află pe strada Culianu. Deocamdată, constructorul a atacat Aleea Petru Culianu, unde se lucrează de aproximativ o săptămână. Cât priveşte strada principală, aici a fost înlocuită o conductă de canalizare, carosabilul fiind adus la nivel de piatră spartă. Lucrările vor dura 10 luni de la data semnării contractului, fiind preconizate a se încheia în noiembrie 2016.
Veşti bune pentru ieşenii din Bârnova
Cât priveşte strada Vişan, şi aici lucrările sunt în toi, pe partea dinspre Iaşi montându-se în aceste zile bordurile la trotuare. Sunt mari şanse ca porţiunea de 300 de metri pe care, iniţial, nu a revendicat-o nici primăria Iaşi, nici Primăria Bârnova, să fie modernizată pe banii municipalităţii ieşene, ai cărei reprezentanţi susţin că, în zilele următoare, va fi analizată posibilitatea asfaltării tronsonului cuprins între strada Vişani şi strada Sf. Ilie.
Continuă restaurarea Crucii lui Ferentz
În fine, lucrările legate de reabilitarea monumentului Crucea lui Ferentz din zona Nicolina vor fi gata până la finalul acestui an. Proiectul prevede atât reabilitarea monumentului, cât şi refacerea platformei, a treptelor de acces, montarea unui gard de protecţie, lumini arhitecturale şi vizibilitate maximă de la bulevardul Nicolina. „Lucrările de consolidare a Crucii lui Ferentz trebuie finalizate până la sfârşitul anului. Monumentul vechi de trei secole va suporta şi un proces de restaurare, toate lucrările fiind supervizate de o echipă de specialişti ai Academiei Române, echipă care efectuează şi cercetarea arheologică. Valoarea estimata a lucrărilor este de 375.000 de lei”, au arătat reprezentanţii Primăriei Iaşi. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau