Suceava pierde de pe urma deprecierii francului eleveţian
Dimensiune font:
Proiectul de dotare cu autovehicule electrice este implementat în cadrul Programul de Cooperare Elveţiano-Român de reducere a disparităţilor, reactualizarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei fiind condiţie obligatorie pentru asigurarea finanţării nerambursabile. Potrivit BNR, La finele săptămânii trecute, un frac elveţian a fost cotat 4.0379 de lei, diferenţa faţă de nivelul din 27 iulie 2015, data semnării acordului de implementare fiind de circa 2 lei, condiţii în care volumul finanţării în lei devine mai mic.
Consiliul Local Suceava procedează la revederea cheltuielilor, documentaţiei şi a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii din cadrul Proiectului „Electromobilitate-Vehicule pentru o municipalitate verde”, care este pe cale de a fi implementat cu finanţare nerambursabilă elveţiană. Demersul are loc ca „urmare a actualizării bugetului proiectului, ţinând cont de cursul oficial al BNR, leu-franc elveţian, de la data anterioară semnării acordului de proiect şi acordului de implementare, respectiv de cel de 4,2042 lei, valabil la data de 27 iulie 2015”, acesta fiind, aşa cum se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre, o condiţie obligatorie pentru asigurarea finanţării nerambursabile. Bugetul total al proiectului este 3,11 milioane de franci elveţieni, echivalentul a aproximativ 13 milioane de lei. Din total, circa 2 milioane de franci elveţieni, adică echivalentul a 8,52 de milioane de lei, reprezintă contribuţia părţii elveţiene, iar aproximativ 1 milion de franci elveţieni, respectiv 4,51 de milioane de lei este participarea municipiului Suceava. În sarcina Primăriei Suceava este pusă asigurarea a minim 3,1 milioane de lei (739.477 de franci elveţieni) cofinanţare aferentă cheltuielilor eligibile şi a minim 1,4 milioane de lei (333.913 de franci elveţieni), cheltuieli neelegibile. De precizat este faptul că, la finele săptămânii trecute potrivit BNR, un frac elveţian a fost cotat 4.0379 de lei, diferenţa faţă de nivelul din 27 iulie 2015 fiind de circa 2 lei, condiţii în care beneficiarul proiectului, adică municipiul Suceava, pierde de pe urma regresului monedei elveţiene.
Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni, achiziţionate urmând a fi 15 autovehicule electrice, dintre care 11 autoturisme, 2 furgonete, o automăturătoare şi o autocisternă. De asemenea, procurate vor fi şi 10 biciclete electrice. Infrastructura specifică constă în 28 de puncte de încărcare a acumulatoarelor, 14 fiind rapide, iar alte 14, standard. Înfiinţat va fi un sistem e-docking pentru închiriere şi încărcare a acumulatorilor bicicletelor, precum şi un dispecerat de gestionare a autovehiculelor electrice şi punctelor de încărcare. În proiect sunt cuprinse un sistem de panouri foto voltaice pentru încărcarea acumulatorilor bicicletelor electrice şi amenajarea a 56 de locuri parcare pentru autoturismele electrice.
Acordul de proiect între Elveţia, reprezentată prin Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) şi Guvernul României, reprezentat de Ministerul Finanţelor şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, referitor la finanţarea nerambursabilă acordată în cadrul proiectului „Electromobilitate-Vehicule pentru o municipalitate verde” a fost semnat pe 30 iulie 2015. La aceeaşi dată a fost parafat şi acordul de implementare dintre Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de unitate naţională de coordonare, şi Primăria municipiului Suceava, în calitate de beneficiar al proiectului, aprobat în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român de reducere a disparităţilor economice şi sociale, Obiectivul I al Aria de concentrare 4 - „Îmbunătăţirea mediului înconjurător”.
Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătăţirea managementului urban al eficienţei energetice din municipiul Suceava, ca urmare a implementării uni sistem pilot de electromobilitate, în vederea reducerii emisiilor de CO2, cât şi a creşterii standardului de viaţă al populaţie. Pe de altă parte, obiectivul specific al proiectului îl reprezintă dotarea parcului auto al municipiului Suceava cu autovehicule electrice, achiziţionareade biciclete electrice, precum crearea infrastructurii de încărcare a acumulatoarelor.
Citeşte şi: Centura Sucevei este de două ori mai scumpă decât cea a Bacăului
Lidia DIACONU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau