Ştefan cel Mare, comemorat în toată Moldova
Dimensiune font:
Creştinii ortodocşi l-au prăznuit ieri pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, domn al Moldovei şi apărător al creştinătăţii * în toate ctitoriile sale au avut loc slujbe impresionante * Ştefan Cel Mare a fost canonizat în 1992
Peste 3.000 de credincioşi au venit din toate colţurile ţării ca să participe la slujba oficiată, ieri, la mormântul lui Ştefan cel Mare de la Mănăstirea Putna. Un sobor impresionant format din 137 de preoţi a oficiat slujba în aer liber, iar garda de onoare a prezentat onorul. Ieri s-au împlinit 511 ani de la moartea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Evenimentul nu a fost ratat nici de politicieni. Deputaţii Ştefan Alexandru Băişanu, Ioan Bălan şi Sanda Maria Ardeleanu, primarul Ion Lungu, primarul Gheorghe Coroamă, împreună cu un grup de aproximativ o sută de liberi, au participat la sărbătoarea din curtea Mănăstirii Putna.
La Piatra Neamţ, Ştefan Cel Mare a fost pomenit în biserica pe care a ctitorit-o în urmă cu cinci secole, odată cu Turnul Clopotniţă şi Curtea Domnească. „Este un moment de sărbătoare, de aducere aminte şi de recunoştinţă pentru înaintaşii noştri”, a spus părintele Ovidiu Cojan, de la Biserica „Sfântul Ioan Domnesc” din Piatra Neamţ. Slujbe similare au avut loc în toată Moldova.
Ştefan cel Mare a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992, stabilindu-se ca dată de prăznuire 2 iulie, ziua când voievodul a trecut la cele veşnice.
Citeşte şi: Povestea oamenilor care dansează cu focul
Oana ŞLEMCO, Alina FERENŢ
Voievodul este cunoscut în popor ca „bun, mare şi sfânt” pentru faptele sale de milostenie, pentru modul în care a condus ţara, pentru că a luptat pentru apărarea creştinătăţii şi pentru numărul mare de lăcaşuri sfinte pe care le-a ctitorit.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau