Strigăt de disperare al locuitorilor din Tomeşti
Dimensiune font:
Câteva sute de ieşeni cer public autorităţilor să nu deschidă incineratorul din Tomeşti, în condiţiile în care firma deţinătoare are un precedent periculos, în judeţul Bacău * petiţionarii aduc în vedere tragedia de acum patru decenii de la Seveso (Italia), în urma căreia zeci de mii de persoane au fost otrăvite * incineratorul ar urma să se deschidă luna aceasta, după primirea avizului final de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi * primarul comunei Tomeşti, Ştefan Timofte, spune că a militat împotriva deschiderii incineratorului, dar a fost învins de… sistem
Peste 400 de ieşeni solicită autorităţilor să înceteze eliberarea avizelor de funcţionare pentru incineratorul de deşeuri din Tomeşti. În acest sens s-a iniţiat o petiţie, care a strâns, până ieri, sute de semnături. Locuitorii din Tomeşti se tem pentru sănătatea lor şi fac apel către Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi să nu elibereze avizul final. Firma care urmează să administreze incineratorul este SC Demeco SRL din Bacău. Ieşenii amintesc de incendiul de Buhuşi, acolo unde, în luna septembrie, unul dintre depozitele acestei firme a luat foc, dar şi dezastrul ecologic din Seveso – Italia, din 1976, care a schimbat complet normele şi legislaţia de protecţie a mediului. „Incineratoarele produc emisii extrem de toxice, inclusiv metale grele, dioxine, acizi, cianuri, furani, pulberi cancerigene de îngrăşăminte şi pesticide. O mare parte dintre aceste toxine permanente şi persistente sunt emise sub formă de nanoparticule. Dioxina - 2,3,7,8 TCDD este cea mai periculoasă substanţă generată de om. Gazele de ardere se vor împrăştia peste cartierele Bucium, Dancu, satele Vlădiceni şi Tomeşti. Majoritatea deşeurilor arse aici vor fi cele petrochimice şi medicale, ceea ce înseamnă risc foarte mare de incendiu şi de explozie, firma nefăcând dovada sortării şi depozitării adecvate a diferitelor tipuri de substanţe chimice primite”, spun iniţiatorii petiţiei.
Vezi si Scandal ecologic la doi paşi de Iaşi
La rândul său, primarul comunei Tomeşti, Ştefan Timofte, este de partea oamenilor, dar spune că proiectul s-a demarat înainte ca terenul pe care s-a construit incineratorul să intre în administraţia comunei. „Eu nu am fost niciodată de acord cu incineratorul. Am avut şi o dezbatere publică intensă pe această temă, la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor implicate. Pe data de 27 noiembrie am trimis o adresă către APM Iaşi, în care i-am întrebat dacă Demeco SRL are toate avizele în regulă. Încă nu am primit răspuns. Terenul a fost înainte al municipiului Iaşi, apoi câştigat de primăria Tomeşti. Dacă era terenul nostru de la bun început, această investiţie nu ar fi avut loc niciodată”, a declarat primarul Ştefan Timofte, pentru „Evenimentul Regional al Moldovei”.
Investiţia din Tomeşti a fost pus pe hârtie în 2007, când Gabriel Surdu anunţa o investiţie de 12 milioane de euro pentru un incinerator de deşeuri metalice. În 2013, Demeco SRL a cumpărat instalaţia de incinerare, care era depăşită tehnic şi necesita construcţia de la zero a incineratorului.
Incineratorul se deschide luna aceasta
Locuitorii din Tomeşti au înaintat o scrisoare deschisă către Bogdan Davideanu, directorul APM Iaşi, în care semnalează o serie de probleme în documentaţia firmei băcăuane. Aceştia spun că incineratorul ar urma să descarce în staţia de la Dancu ape intens poluate, de pe platforma de depozitare. „Poluarea constă în metale grele, acizi, baze, pesticide, îngrăşăminte, detergenţi, produse petroliere. Consumul de apă pentru spălare hale, personal şi echipamente este mult subdimensionat. SC Demeco SRL refuză să divulge reţetarul după care vor amesteca aceste deşeuri. Multe sunt cu risc de explozie, de incendiu, conţinând metale grele, poluanţi organici persistenţi etc. Nu are perdea vegetală de protecţie. Gardul viu, gazonul de un metru lăţime cu pomi fructiferi pe margine nu înseamnă perdea de protecţie, când sursa de emisii se ridică la peste 15 metri înălţime. Nu permiteţi un al doilea dezastru precum cel de la Seveso în judeţul Iaşi. Retrageţi autorizaţia integrată de mediu pe care, în mod abuziv, aţi eliberat-o pentru această activitate”, spun oamenii din comună.
Vezi si Un centru maternal funcţionează de 12 ani fără autorizaţie ISU
În replică, directorul APM Iaşi, Bogdan Davideanu, spune că locuitorii din Tomeşti şi localităţile învecinate nu au de ce să se teamă, pentru că incineratorul va funcţiona cu dotări moderne. „Oamenii nu au de ce să se teamă. Acolo, într-adevăr, sunt nişte case în apropiere care nu au avut autorizaţii şi pe care le-au obţinut abia după construcţia incineratorului. Aici se lucrează cu aparatură modernă, nu este un simplu depozit în câmp, pe care nu-l supraveghează nimeni. Administratorii mai trebuiau să aducă un aviz pentru gospodărirea apelor pentru a primi autorizaţia finală de la noi, pe care am înţeles că îl au deja. E posibil ca de luna aceasta să se dea drumul la incinerator”, a spus Davideanu, contactat de reporterii „Evenimentul Regional al Moldovei”.
Reamintim că, în luna septembrie, un incendiu de proporţii a pornit în Buhuşi la unul din depozitele firmei Demeco, în urma căruia un nor de fum s-a întins între Piatra Neamţ şi Bacău. O săptămână mai târziu, Primăria Tomeşti a organizat o dezbatere publică în regim de urgenţă, care s-a lăsat cu strigăte şi frunţi încreţite, însă fără niciun rezultat pentru locuitorii comunei.
* * *
Într-o comunicare de presă, reprezentanţii Demeco SRL anunţă că au primit aviz favorabil de la APM Iaşi, au monitorizare permanentă pe emisiile în aer şi au parte de controale în mod regulat din partea instituţiilor abilitate
* * *
Un dezastru care a schimbat normele de protecţie a mediului în lume
„O mică problema tehnică” a dus la tragedia de la Seveso, Italia, în 1976: o cantitate cuprinsă între 0,1 şi 20 kg de dioxină emise la 50 metri deasupra solului de către coşul uzinei a otrăvit circa 37.000 persoane, ducând la 350 cazuri de cloracnee, avorturi, malformaţii, cancere rare. Pământul a fost otrăvit iremediabil pe o suprafaţă de 110 ha în jurul fostei uzine, murind otrăvite 7.300 animale, alte 80.000 de animale de fermă fiind sacrificate pentru a împiedica dioxina să ajungă în alimentaţia oamenilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau