Strigăt de ajutor pentru salvarea parcului dendrologic de la Deleni
Dimensiune font:
un parc dendrologic cu peste 7 hectare suprafaţă împădurită, este abandonat de instituţii la marginea Hârlăului * parcul se află în inventarul comueni Deleni, şi în administrarea unei persoane juridice care susţine că de 3 ani de zile, copacii se degradează continuu, afectându-i şi pe cei sănătoşi, iar instituţiile statului îşi pasează responsabilităţile
Un parc dendrologic unic în judeţul Iaşi, cu zeci de specii de arbori, în mare parte conifere, riscă să devină o banală fâşie de pământ arid, din cauza faptului că mare parte dintre arbori s-au uscat iar instituţiiel statului îşi aruncă responsabilităţiel de la una la alta. Motivul invocat de aceste instituţii ţine de cadrul juridic al parcului, respectiv de inventarul şi administrarea în care se află în acest moment parcul în mijlocul căruia se află un complex turistic administrat de un investitor privat. Firma pe care o administreză Sorin Coteanu a concesionat în 2007 o suprafaţă de 7,76 hectare, suprafaţă de teren împadurită, ce figurează în domeniul public aflat în inventarul comunei Deleni. “Mare parte din arbori s-au uscat ori s-au prăbuşit, din cauze naturale, şi ar trebui îndepărtaţi, pentru că infestarea se transmite şi la arborii sănătoşi. Mai mult, sunt un real pericol şi pentru vizitatorii parcului, fapt din cauza căruia se impune decongestionarea terenului de aceştia. Încerc să rezolv această problema de peste trei ani, dar mă lovesc de un dezinteres total”, a declarat Sorin Coteanu, administratorul parcului.
Instituţiile statului român îşi distrug proprietăţile cu bună ştiinţă
Potrivit acestuia, Romsilva consideră că această suprafaţă împădurita nu face parte din domeniul forestier şi nu colaborează cu administratorul pentru că ...nu este proprietar. La rândul ei, Primăria Deleni îl consideră responsabil de această situaţie pe Coteanu, ca şi concesionar. “Mă învârt într-un cerc birocratic vicios, iar copacii se usucă şi se prăbuşesc fără ca cineva să intervină. Eu nu pot acţiona, deoarece dacă procedez la tăierea copacilor uscaţi ori prăbuşiţi, comit o infracţiune, aşa am fost atenţionat de reprezentanţii Romsilva, deşi tot ei declară că suprafaţa în discutie nu este domeniu forestier, iar cele două instituţii care ar fi îndrituite să acţioneze, respectiv Primăria Deleni ca administrator al domeniului statului, şi Romsilva, ca instituţie a statului abilitată în aceasta problemă, nu găsesc soluţia. Sau nu vor sau nu pot! Două instituţii ale statului român nu pot găsi o soluţie pentru protejarea proprietăţii aceluiaşi stat român!”, susţine Coteanu. Potrivit fostului prefect de Iaşi, Dan Cârlan, în această situaţie, entităţile care ar trebui să intervină în soluţionare cazului sunt Primăria Deleni, ăîn calitate de prorpietar, Ocolul Silvic cu care există contract pentru pază şi administrare silvică a pădurii Garda Forestieră, autoritatea statului în materie silvică. “Ocolul Silvic este cel în măsură să marcheze o tăiere de igienizare acolo. În funcţie de existenţa amenajamentului silvic, se aprobă de Romsilva cu sau fără avizul Gărzii Forestiere, se marchează, se întocmeşte actul de punere în valoare a masei lemnoase şi se emite autorizaţia de tăiere”, a precizat Dan Cârlan. Contactaţi telefonic, reprezentanţii Ocolului Silvic Hârlău nu au oferit nicio explicaţie cu privire la acest caz.
Nelu PĂUNESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau