Subvenţii plătite pentru morţi
Dimensiune font:
Aproape 10.000 de fermieri trebuie să restituie banii încasaţi ilegal din subvenţii * valoarea totală a debitelor s-a ridicat la peste 15 milioane de lei, APIA Suceava recuperând 85% din sumă * au fost plătite subvenţii şi pentru 234 de fermieri decedaţi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava are în evidenţe 9.831 de persoane care au primit ilegal sprijin financiar pentru schemele aferente cererii unice de sprijin pe suprafaţă. Ei au fost depistaţi în cadrul tuturor campaniile derulate în intervalul 2007-2013, 641 de debitori fiind înregistraţi pe parcursul anului trecut. Valoarea totală a debitelor din perioada la care facem referire s-a ridicat la 15,12 milioane de lei, în anul 2014 stabilindu-se debite de 1,48 milioane de lei.
Ritm bun de recuperare a banilor
Până acum s-a recuperat suma de 12,93 de milioane de lei, în anul anterior APIA reuşind să adune din debite 1,85 de milioane de lei. Directorul executiv al APIA, Iacob Caciuc, a spus că au mai rămas de recuperat 2,18 de milioane de lei. La finele lui 2014, procentul de recuperare a debitelor înregistrat la nivelul Centrului Judeţean Suceava a fost de 85%, cu mult peste media pe ţară, cea de 76%. Din recuperările din 2014, cea mai mare parte revine compensărilor, adică 7,9 milioane de lei, în timp ce prin plată voluntară s-au încasat circa 5 milioane de lei. APIA Suceava a întocmit şi transmis 689 notificări de plată, în urma cărora procentajul de recuperare prin plată voluntară a crescut considerabil.
Contestaţii
Instituţia suceveană are în scripte 234 de debite pe numele unor fermieri decedaţi, în cazul cărora recuperarea este mai anevoioasă. „Pentru aceste debite au fost înaintate solicitări către primării şi către Serviciul de Evidenţă a Populaţiei, în vederea obţinerii copiilor după extrasele din Registrul de deces, precum şi adrese către Camera Notarilor Publici, pentru obţinerea certificatelor de moştenitori”, a spus Iacob Caciuc.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură a întocmit, totodată, 76 de decizii de revocare a titlurilor de creanţă, valoarea acestora ridicându-se la 28.933 de lei. Pe de altă parte, fermierii care s-au simţit nedreptăţiţi s-au adresat instituţiei cu 23 de contestaţii. În ceea ce priveşte Registrul debitorilor naţionali, în anul 2014 au fost înregistrate 368 de procese verbale de constatare privind debitele din bugetul naţional, acestea din urmă însumând 1,45 de milioane de lei.
Topul eşecurilor primarului Sucevei
Lidia DIACONU
La APIA Suceava figurează 552 de debitori naţionali, cu un total datorat de 1,73 de milioane de lei, suma care urmează a fi recuperată fiind de 1,35 de milioane de lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau