Studiu al unui universitar ieşean, preluat de New York Times
Dimensiune font:
Concluziile unui studiul realizat de un profesor universitar ieşean, în colaborare cu două cadre didactice din Coreea de Sud au fost prezentate în publicaţia americană New York Times * cercetarea vizează corelaţia dintre exerciţiul fizic şi răceală
Cunoscuta publicaţie americană New York Times a preluat un studiu realizat de prof. univ. dr. Tudor Luchian, de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Al. I. Cuza” (UAIC) Iaşi, alături de doi profesori din Coreea de Sud. Publicaţia americană a prezentat sub titlul „Cum ne poate ajuta exerciţiul fizic să luptăm cu răceala” concluziile unui articol ştiinţific din revista britanică „Scientific Reports” („Effect of Regular Exercise on Inflammation Induced by Drug-resistant Staphylococcus aureus 3089 in ICR mice”), semnat de Lee JK (Universitatea Chosun, Coreea de Sud), Tudor Luchian (UAIC) şi Park Y. (Universitatea Chosun, Coreea de Sud).
„În termeni generali, sistemul nostru imunitar reacţionează la microbii invazivi prin intermediul mai multor celule. Unele dintre aceste celule nu combat infecţia direct, dar în schimb contribuie la apariţia unei inflamaţii. Când ne gândim la inflamaţii, de obicei ne gândim la febră, umflare şi roşeaţă. Dar inflamaţia poate fi şi bună, deoarece ajută corpul să se vindece atunci când se luptă cu microbii”, se punctează în articolul din The New York Times. De asemenea, este precizat că inflamaţia poate fi şi disproporţionată în raport cu ameninţarea pentru sănătatea unui organism, iar acest lucru se întâmplă cu atât mai mult cu cât este mai multă grăsime în organism. În acest caz, inflamaţia se poate declanşa şi fără să existe vreo infecţie, iar atunci când inflamaţia este prea puternică, aceasta poate dăuna organismului într-o măsură mai mare decât îl ajută.
Citește și EXCLUSIV Poveştile tinerilor care fac cinste Moldovei FOTO
Particularităţile cercetării
Studiul citat a avut la bază experimente realizate pe două grupe de şoareci masculi. Unul dintre aceste grupuri a fost forţat să aibă o activitate fizică moderată, respectiv echivalentul a 30 de minute de jogging pentru oameni, în timp ce cel de-al doilea a fost format din subiecţi al căror stil de viaţă a fost sedentar. Grupul de şoareci activ din punct de vedere fizic a răspuns mult mai bine unei infecţii ulterioare, în special datorită faptului că nivelul de inflamaţie a fost mai scăzut.
„Scopul acestui proiect are cel puţin trei componente – să servească cunoaşterea ştiinţifică fundamentală în domeniul biofizicii moleculare, prin înţelegerea fenomenelor de interacţiune dintre peptide biologic-active şi biomembrane sau nanopori proteici, să internaţionalizeze mai eficient cercetarea ştiinţifică fundamentală din UAIC, prin publicarea rezultatelor ştiinţifice în vectori reprezentativi, în colaborare cu colective de top din Coreea de Sud, precum şi prin valoarea epistemică adăugată, să dezvolte în continuare şcoala de biofizică şi fizică medicala din UAIC, pentru generaţiile viitoare de studenţi interesaţi, din ştiinţele vieţii”, a declarat cercetătorul ieşean Tudor Luchian. Rezultatele studiului demonstrează că exerciţiile fizice, în general asociate unui corp sănătos, au efecte demonstrate asupra reducerii inflamaţiei în organism în momentul în care organismul se luptă cu infecţii.
Andreea IGNEA
La realizarea studiului au contribuit echipa Laboratorului de Biofizică Moleculară şi Fizică Medicală de la UAIC şi cea din Coreea de Sud, în cadrul proiect finanţat de guvernul coreean „Design and Development of Therapeutic AMPs against Epidemic Superbugs”. Scopul principal al acestuia este de a fi identificaţi noi compuşi cu potenţial farmaceutic pentru lupta împotriva bacteriilor rezistente la acţiunea antibioticelor actuale.
Citește și Studenţii ieşeni fac furori la concursurile tehnice FOTO
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau