Sucevenii riscă să facă sărbătorile în frig şi fără apă caldă
Dimensiune font:
Stocul de biomasă al Bioenergy se termină la finele acestei săptămâni, iar firma nu are bani să-l refacă * sunt vizaţi în jur de 60.000 de clienţi racordaţi la sistemul centralizat
Pe 23 noiembrie
Pe 23 noiembrie s-a împlinit o lună de zile de când Termica Suceava nu a mai virat niciun leu în contul firmei Bioenergy. În aceste condiţii, conducerea societăţii cu capital privat ameninţă din nou că va sista producerea agentului termic. „Termica nu a mai dat niciun leu din banii încasaţi de la populaţie, iar datoriile acumulate până acum sunt de 14 milioane de lei”, ne-a declarat Vasile Ilie, directorul Bioenergy. La mijlocul lunii în curs, Primăria Suceava a dat firmei două milioane de lei. Banii provin de la Guvernul României şi au fost plătiţi în contul subvenţiei pentru populaţie. Suma restantă este încă foarte mare. Vasile Ilie a explicat că stocul de biomasă al centralei se va termina la sfârşitul acestei săptămâni, iar fără bani, nu se va putea reface acest stoc. Mai mult, se ştie că în preajma sărbătorilor de iarnă nici furnizorii şi nici transportatorii de lemne nu lucrează. Aşa că problema trebuie rezolvată în cel mult două săptămâni. În caz contrar, cei 60.000 de suceveni ale căror locuinţe mai sunt racordate la Termica, riscă să rămână fără apă caldă şi încălzire de Crăciun şi de Revelion. „Pentru luna decembrie sunt necesare opt milioane de lei pentru funcţionarea centralei, astfel încât să asigurăm căldura şi apa caldă către populaţie, la parametrii necesari. Plăţile de 100.000 de lei, cum ne dădea Termica până acum, sunt total insuficiente pentru acoperirea costurilor de funcţionare a centralei şi achiziţionarea de combustibil”, a declarat Vasile Ilie.
Cine sunt vinovaţii
Problemele privind încălzirea oraşului sunt vechi de cel puţin zece ani. S-au acutizat, după ce statul a dat Termica în grija Primăriei Suceava. Principalul acţionar al societăţii de termoficare este Consiliul Local. Indiferent de componenţa acestuia din ultimul deceniu, niciun consilier nu a pus piciorul în prag şi nu a cerut populaţiei să-şi achite datoriile restante către Termica. Problema datoriilor a fost tratată politic.
Prin non-combatul Primăriei, parte a populaţie a înţeles că poate să beneficieze de căldură şi apă caldă fără să-şi achite datoriile la întreţinere. Buba a explodat însă în urmă cu doi ani, când din cauza dificultăţilor financiare, Termica a intrat în insolvenţă. Primăria şi Consiliul Local s-au grăbit şi au găsit o firmă privată, care a construit o nouă centrală termică, pentru că specialiştii au ajuns la concluzia că vechea centrală era supradimensionată pentru nevoile oraşului. Investiţia a fost realizată de Adrem Invest , a costat 90 de milioane de euro şi a fost finanţată în mare parte prin credite bancare.
Două săptămâni fără apă caldă
Ca să rezolve problema, în urmă cu o lună, cei de la Bioenergy le-au cerut celor de la Termica să semneze un protocol prin care se angajează să plătească 42% din suma încasată de la populaţie. Conducerea Termica a refuzat. Protocolul a fost adus în discuţie în perioada în care Suceava a rămas fără apă caldă, tot din cauza datoriilor. Sucevenii au stat fără apă caldă timp de două săptămâni în luna octombrie. Atunci, Guvernul a alocat cele două milioane de lei şi problema s-a rezolvat pe moment. Poate vă întrebaţi de ce nu s-a grăbit Termica să sisteze furnizarea apei calde în ultimii zece ani, ca să educe populaţia cu datorii să plătească. Ei bine, instalaţia de furnizare este comună în fiecare bloc. Dacă se închide robinetul, suferă tot blocul, suferă şi cei care plătesc şi cei care nu plătesc. Soluţia este simplă, dar costisitoare. Trebuie adaptată instalaţia în aşa fel încât să se poată încheia contracte individuale ca la E-ON. Dacă omul nu plăteşte, furnizorul să-l lase fără agent termic.
Oana ŞLEMCO
Acum, sistemul funcţionează în felul următor: centrala societăţii cu capital privat produce agentul termic şi-l vinde societăţii Consiliului Local, care se ocupă de distribuţia agentului termic. La rându-i Termica adună banii de la populaţie, însă având propriile probleme financiare nu mai achită decât parte din producţia agentului termic şi aşa se ajunge la blocaj.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau