Suceava, locul II la defrişări ilegale
Dimensiune font:
Judeţul se află pe locul secund la tăieri ilegale de păduri după Maramureş, iar pe locul trei se află Harghita * confirmarea a venit din partea ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, prezent ieri în Bucovina
Oficialul a explicat că singura armă eficientă de care dispune acum ministerul de resort pentru combaterea tăierilor ilegale este „radarul pădurilor“. La o săptămână de la implementarea proiectului la nivel naţional, Doina Pană s-a arătat mulţumită de rezultate. „Primesc zilnic rapoarte. Mă îndoiesc că toţi cei cărora li s-a confiscat lemnul şi au plătit o amendă de 10.000 de lei odată, după care li s-a mai confiscat odată lemnul şi au mai primit o amendă de încă 10.000 de lei, vor continua. Acest radar merge pe ideea că nu trebuie să se taie ilegal, pentru că nu au ce să facă cu acel lemn. Cheia de control este în depozite. Dacă transportul este ilegal nu ţi-l primeşte nimeni”, a declarat Doina Pană.
Ministrul a precizat că vrea să înăsprească legislaţia privind tăierile ilegale. A spus că, pe lângă confiscarea lemnului şi amendă, transportatorul prins cu mâţa în sac ar trebui să rămână şi fără utilajul cu care cară lemnul. Întrebată dacă acestă măsură nu există deja în legislaţia românească, ministrul a răspuns că prevederea se aplică doar în cazul transportatorilor de pâine şi ţigări. „Nu se aplică deocamdată şi în cazul transportatorilor de lemne”, a spus Pană.
„Ne-ar lua 100 de ani ca să verificăm legalitatea retrocedărilor”
Ministrul delegat a precizat că, în prezent, doar 49% din suprafaţa împădurită a României îi aparţine statului şi este administrată de Romsilva. Suprafaţa de 51% a fost retrocedată oamenilor. Retrocedările au fost făcute de instanţă, iar Romsilva a respectat deciziile judecătorilor. Întrebată dacă va verifica legalitatea retrocedărilor făcute cu avizele comisiilor locale în ultimii 25 de ani, Doina Pană a spus că acţiunea ar dura 100 de ani. Ministrul a explicat că verificările se fac doar în urma sesizărilor. Asta chiar dacă în prezent, directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, este urmărit penal tocmai pentru că este suspectat că ar fi pus umărul la retrocedarea ilegală a peste 30.000 de hectare de pădure. În dosar sunt cercetate nume grele din PSD precum Ilie Sârbu şi Viorel Hrebenciuc.
Adam Crăciunescu rămâne în funcţie
Deşi este urmărit penal şi se află sub control judiciar, directorul general, Adam Crăciunescu, va rămâne în funcţie, până când instanţa de judecată sau procurorii vor decide altceva. „Dacă această măsură presupune suspendarea, se va întâmpla suspendarea. În România trebuie să funcţioneze şi prezumţia de nevinovăţie”, a declarat Doina Pană.
Ministrul nu a venit la Suceava ca să vadă dacă funcţionează radarul pădurilor sau să verifice legalitatea retrocedărilor din ultimii 25 de ani, ci ca să inventarieze digurile şi să stabilească lucrările prioritare pentru 2015.
Oana ŞLEMCO
Ministrul a vizitat comunele Iaslovăţ, Vicovu de Jos şi Marginea. Doina Pană a fost însoţită pe traseu de preşedintele Consiliului Judeţean Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu precum şi de câţiva şefi de deconcentrate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau