Start pentru Festivalul de Artă Medievală de la Suceava
Dimensiune font:
Cel mai mare Festival Medieval din Moldova îşi deschide porţile astăzi * sute de cavaleri, domniţe, armurieri, jongleri, arcaşi, războinici, personaje pe catalige, toboşari şi păpuşari, călare sau pedeştri au „invadat” deja străzile Sucevei, cetatea domnitorului Ştefan cel Mare şi Muzeul satului Bucovinean * evenimentele se vor desfăşura în perioada 13 – 16 august
Festivalul de Artă Medievală a ajuns la cea de-a IX-a ediţie. Promovarea Festivalului s-a făcut şi în acest an cu ajutorul unor statui vii, care i-au încântat pe suceveni şi în special pe copii. Mulţi dintre prichindei au stat cu orele ca să privească actorii ascunşi sub veşminte şi vopseluri argintii şi aurii. Vroiau să vadă cu ochii lor dacă într-adevăr se pot mişca.
Turniruri cavalereşti, acrobaţii cu cai şi horoscop medieval
Cavalerii şi domniţele au ajuns în Suceava aseară când au participat la o paradă de făclii. După lăsarea întunericului, îmbrăcaţi în straie medievale, actorii profesionişti sau amatori şi iubitori de istorie au plecat încolonaţi din cartierul Obcini, pe Bulevardul George Enescu, spre Primăria Suceava şi apoi au intrat în cetatea domnitorului Ştefan cel Mare. Pe traseu au fost aşteptaţi de mii de suceveni care i-au fotografiat, aplaudat şi chiar însoţit pe traseu. Evenimentele celei de-a XI-a ediţii a Festivalului vor debuta oficial în această dimineaţă şi se vor încheia duminică. Organizatorii, Muzeul Bucovinei şi Primăria Suceava, promit acţiuni mai frumoase şi mai reuşite faţă de cele prezentate la ediţiile anterioare. „Programul cuprinde turniruri cavalereşti, spectacole pirotehnice, de lasere, dansuri şi cântece medievale, scene de luptă, reprezentaţii teatrale pentru copii, tir cu arcul şi acrobaţii cu cai. La festival participă trupe de teatru, şcoli de dans medieval, şcoli de tir cu arcul, şcoli de lupte, ce au în program manifestări destinate în special copiilor, dar şi turniruri ecvestre şi salve de tun. De asemenea, în interiorul cetăţii, două încăperi vor fi destinate Cancelariei Domneşti şi Horoscopului Medieval”, ne-au transmis reprezentanţii Muzeului Bucovinei.
Distracţie pentru toţi
Festivalul se adresează tuturor categoriilor de vârstă. Cei mici vor putea participa la concursul „Descoperiţi comoara”, iar cei mari, la „Noaptea supravieţuitorilor în Cetate”, unde premiul cel mare va fi o replică după sabia domnitorului Ştefan cel Mare. „Noaptea supravieţuitorilor” începe sâmbătă, la ora 22.00. Participanţii se vor îmbrăca în haine medievale pe care le vor primi de la organizatorii evenimentului şi vor participa la competiţii cavalereşti. Ioan Mareş, directorul adjunct al Muzeului Bucovinei ne-a declarat că organizarea Festivalului a costat 350.000 de lei. Contribuţia muzeului este de 200.000 şi Primăria a contribuit cu 150.000 de lei.
Citeşte şi: Cum poţi face bani din legume bizare
Oana ŞLEMCO
Pentru cei care nu vor sau nu pot să se deplaseze pe jos la cetatea lui Ştefan cel Mare, Primăria Suceava a pregătit un mijloc de transport în comun, care va pleca din staţia Centru spre Cetate, în perioada 14 -16 februarie, începând cu ora 11.00 până la 22.00. Cursele vor fi din oră în oră.
Programul integral al festivalului:
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau